Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Toyota Corolla 1.8 Hybrid Sedan

Ελλάδα 9:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Toyota Corolla 1.8 Hybrid Sedan

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Toyota Corolla 1.8 Hybrid Sedan

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το απόλυτο παγκόσμιο best-seller στην… παραδοσιακή, για την Ελληνική αγορά, έκδοση sedan συμπληρώνει την γκάμα της νέας γενιάς για την Toyota Corolla.

Advertisement
Advertisement

 

 

Advertisement
Advertisement

Δεν είναι μόνο η Παγκόσμια επιτυχία, που κάνει την Corolla ξεχωριστή και έχει πάντα την προσοχή μας. Είναι πως το μοντέλο της Toyota έχει γράψει ιστορία και στην ελληνική αγορά. Βλέπετε είναι το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο των τελευταίων 30 ετών έχοντας σημειώσει (μαζί με το Auris) σχεδόν 150.000 ταξινομήσεις.

Δώδεκα γενιές μετά ο στόχος παραμένει η κορυφή των πωλήσεων και για να το καταφέρει αυτό, εκτός από τη γενικότερη αναβάθμισή της σε τεχνικό και μηχανικό επίπεδο, η Toyota χρησιμοποιεί την παράδοση. Αποφάσισε να επαναφέρει το όνομα «Corolla» και εμείς την δοκιμάζουμε στην κλασσική για την Ελλάδα sedan έκδοση της με το υβριδικό σύστημα κίνησης των 122 ίππων.

Εμφάνιση concept car….

Advertisement

Με τόσο έντονα και δυναμικά χαρακτηριστικά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Toyota για συντηρητική εμφάνιση στην νέα Corolla. Μπροστά είναι ο προφυλακτήρας, ο οποίος σε συνδυασμό με τα δυναμικά ελλειπτικά φώτα και τα LED φωτιστικά σώματα κάνουν την εμφάνιση ξεχωριστή. Στο πλάι, η Corolla, έχει μάλλον ένα ήπιο μοτίβο σχεδίασης, ενώ πίσω οι γραμμές σβήνουν αρμονικά συνεχίζοντας την αεροδυναμική γραμμή. Εδώ τα νέα φώτα με το σκουρόχρωμο κρύσταλλο δίνουν το κάτι παραπάνω αισθητικά.

Advertisement

Όσο αφορά τις διαστάσεις, η Toyota έχει μειώσει κατά 25 χιλ. το ύψος της νέας Corolla με αποτέλεσμα έναν αρκετά χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή cd: 0,30. H νέα πλατφόρμα TNGA πάνω στην οποία βασίζεται το αυτοκίνητο έχει επιπλέον αυξήσει τα μετατρόχια (+6 χλστ. εμπρός και +30 χλστ. πίσω) και αυτό σημαίνει καλύτερα οδικά χαρακτηριστικά.

 

…. Με λειτουργικό εσωτερικό

Advertisement

Μπαίνοντας στην καμπίνα των επιβατών ξεχωρίζει η παρουσία της νέας, 8 ιντσών, ψηφιακής οθόνης αφής για το σύστημα πολυμέσων, μέσω της οποίας ο οδηγός χειρίζεται το ηχοσύστημα, τα διάφορα συστήματα συνδεσιμότητας, αλλά και το σύστημα πλοήγησης. Την συντηρητική εμφάνιση του πίνακα οργάνων (δεν είναι ψηφιακά) φρεσκάρει η ψηφιακή οθόνη 7 ιντσών με 3D απεικόνιση, που προσφέρει επιπλέον πληροφόρηση στον οδηγό.

Η θέση οδήγησης είναι συνολικά καλή, αν και θα θέλαμε τα καθίσματα λίγο πιο sport, ενώ η γενικότερη εργονομία των διακοπτών μας θυμίζει γιατί Corolla έγινε συνώνυμο της εργονομίας. Στο πεδίο της ποιότητας, η Toyota, δεν έχει κάνει «τσιγγουνιές» στην χρήση μαλακού υλικού (όταν κάποιοι κατασκευαστές βάζουν σκληρό πλαστικό) που αναβαθμίζει την εμφάνιση.

Στο εσωτερικό της Corolla τέσσερις ενήλικες θα καθίσουν άνετα χωρίς πολλά προβλήματα. Αν είναι άνω του μέσου ύψους, θα πρέπει να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις ως προς το διαθέσιμο χώρο για τα γόνατά τους, αλλά και ελαφρώς για τα κεφάλια τους. Περνώντας στο πορτ-μπαγκάζ, αυτό διαθέτει ικανοποιητική χωρητικότητα 471 λίτρων, που θα βολέψει τις αποσκευές τους.

Παιχνίδια οικονομίας

Το υβριδικό σύστημα με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης κύκλου Άτκινσον των 1.800 κ.εκ. της νέας Corolla είναι το ίδιο με αυτό που συναντάμε στο υβριδικό Toyota C-HR. Διαθέτει αρκετές βελτιώσεις που στοχεύουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση βενζίνης και φυσικά τους ρύπους.

Στις χαμηλές στροφές και με τη μπαταρία φορτισμένη σε ένα επίπεδο, η Corolla κινείται ηλεκτρικά. Μάλιστα η Toyota υποστηρίζει ότι σε καθημερινή χρήση η ηλεκτροκίνηση αποτελεί έως και το 50% του χρόνου κίνησης και ο βενζινοκινητήρας εμπλέκεται άμεσα όποτε χρειαστεί. Η συνδυαστική ισχύς του συστήματος αγγίζει τους 122 ίππους και η ροπή του βενζινοκινητήρα τα 14,5 kgm (16,6 kgm του ηλεκτροκινητήρα), ενώ η δύναμη αυτή στέλνεται στους εμπρός τροχούς μέσω αυτόματου, CVT (συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων) κιβωτίου ταχυτήτων.

Στην πράξη, το ξεκίνημα θα σας ξαφνιάσει. Δεν ακούγεται μίζα για την εκκίνηση του μοτέρ (γιατί ξεκινά με τον ηλεκτροκινητήρα) και μόνο όταν βάλετε τον επιλογέα στην θέση «D» το αυτοκίνητο ξεκινά. Εντός πόλης και σε πιο χαμηλούς ρυθμούς, ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει ησυχία και οικονομία κάτι που ο οδηγός θα εκτιμήσει στην κίνηση στην πόλη, με τον βενζινοκινητήρα να εμπλέκεται για να… τονώσει την κίνηση εάν χρειαστεί. Στα δύσκολα βοηθά και το κιβώτιο ταχυτήτων στην θέση «B» όπου χρησιμοποιεί τις πρώτες σχέσεις στο κιβώτιο για ξεκίνημα σε δύσκολες συνθήκες ή με φορτίο.

Η λειτουργία του κινητήρα κρίνεται αρκετά ικανοποιητική, με χαμηλό θόρυβο μέχρι και τις μεσαίες στροφές και καλή απόκριση στο πάτημα του πεντάλ του γκαζιού. Σε πιο γρήγορους ρυθμούς όμως, το σύστημα κάνει θόρυβο και το κιβώτιο, δεν ικανοποιεί, αφού υπάρχει μια σχετική υστέρηση στην απόκρισή του. Επιπλέον στην επιλογή Sport (υπάρχουν τα προγράμματα Eco και Normal) εκτός από την αλλαγή χρώματος στο ταμπλό δεν παρατηρήσαμε άλλη έντονη διαφορά.

Βέβαια στόχος του υβριδικού συστήματος δεν είναι οι επιδόσεις, αλλά η οικονομία καυσίμου, κάτι που αν μη τι άλλο η νέα υβριδική Corolla το καταφέρνει εξαιρετικά. Η φόρτιση της μπαταρίας και η προσπάθεια να κρατήσουμε την κατανάλωση χαμηλά, άλλαξε τον τρόπο της καθημερινής μας μετακίνησης, βάζοντας μας σε ένα παιχνίδι οικονομίας.

Στόχος μας ήταν να κρατάμε την μπαταρία γεμισμένη και τον αριθμό κατανάλωσης χαμηλά. Πετύχαμε 4,5 λίτρα /100 χλμ μέσης κατανάλωσης (σε πόλη και εθνική οδό) τιμή που βάζει σε δοκιμασία ακόμη και τα diesel. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε συνθήκες πίεσης, η μέση τιμή δεν ξέφυγε πάνω από τα 5,2 λίτρα./100 χλμ, εντυπωσιάζοντάς μας ξανά.

Συμπεριφορά GTi

Η πλατφόρμα TNGA-C μάλλον είχε βλέψεις στο χαμηλό βάρος (για τις υβριδικές εκδόσεις) και στην θέση των μπαταριών στο πάτωμά της. Το αποτέλεσμα ήταν εκτός από αυτό υψηλότερα επίπεδα ακαμψίας. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την νέα ανάρτηση (Γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα) κάνουν την sedan Corolla, πιο ευχάριστη στην οδήγηση από οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο μικρομεσαίο Toyota.  Το νέο πλαίσιο προσφέρει αμεσότητα που έλειπε, ενώ παράλληλα σε συνδυασμό και με τις νέες ρυθμίσεις, φροντίζει ώστε οι ανωμαλίες του δρόμου να φιλτράρονται αποτελεσματικά.

Συμπέρασμα

Σε κάθε νέα γενιά της Corolla λέμε πως αυτή είναι η καλύτερη. Τώρα έχουμε ένα μοντέλο που καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες. Είναι πιο όμορφο, πιο ποιοτικό, χρηστικό και με καλύτερα οδικά και οδηγικά χαρακτηριστικά από κάθε προηγούμενο. Η οικονομία κυριαρχεί και μόνο ο 1800σάρης κινητήρας (λόγω κυβισμού) ίσως να είναι πρόβλημα, αν και υπάρχει η επιλογή των 1200 κ.εκ.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA

Κινητήρας βενζίνης: 1.798 cc

Ισχύς ηλεκτροκινητήρα: 53 Kw

Ροπή ηλεκτροκινητήρα: 16,6 kgm

Ροπή βενζινοκινητήρα: 14,3 kgm/3.600 rpm

Συνδυαστική ισχύς: 122 PS/5.200 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Αυτόματο, συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100 km/h: 11 sec

Τελική ταχύτητα: 180 km/h

Μεικτή κατανάλωση: 3.4 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)

Εκπομπές CO2: 77 gr/km

Τέλη κυκλοφορίας: 0 €

Βάρος: 1.405 kg

Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.630/1.780/1.435 mm

Μεταξόνιο: 2.700 mm

Χώρος αποσκευών: 471 lt

Τιμή: από 21.340€