Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: O Δίας θέλει να φορέσει τα γαλανόλευκα… (+video)

Ελλάδα 23:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: O Δίας θέλει να φορέσει τα γαλανόλευκα… (+video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: O Δίας θέλει να φορέσει τα γαλανόλευκα… (+video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Πρωινό ξύπνημα, άφιξη σε περιοχή που υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, λίγη μυστικότητα και η ανησυχία για κάτι άγνωστο. Ένα όχημα που το έχουμε δει μόνο σε φωτογραφίες.

Advertisement
Advertisement

 

Η κατάσταση θύμιζε λίγο στρατιωτική αποστολή, αφού το όχημα Vamtac-Δίας, που γνωρίσαμε προορίζεται για τον Ελληνικό στρατό.

 

Advertisement
Advertisement

Όταν σας περιγράφουν ένα όχημα ως «υψηλής κινητικότητας», το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι πως κινείται παντού και ξεπερνά εμπόδια με χαρακτηριστική ευκολία. Σε δεύτερο χρόνο πως μπορεί να διαμορφωθεί, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Στην περίπτωση του Vamtac-Δίας διαπιστώσαμε, πως ισχύουν και τα δύο.

Την πρότασή τους για το νέο «Εθνικό Όχημα» του Ελληνικού Στρατού, στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Άμυνας, για την ανανέωση των οχημάτων του, μας παρουσίασε η εταιρεία Alpha Systems του ομίλου Κουϊμτζής, σε συνεργασία με την Ισπανική εταιρεία URO Vehiculos Especiales S.A και την Ελληνική Eunice Energy Group.

Πρόκειται για το Vamtac, το ειδικό στρατιωτικό όχημα υψηλής κινητικότητας, το οποίο στην προτεινόμενη για τις ανάγκες της χώρας μας έκδοση θα ονομάζεται «Δίας».

Advertisement

Το όχημα μπορεί να παραχθεί με το ίδιο πλαίσιο σε αρκετές (επτά) παραλλαγές και με διαφορετικό βαθμό θωράκισης, αναλόγως της χρήσης, όπως όχημα μεταφοράς προσωπικού, φορέας οπλικών συστημάτων, όχημα επιτήρησης συνόρων, ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα άμεσης επέμβασης, αλλά και ειδικό πυροσβεστικό όχημα αεροδρομίων, ακόμη και όχημα καταστολής ταραχών.

Το ωφέλιμο φορτίο του είναι 1,5 τόνοι, η ισχύς του κινητήρα ξεκινάει από 272 ίππους (από turbodiesel εξακύλινδρο κινητήρα Steyer  2.500 κ.εκ). σε συνδυασμό με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Allison AT-542 4 ταχυτήτων. Το ρεζερβουάρ καυσίμου χωρητικότητας 110 λίτρων επιτρέπει στο όχημα να διανύσει πάνω από 600 χλμ..

Advertisement

Κινητικότητα
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το τετρακίνητο όχημα, έχει πολύ καλές δυνατότητες στις πιο δύσκολες συνθήκες, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -20° έως 50°. Έχει μήκος 4,8 μέτρα, πλάτος 2,1 μέτρα και ύψος 1,9 μέτρα.

Μπορεί να κινηθεί σε όλους τους τύπους εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του χιονιού, του πάγου, της λάσπης, της άμμου και των βραχωδών πεδίων. Ο μπροστινός και ο πίσω άξονας, μπορούν να κλειδώσουν τα διαφορικά τους, λειτουργεία που μπορεί να γίνει και με το κεντρικό.

Η ανεξάρτητη ανάρτηση σε κάθε τροχό παρέχει υψηλή απόσταση από το έδαφος. Το όχημα μπορεί να… σκαρφαλώσει σε κλίση 70% και να διασχίσει το νερό με βάθος 750mm (ή και 1.500mm με ειδική προετοιμασία). Το Vamtac είναι αερομεταφερόμενο με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 και μπορεί να μεταφερθεί ως εξωτερικό φορτίο κάτω από το ελικόπτερο CH-47 Chinook.

Advertisement

Ασκήσεις επί χάρτου, ορεινού τοπίου και… αυλής εργοστασίου
Η αλήθεια είναι πως πίσω από το τιμόνι του «Δία» νιώσαμε λίγο άγχος βλέπετε η κατάσταση (ή καλύτερα το όχημα) ήταν λίγο διαφορετική από ότι είχαμε συναντήσει ως τώρα.

Οπτικά το Vamtac/Δίας μοιάζει αρκετά με Hummer πρώτης γενιάς. Οι διαστάσεις τα ελαστικά ακόμη και τα ελατήρια της ανάρτησης σχεδόν… τρομάζουν με το μέγεθός τους. Οι τροχοί είναι στην άκρη του οχήματος δεν υπάρχουν προφυλακτήρες και οι πρόβολοι, απλά δεν υπάρχουν για να διευκολύνουν την είσοδο και την έξοδο στα εμπόδια. Βέβαια ας μην ξεχνάμε τις συνθήκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το όχημα οπότε δεν κρίνουμε την εμφάνισή του.

Τα κοινά σημεία με τα off road οχήματα που έχουμε οδηγήσει είναι το… τιμόνι, τα πεντάλ και ο επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου. Όλα τα άλλα είναι διαφορετικά. Για να πάρετε μία γεύση τα καθίσματα (οδηγού και επιβαινόντων) «κρέμονται» από την οροφή. Αυτό θα τους σώσει τη ζωή και τα… μέλη όταν πέσουν σε παγίδα με εκρηκτικά. Το πάτωμα θα απορροφήσει την ενέργεια της έκρηξης, θα παραμορφωθεί αλλά τα καθίσματα θα μείνουν στη θέση τους και οι στρατιώτες δεν θα σπάσουν τα πόδια ή τη μέση τους.

Για άνεση ούτε λόγος αφού το κομμάτι αφρολέξ με αδιάβροχη επένδυση στο κάθισμα είναι απλά λειτουργικό. Μετά από μία βόλτα/ξενάγηση με τον οδηγό της Ισπανικής εταιρίας, παίρνουμε τη θέση μας πίσω από το τιμόνι. Ρυθμίζουμε το κάθισμα στη θέση που θέλουμε σηκώνουμε τον κόκκινο αεροπορικό διακόπτη ενεργοποιούμε τον γενικό και πατάμε το κουμπί για να ξεκινήσει ο κινητήρας.

Η εικόνα του «δρόμου» ή του χώρου αν θέλετε είναι ανάλογη, με αυτή που έχουν οι οδηγοί των φορτηγών. Οι διαστάσεις απαιτούν συνήθεια, αν και οι κάμερες βοηθούν στο να προσαρμοστούμε και να βγούμε από τον χώρο στάθμευσης χωρίς  να… πάρουμε μαζί τα αυτοκίνητα των πολιτών.

Τοποθετούμε τον επιλογέα στο «D» και η απόκριση στο γκάζι είναι αργή (το lag ή καλύτερα η καθυστέρηση του turbo έχει την ευθύνη) μας λένε πως είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε χειροκίνητα επιλέγοντας 1η, 2α, 3η και μόλις έχουμε φόρα να πάμε στο «D» το κάνουμε και είναι καλύτερα. Το πλάτος δεν βοηθά το πέρασμα από μονοπάτια αλλά μάλλον μόνο εμείς νοιαζόμαστε. Η χαμηλή βλάστηση υποχωρεί και απλά αγνοούμε τον κακό χωματόδρομο με τα βαθιά νεροφαγώματα τις λακκούβες και τις πέτρες.

Τα ελαστικά χαμηλής πίεσης (μπορούμε να τα φουσκώσουμε ή να τα ξεφουσκώσουμε από το εσωτερικό) φιλτράρουν το τερέν. Μόνο από τις πέτρες που χτυπούν το αμάξωμα καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Τα νερά και η λάσπη δεν αποτελούν πρόβλημα. Όμως πρέπει να προσέξουμε μήπως υπάρχει κάποιο φυσικό σκαλοπάτι (πάνω από ένα μέτρο) κάτω από τη βλάστηση ή την απότομη κατάβαση και τρανταχτούμε.

Μην περιμένετε έντονη αίσθηση στο τιμόνι. Δεν χρειάζεται γιατί θα έκανε το όχημα κουραστικό. Με την κίνηση και την χρήση συνηθίζετε και αποκτάτε και την σωστή απόκριση από αυτό.

Ο θόρυβος στην καμπίνα από τον κινητήρα είναι αισθητός αλλά η απομόνωση από το περιβάλλον σχεδόν ξενίζει. Στην αρχή είχαμε την αίσθηση video game αλλά μετά προσαρμοστήκαμε και τολμήσαμε να ανεβούμε σε πλαγιά με έντονη κλήση (τρομακτικό). Τέλος, βάλαμε το Vamtac/Δίας σε ένα μικρό στίβο μάχης (σε μία αυλή εργοστασίου), που είχε πολλά συνεχόμενα εμπόδια.

Η μοναδική δυσκολία που περιόρισε το όχημα ήταν τελικά ο φόβος του οδηγού. Με ένα πάτημα στο γκάζι μία επιλογή σχέσης στο κιβώτιο και την αίσθηση του… καθήκοντος (για εμάς να γυριστεί το video και να βγουν φωτογραφίες). Λάσπη, βάλτοι μικρές λίμνες υποτάσσονται κάτω από τους τροχούς του Vamtac/Δίας, όλα ξεπεράστηκαν και τα εμπόδια δεν έγιναν πρόβλημα.

Αναφορά
Έχοντας οδηγήσει Hummer πρώτης γενιάς αλλά και Panhard VBL, εντυπωσιαστήκαμε από το ισπανικό Vamtac. Οι τεχνολογικές εφαρμογές του μπορεί να είναι καινοτόμες  περισσότερο στον τομέα της  επιβίωσης των επιβαινόντων, παρά την κίνησή του και αυτό είναι τελικά πολύ σημαντικό για την χρήση του.

 

Σημαντική σημείωση:

Το newsauto δεν προτείνει και δεν υποστηρίζει κανένα στρατιωτικό όχημα (ή οποιοδήποτε άλλο εξοπλιστικό σύστημα) για τον Ελληνικό στρατό, τα σώματα ασφαλείας κλπ. Τα οχήματα που σας παρουσιάζουμε είναι μετά από προτροπή των ιδίων των εισαγωγέων ή των κατασκευών προς το No1 Ελληνικό ΜΜΕ Ειδικού Τύπου, να τα δοκιμάσει ή να τα παρουσιάσει στο πλαίσιο της Δημοσιογραφικής δεοντολογίας.  Το newsauto.gr είναι ανοιχτό σε όλους όσους θέλουν να δείξουν  στον κόσμο, τα στρατιωτικά οχήματα που εκπροσωπούν (newsauto@newsauto.gr).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βρήκαμε το θωρακισμένο που φτιάχνεται στην Ελλάδα
Lamborghini LM002: Η BMW, η Ιταλική κυβέρνηση και ο στρατός των ΗΠΑ (+video)
Η νέα στρατιωτική Mercedes G-Class – Ερχεται Ελλάδα;
Αυτό είναι το καινούριο στρατιωτικό Hummer