Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Opel Combo Life 1,5 130 ps

Ελλάδα 14:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Opel Combo Life 1,5 130 ps

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Opel Combo Life 1,5 130 ps

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η πατρότητα ή απλά η δημιουργία οικογένειας είναι, σε κάποιο βαθμό, ένας αγώνας επιβίωσης. Το αυτοκίνητο, πρέπει να μας απλοποιήσει την ζωή, που αλλάζει την ζωή μας και μας και μας… βγάζει από τα νερά μας με τα παιδιά, τις ογκώδης αποσκευές, την διαρκεί κίνηση και τον… σκύλο. Η λύση θεωρητικά έχει σχήμα SUV αλλά αυτή δεν είναι απαραίτητα η αλήθεια.

Advertisement
Advertisement

 

Το Opel Combo Life είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Πρόκειται για ένα πολυμορφικό όχημα (MPV) που προέρχεται από van, αλλά αυτό δεν θα το καταλάβετε ποτέ. Ίσως για τον λόγο αυτό έχει τόσους χώρους αλλά και πολύ καλή εκμετάλλευση αυτών κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Advertisement
Advertisement

Τι είναι το Combo Life;

Το Combo δεν είναι μεγαλύτερο από ένα Grandland X (μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα) αλλά προσφέρει έναν τεράστιο χώρο αποσκευών, μεγάλες πόρτες (συρόμενες οι πλαϊνές) για ευκολότερη είσοδο-έξοδο ή φόρτωση σε στενούς χώρους. Έχει ακόμη και το σπάνιο πλεονέκτημα να μπορεί να φιλοξενεί τρία παιδικά καθίσματα στο πίσω κάθισμα (με άγκιστρα ISOFIX), μια (προαιρετική) τρίτη σειρά καθισμάτων και να… κρύβει έναν κόσμο πρακτικότητας.

Advertisement

Διορθώνουμε την λέξη «κρύβει» αφού η πρακτικότητα και λειτουργικότητα φωνάζουν: Κεντρική κονσόλα με συρόμενο κάλυμα που χωράει ακόμη και μια γυναικεία τσάντα, ράφι οροφής πάνω από το παρμπρίζ , αναδιπλούμενα τραπεζάκια στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων, ξεχωριστός κλιματισμός για τους πίσω, ηλεκτρικά ανοιγόμενα πίσω παράθυρα στις συρόμενες πόρτες (έξτρα η αριστερή) και πολλά άλλα. Με έως 28 αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτουν 186 λίτρα χώρου, στο Combo Life κάθε αντικείμενο βρίσκει τη θέση του.

Advertisement

Βγαίνουμε λίγο από την καμπίνα για να δούμε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Συνήθως στα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας το εσωτερικό έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όμως στο Combo Life η Opel κατάφερε να δώσει ταυτότητα και να το κάνει αναγνωρίσιμο.

Οι τροχοί είναι στα άκρα του αμαξώματος και δίνουν στο Combo Life μία ιδιαίτερη εικόνα. Εμπρός είναι η μεγάλη και τοποθετημένη ψηλά μάσκα, που γίνεται το σημείο αναφοράς. Απλές γραμμές και δυναμισμός στο design δημιουργούν ένα ωραίο αποτέλεσμα. Μην ψάξετε για άλλα χαρακτηριστικά τα MPV’s ξεχωρίζουν για τον εσωτερικό τους κόσμο. Αλλά αυτό το γράψαμε ξανά.

Και πως είναι μέσα;

Advertisement

Το ταμπλό καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του οπτικού σας πεδίου, είναι  καλοφινιρισμένο και έχει «καθαρές» γραμμές στο σχήμα του. Όλα τα χειριστήρια είναι τοποθετημένα στα σημεία που περιμένετε, ενώ η κεντρική κονσόλα είναι χωρισμένη σε τρία οριζόντια επίπεδα: Το πρώτο περιλαμβάνει το σύστημα infotainment με την μεγάλη έγχρωμη οθόνη αφής, το δεύτερο σύστημα θέρμανσης/κλιματισμού και το τρίτο είναι ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος. Οι πίσω πλευρικές πόρτες κάνουν παραπάνω από εύκολη την διαδικασία εισόδου και εξόδου, ο χώρος για τα γόνατα είναι αρκετός, όμως το μεγάλο πλεονέκτημα είναι το πλάτος του Combo Life και το ότι τα τρία πίσω καθίσματα εξοπλίζονται με βάσεις Isofix.

Ο χώρος για τις αποσκευές είναι πραγματικά μεγάλος: Στην «κοντή» έκδοση ξεκινάει από τα 597 λίτρα για να φτάσει με την αναδίπλωση των καθισμάτων στα 2.126. Η ευελιξία στη διαμόρφωση, η ευρυχωρία και το μεγάλο άνοιγμα του χώρου αποσκευών κάνουν το Opel Combo Life την χαρά του οικογενειάρχη. Εύκολη πρόσβαση, χαμηλό κατώφλι, Δεν χρειάζεται να σηκώσετε τις βαλίτσες ψηλά και ο σκύλος μπαίνει γρήγορα  μόνος του. Για να γίνουν όλα τα παραπάνω πρέπει να αφαιρέσετε τα καθίσματα της τρίτης σειράς. Με όλα αυτά ο χώρος για τα γόνατα είναι αρκετός για παιδιά.

Μπαμπά μην τρέχεις

Ο 1500σάρης turbodiesel στο μοντέλο της δοκιμής μας αποδίδει 130 ίππους και τον «θυμόμαστε» από την… χρήση του σε άλλα μοντέλα της Opel και του ομίλου PSA. Δεν έχει αυτό το χαρακτηριστικό (αλλά και ενοχλητικό) κροτάλισμα και δεν κάνει θόρυβο. Το μοτέρ συνδυάζετε τέλεια με το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Η κοντή στην κλιμάκωση, πρώτη ταχύτητα  βοηθά να ξεκινήσετε με το αυτοκίνητο φορτωμένο σε δύσκολες ανηφόρες. Οι υπόλοιπες ταχύτητες έχουν πιο μακριά κλιμάκωση για να κρατάτε σταθερή ταχύτητα στο ταξίδι κάτι που βοηθά στην κατανάλωση καυσίμου.

Η τελευταία είναι έντονη στα 6,8 λίτρα /100 χλμ. (με τον μετρητή του αυτοκινήτου) αποτέλεσμα και της αεροδυναμικής «διαμερίσματος» του μοντέλου της Opel. Κάτι που δεν περιμέναμε είναι πως το Combo Life δεν επηρεάζεται αισθητά από τον πλευρικό άνεμο (παρά το ύψος του) ενώ η ποιότητα κύλισης θυμίζει τα μεγάλα sedan και SUV της εταιρίας. Το ίδιο συμβαίνει και με την άνεση. Χάρη και στα φαρδιά μετατρόχια, το Opel Combo Life έχει… πάτημα, ενώ στρίβει χωρίς να γέρνει. Το τιμόνι είναι αρκετά ελαφρύ και δεν έχει αίσθηση OPC (ούτε GSi), αλλά «κόβει» και στο τέλος αυτό είναι που θέλετε είναι να έχει: Ευελιξία.

Αν θέλετε κάτι παραπάνω σε κίνηση (να βρείτε μία παραλία ή να φτάσετε σε ένα σημείο με θέα στο βουνό το σύστημα IntelliGrip ( με επιπλέον 190 ευρώ) θα σας βοηθήσει να περάσετε με ασφάλεια από άμμο, χιόνι, χώμα ή και λάσπη.

Η άποψή μας

Ευρυχωρία, πρακτικότητα και λειτουργικότητα. Το τρίπτυχο της επιτυχίας των πολυμορφικών οχημάτων εφαρμόζεται και στο Combo Life. Επιπλέον, η λειτουργία κινητήρα και η ευελιξία, δημιουργούν ένα ευχάριστο επιβατικό αυτοκίνητο (δεν θα καταλάβετε πως βασίζεται σε επαγγελματικό van). Αυτό μας έφερε την σκέψη: Μήπως ήρθε η στιγμή να επιστρέψουν τα πολυμορφικά στην αγορά;

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA

Κινητήρας: 1.499 cc

Ισχύς: 130 PS/3.750 rpm

Ροπή: 25.4 kgm/1.750 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10.6 sec

Τελική ταχύτητα: 185 km/h

Μεικτή κατανάλωση: από 4.3 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)

Εκπομπές CO2: από 118 gr/km

Τέλη κυκλοφορίας: από 115,6 €

Βάρος: 1.430 kg

Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.403/1.921/1.841 mm

Μεταξόνιο: 2.785 mm

Χώρος αποσκευών: 597 lt

Τιμή: 19.100€