Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Νέο Citroen C3 1.2 Puretech 110 PS

Ελλάδα 18:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Νέο Citroen C3 1.2 Puretech 110 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Νέο Citroen C3 1.2 Puretech 110 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το Citroen C3 ανανεώθηκε και ξεκίνησε την πορεία του στην Ελληνική αγορά. Που άλλαξε; Βελτιώθηκε; Είναι το ίδιο οικείο και εύχρηστο; Οδηγήσαμε, την 3κύλινδρη υπερτροφοδοτούμενη έκδοση βενζίνης 1.2 Puretech, (110 ίππων με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων) και σας απαντάμε.

Advertisement
Advertisement

Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία της 3ης γενιάς του Citroen C3, και 750.000 πωλήσεις, ήρθε η στιγμή για ένα… facelift.

Λένε πως η επιτυχημένη ομάδα/συνταγή δεν αλλάζει. Όμως κανείς δεν είπε πως δεν μπορεί να βελτιωθεί. Βέβαια όταν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με προσωπικότητα, οι αλλαγές εστιάζονται σε μικρές λεπτομέρειες. Το Citroen C3 από την πρώτη γενιά του είχε (και έχει) σαν στόχο το νεανικό αγοραστικό κοινό, έτσι οι αλλαγές πρέπει να το κάνουν να δείχνει μοντέρνο και «φρέσκο». Μοιραία η εμφάνιση (σε αυτό το κοινό ιδιαίτερα) πρωταγωνιστεί, έτσι σε αυτό το facelift, οι αλλαγές σε εμφάνιση και εσωτερικό κυριαρχούν.

Τι άλλαξε

Advertisement
Advertisement

Κοιτάζοντας εμπρός θα δείτε πολλά στοιχεία από το πρωτότυπο «CXperience» (παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι το 2016). Οι νέες γραμμές δίνουν αμέσως την αίσθηση του αυξημένου ύψους στο καπό. Τα φωτιστικά σώματα διαθέτουν τεχνολογία LED, με το χρώμιο και τους από τους ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες να βάζουν το όριο στο πλάτος του αυτοκινήτου. Στο πίσω μέρος, το βλέμμα σας θα «κλέψουν» τα νέα φωτιστικά σώματα με το τρισδιάστατο σχέδιο. Στα πλάγια, τα airbumps, έχουν νέο σχέδιο ενώ σε αυτή την πλευρά θα δείτε και τα νέα σχέδια στις ζάντες αλουμινίου 16 ή 17 ιντσών (ανάλογα με την έκδοση).

Αντίστοιχα και στο εσωτερικό η κατάσταση είναι γνώριμη (όχι μόνο σε ιδιοκτήτες Citroen) και θα αισθανθείτε αμέσως οικεία. Η ελλειπτική σχεδίαση του ταμπλό, βοηθά στην αίσθηση μεγαλύτερου πλάτους στο εσωτερικό, ενώ η καλύτερη εκμετάλλευση χώρου δίνει ως αποτέλεσμα περισσότερο χώρο για τα πόδια (εμπρός και πίσω). Η εικόνα της καμπίνας είναι πολύ καλή, χάρη στις δύο νέες χρωματικές επιλογές Emerald και Techwood. Την αίσθηση της άνεσης δίνουν τα νέα καθίσματα με τεχνολογία κατασκευής «Advanced Comfort».

Advertisement

Εσωτερικά 

Ο χώρος των επιβατών παραμένει ικανοποιητικός για τα δεδομένα της κατηγορίας με 4 άτομα να μπορούν να ταξιδέψουν με άνεση, με τις αποσκευές τους (το πορτ μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 300 λίτρα). Από πλευράς πρακτικότητας, το μεγάλου μεγέθους ντουλαπάκι (καλύτερα ντουλάπι) του συνοδηγού, χωρητικότητας 6,25 λίτρων ξεχωρίζει. Αυτό που θέλουμε όμως είναι πιο βαθιές ποτηροθήκες.

Advertisement

Όσο για την εξατομίκευση, (έχει μεγάλη σημασία για το C3 και το κοινό που απευθύνεται), το νέο C3 όπως μας ενημερώνει η Citroen, διατίθεται σε 97 χρωματικούς συνδυασμούς, στους οποίους εντάσσονται νέα χρώματα για το αμάξωμα, που χάρη στη μαύρη οροφή δημιουργεί διχρωμία. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν οι προδιαγραφές του, το νέο C3 προσφέρεται με 7 χρώματα αμαξώματος, δύο εκ των οποίων είναι καινούργια και συνολικά, 4 χρωματικά πακέτα, στα οποία εντάσσονται τα πλαίσια στα φώτα ομίχλης και το περίγραμμα των Airbump. Παράλληλα, η οροφή προσφέρεται με 4 χρωματισμούς και 3 επιλογές διακόσμησης.

Η ώρα της κίνησης

Advertisement

Η καρδιά του C3 της δοκιμής μας είναι ο 1.2σάρης Puretech 110, με το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Η ισχύς είναι εμφανής σε ολόκληρη την κλίμακα των στροφών. Το turbo βοηθά στο να δίνει δύναμη από χαμηλά και να διαμορφώνει και την τιμή της ροπής στα 205 Nm. Ένας ακόμη παράγοντας που συνθέτει την καλή εικόνα κίνησης του C3 είναι και η  κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων η οποία συνδυάζεται αρμονικά με τον κινητήρα. Ταυτόχρονα, με μήκος που δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα (3,99) και μεταξόνιο λίγο παραπάνω από 2,5 μέτρα (2,54), το C3 είναι ιδιαίτερα ευέλικτο εντός πόλης αποκαλύπτοντας, μία πλευρά του εύχρηστου χαρακτήρα του.

Το ελαφρύ τιμόνι διευκολύνει τη ζωή του οδηγού, χωρίς να χάνει πολύτιμη αίσθηση από τον δρόμο, να μεταφέρει δηλαδή τις «πληροφορίες» του οδοστρώματος, δίνοντας εμπιστοσύνη κατά την κίνηση με περισσότερα χιλιόμετρα, σε αυτοκινητόδρομο ή επαρχιακή οδό. Οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων (McPherson εμπρός, ημιάκαμπτος άξονας πίσω), τονίζουν την έμφαση στην άνεση. Παράλληλα, η λειτουργία των φρένων (αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός, δίσκοι πίσω) συμπληρώνει (ή καλύτερα μεγαλώνει) την αίσθηση ασφάλειας. Από πλευράς μέσης κατανάλωσης, (η Citroen δίνει 4,4 λίτρα/100 χλμ) η δική μας μέτρηση απέχει… αρκετά αφού είδαμε 6,9 με 7,2 λίτρα/100 χλμ.

Πρωταγωνίστρια η άνεση

Η Citroen έχει ως «σημαία» της την άνεση και αυτό φροντίζει να δείχνει με την πρώτη εντύπωση. Έτσι από τη στιγμή που θα βρεθείτε στη θέση του οδηγού, αισθάνεστε αμέσως την ποιότητα των καθισμάτων «Advanced Comfort», τα οποία μάλιστα παρέχουν και στήριξη στο σώμα ανεξαρτήτως χιλιομέτρων. Η κατασκευή τους και μελετημένη χρήση αφρώδους υλικού, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των αναρτήσεων, αναβαθμίζουν την άνεση του C3. Οι παραπάνω παράμετροι βοηθούν, το μικρό Citroen στην απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος, οι οποίες δεν περνούν στην καμπίνα.

Όμως δεν είναι μόνο οι αναρτήσεις, αλλά και η ποιότητα κύλισης που έχει βελτιωθεί στο ανανεωμένο C3. Ο ήχος από το περιβάλλον, τον δρόμο αλλά και τον κινητήρα μένει εκτός κάνοντας το Γαλλικό μοντέλο ιδιαίτερα ήσυχο στις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη αλλά και στα μικρά ταξίδια.

Στην ομπρέλα του προγράμματος Citroen Advanced Comfort, σύμφωνα με την Γαλλική εταιρία, εντάσσονται και τα συστήματα συνδεσιμότητας. Ο έλεγχός τους γίνεται μέσω της εύχρηστης κεντρικής οθόνης αφής 7 ιντσών και ανάλογα με τη λειτουργία τους, χωρίζονται στα Connect Assist, Connect Nav και Connect Play. Εκτός από τα συστήματα συνδεσιμότητας, το νέο Citroen C3 εφοδιάζεται και με 12 προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού.

Το Front Parking Assist, που διαθέτει εμπρός αισθητήρες παρκαρίσματος, είναι νέο και διευκολύνει ιδιαίτερα τη στάθμευση στα στενά του κέντρου. Ακόμη, το C3 διαθέτει Hands-Free Entry & Start, Active Safety Brake, Coffee Break Alert, Driver Attention Alert, Auto High Beam, Κάμερα οπισθοπορείας με αισθητήρες παρκαρίσματος, Hill-Start Assist, Lane Departure Warning, Blind Sport Monitoring, Speed Limit Recognition & Recommendation και Cruise Control.

Εκδόσεις και τιμές

Το νέο Citroen C3, στην έκδοση 1.2 Puretech 110 προσφέρεται στις εκδόσεις Flair, Feel Shine, Shine Plus και Exclusive, με την τιμή της βασικής έκδοσης Flair, να είναι 13.500 ευρώ. Η έκδοση που οδηγήσαμε (Shine Plus) κοστολογείται στα 15.600 ευρώ, ενώ η τιμή της ακριβότερης έκδοσης Exclusive είναι στα 17.500 ευρώ.

Συμπέρασμα

Τελικά το Citroen C3 άλλαξε προς το καλύτερο. Άλλαξε στα χαρακτηριστικά (ανανεώθηκε στην εμφάνιση έγινε περισσότερο δυναμικό) και παραμένει το ίδιο εύχρηστο και οικείο. Κύριο χαρακτηριστικό του η άνεση εντός και εκτός πόλης με την ποιότητα κατασκευής και κύλισης να γίνεται ακόμη καλύτερη.

Τεχνικά χαρακτηριστικά : Citroen C3 1.2 Puretech 110

Κινητήρας: 1.199 cc

Ισχύς: 110 PS/5.500 rpm

Ροπή: 205 Nm/1750 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Χειροκίνητο μηχανικό 6 σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100km/h: 9,4 sec

Τελική ταχύτητα: 198 km/h

Μέση κατανάλωση (/100 km): 4,4 lt/100 km

Εκπομπές CO2: 100 gr/km (WLTP)

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.996 x 1.829 x 1.474 mm

Μεταξόνιο: 2540 mm

Βάρος: 1165 kg

Χώρος αποσκευών: 300 lt

Τιμή: Από 13.500 ευρώ

Διαβάστε επίσης:

Citroen C3 Aircross με 5 αποδοτικούς κινητήρες

Αυτές είναι οι τιμές του ανανεωμένου Citroen C3

Δοκιμή: Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 110 Origins