Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Land Rover Defender 110 D300 75th Edition

Ελλάδα 2:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Land Rover Defender 110 D300 75th Edition

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Land Rover Defender 110 D300 75th Edition

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το νέο Land Rover Defender είναι ένα από τα μοντέλα που εκτός από ιστορία, κουλτούρα και status αποτελεί και αρχέτυπο για τους απανταχού λάτρεις του off-roading.

Advertisement
Advertisement

Φοράς κάτι πρόχειρο, παίρνεις τα απολύτως απαραίτητα και φεύγεις. Περνάς από χωριά και οι πιτσιρικάδες βγαίνουν στον δρόμο και κοιτούν με απορημένο βλέμμα. Αυτό το αυτοκίνητο δεν περνά απαρατήρητο πουθενά. Αποτελεί μαγνήτη για τα βλέμματα των περαστικών και εξάπτει την περιέργεια.

Μέσα από τις φιμέ γυάλινες επιφάνειες χαζεύεις υπεροπτικά τον έξω κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις άθελά σου έχεις αλαζονικές διαθέσεις. Και πώς άλλωστε να μην αποκτήσεις τέτοια οδηγική ψυχοσύνθεση όταν το όχημα που οδηγείς αποτελεί ένα από τα λίγα, αν όχι ελάχιστα case study οχήματα ανεξαρτήτως κατηγορίας. Αυτό είναι το νέο Land Rover Defender.

Μιλώντας για την εξωτερική εμφάνισή του, ειδικά στην επετειακή έκδοση που τιμά τα 75 χρόνια ιστορίας του, τα σχόλια είναι περιττά. Σε αυτό συμβάλλει, πέραν του επιβλητικού αμαξώματος, και η αποκλειστική για τη συγκεκριμένη περίπτωση βαφή Grasmere Green με ασορτί χρώματος ζάντες.

Advertisement
Advertisement

Στο εσωτερικό, οι περισσότερες επιφάνειες του επετειακού Defender καλύπτονται από μαλακό δέρμα κορυφαίας ποιότητας, με την όψη, την υφή και τη μυρωδιά που αρμόζουν σε ένα αυτοκίνητο τέτοιου προσανατολισμού και τιμής, ενώ οι γυμνές, άβαφες επιφάνειες και οι εκτεθειμένες αλενόβιδες στο εσωτερικό των θυρών και στο τούνελ της κονσόλας τονίζουν τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του μοντέλου.

H έκδοση δοκιμής του Defender 75th Edition διέθετε τον αλουμινένιο 6κύλινδρο σε σειρά πετρελαιοκινητήρα των 3,0 lt με υπερτροφοδότη μεταβλητής γεωμετρίας που λειτουργεί αδιαλείπτως πάνω από τις 1.500 rpm, καθώς και ήπιο υβριδικό σύστημα 48V. Ο συνδυασμός αποφέρει ισχύ που φτάνει τους 300 PS και τα 650 Nm ροπής με το μοτέρ να συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων της ZF, το οποίο διαθέτει και τη δυνατότητα επιλογής «κοντών» σχέσεων.

Advertisement

Η μεγάλη ροπή είναι διαθέσιμη σχεδόν ακαριαία, κάτι που οφείλεται και στην αποτελεσματικότητα του αυτόματου κιβωτίου, το οποίο ανεβάζει σχέσεις απρόσκοπτα και χωρίς κομπιάσματα κινώντας με άνεση το βαρύ βρετανικό όχημα (2,4 τόνοι). Τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αποτελούν τον βασικό σύμμαχο, ιδίως όταν κινείστε εκτός δρόμου, όπου η τεχνολογία βοηθά στην αποφυγή λαθών ακόμη και από έναν οδηγό με μικρή εμπειρία σε ακραίες καταστάσεις.

Advertisement

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην απροβλημάτιστη οδική συμπεριφορά και στην αναζήτηση νέων αχαρτογράφητων διαδρομών, έχουν το αυτοφερόμενο αλουμινένιο πλαίσιο D7x που προσφέρει αυξημένη στρεπτική ακαμψία, η ανεξάρτητη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και τα all-terrain ελαστικά της Goodyear, διαστάσεων 255/60-20.

Καθώς και το «έξυπνο» σύστημα μετάδοσης της κίνησης Terrain Response 2 με τα τρία διαφορικά χάρη στα οποία ο οδηγός μπορεί να «κλειδώσει» καθένα ξεχωριστά ή όλα μαζί, ανάλογα βέβαια με τον βαθμό δυσκολίας του εδάφους στο οποίο κινείται. Η εξελιγμένη τετρακίνηση προσφέρει διαφορετικά προγράμματα, τα οποία προσαρμόζουν ανάλογα με τον τύπο του εδάφους, τη λειτουργία του κινητήρα, του κιβωτίου και της αερανάρτησης.

Advertisement

Επίσης, δεν λείπει και το παραμετροποιήσιμο προφίλ που επιτρέπει στον οδηγό, στην περίπτωση μη ασφαλτοστρωμένων διαδρομών, να αλλάζει μέσω της κεντρικής ψηφιακής οθόνης, στην οποία φιλοξενείται το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Pivi Pro, ορισμένες βασικές λειτουργίες, όπως την απόκριση του γκαζιού, την ταχύτητα στην αλλαγή των σχέσεων του κιβωτίου και την υποβοήθηση στο τιμόνι.

Επιπλέον, η λειτουργία «Wade Mode» προσφέρει στο Defender ασφαλή περάσματα από υδατοπαγίδες με βάθος έως και 90 cm. Ολα τα παραπάνω έχουν ουσιαστικό αντίκρυσμα στην πράξη, όπου το Defender D300 κατάφερε με χαρακτηριστική ευκολία να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που του βάλαμε. Είτε αυτό είχε τη μορφή ενός χιονισμένου και απάτητου χωματόδρομου στο Μαίναλο, είτε βουτώντας σε υδάτινα περάσματα.

Όλα αποδείχτηκαν πολύ εύκολα για το Defender, ιδίως με την αερανάρτηση σηκωμένη και με επιλεγμένο το κατάλληλο πρόγραμμα του Terrain Response 2. Χρειάζονται μερικοί ακόμη αριθμοί για να καταλάβετε την έκταση των δυνατοτήτων που έχει στη διάθεσή του ο οδηγός του Defender, όπως τις γωνίες προσέγγισης, ράμπας και αποχώρησης (38°, 28° και 40°).

Στο τέλος της διαδρομής, παρατηρώντας τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, διαπιστώνω ότι η κατανάλωση καυσίμου κάτω έμεινε κοντά στα 10 lt/100 km, την ίδια στιγμή που οι επιδόσεις του, ως επί το πλείστον σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους, ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητικές, όπως άλλωστε και ο τρόπος με τον οποίο κινείται.

Με την αερανάρτηση, το επετειακό Defender είναι απλά ισοπεδωτικό. Το ακριβές τιμόνι του παραμένει πάντα ελαφρύ και κόβει αρκετά, οπότε το μέγεθος δεν αποτελεί πρόβλημα στην καθημερινή χρήση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων όλα κυλούν ήσυχα μέσα στην καμπίνα. Μόνο ο κάπως αυξημένος αεροδυναμικός θόρυβος από ένα σημείο και επάνω (σε ταχύτητες άνω των 130 km/h) θα ενοχλήσει. Παρά το μέτριο επίπεδο πρόσφυσης των μεικτής χρήσης ελαστικών σε στεγνή άσφαλτο, η υποστροφή ποτέ δεν παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Στο τέλος της μέρας δεν κρύβουμε πως ο συνολικός χαρακτήρας του Land Rover Defender D300 για ακόμα μία φορά επιβεβαίωσε το «βάθος» της κατασκευής του, το status αλλά και τις δυνατότητές του, καλύπτοντας άριστα τον ρόλο του «τα κάνω όλα».

TECH – Land Rover Defender 110 D300 75th Edition
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 2.997 cc, i6, TURBO, 300 PS/4.000 rpm, 650 Nm/1.500-2.500 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ, ΟΚΤΩ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (Ε) / ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π),
0-100 KM/H: 7,0”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 191 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ: 9,7 lt/100 km
CO2: 251 g/km
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 5.018/1.996/1.967 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 3.022 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 786 lt
ΒΑΡΟΣ: 2.415 kg
ΤΙΜΗ: ΑΠΟ 95.159 ΕΥΡΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Skoda Kodiaq RS
Δοκιμή: Peugeot 408 Plug-in Hybrid 225 PS
Δοκιμή: Nissan X-Trail 1.5 e-Power e-4orce