Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τι αυτοκίνητο αγοράζω με 20.000 ευρώ;

Ελλάδα 16:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι αυτοκίνητο αγοράζω με 20.000 ευρώ;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τι αυτοκίνητο αγοράζω με 20.000 ευρώ;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα δεδομένα στην Ελληνική αγορά αυτοκινήτου έχουν αλλάξει εντελώς.  Οπως και τα κριτήρια επιλογής αυτοκινήτου  των καταναλωτών. Πλέον το “ψάχνω ένα αυτοκίνητο στην μικρομεσαία κατηγορία” έχει αντικατασταθεί με το “με 15.000 – 20.000€ τι αγοράζω;”. 

Advertisement
Advertisement

Σε αυτό, εκτός των δύσκολων οικονομικών δεδομένων των Ελλήνων, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι πάμπολλες προτάσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών που έχουν ρίξει στην αγορά αυτοκίνητα που κάνουν τα πάντα.
Για παράδειγμα το νέο Jeep Renagade: Κινείται άνετα εκτός και εντός δρόμου, είναι ευρύχωρο (άνετα μια 4μελής οικογένεια θα βολευτεί), είναι οικονομικό στη χρήση και είναι και Jeep…

Τα προηγούμενα χρόνια τα κριτήρια για τους υποψήφιους αγοραστές ήταν περιορισμένα: έμεναν πιστοί σε μία μάρκα και απλά αμφιταλαντεύονταν ανάμεσα στο μικρότερο μοντέλο με πλούσιο εξοπλισμό και το μεγαλύτερο που όμως προσέφερε μόνο τα βασικά. Πλέον η… εκκίνηση είναι διαφορετική: «Μπορώ να διαθέσω αυτό το ποσό. Τι μπορώ να αγοράσω;».

Αφουγκραζόμενοι τις απορίες των αναγνωστών μας (δεκάδες σχετικά e-mails λαμβάνουμε καθημερινά) επιλέξαμε 10 αυτοκίνητα που προσεγγίζουν ή πατάνε στο «σκαλοπάτι» των 20.000 ευρώ. Ένα ποσό κάθε άλλα παρά ευκαταφρόνητο στις παρούσες συνθήκες, που όμως είναι ίσως απαραίτητο για να αποκτήσει κάποιος ένα ασφαλές, με καλό εξοπλισμό και ικανοποιητικούς χώρους αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Επιλέξαμε μοντέλα αντιπροσωπευτικά, είτε της κλασσικής μικρομεσαίας κατηγορίας είτε της κύριας εναλλακτικής, αυτής των crossover. Οι τιμές είναι τελικές και συμπεριλαμβάνουν πιθανό όφελος απόσυρσης και προωθητική ενέργεια.

Σας τα παρουσιάζουμε με αλφαβητική σειρά…
Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDM-2 105 PS Distinctive 20.120 ευρώ
Ο εκπρόσωπος της Alfa Romeo στα μικρομεσαία οικογενειακά αντιπαραθέτει στυλ και οδηγική απόλαυση που συχνά απουσιάζει από ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας. Ο 1.6 diesel αποδίδει 105 ίππους και προσφέρεται κοντά στα 20.000 ευρώ για το κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού Distinctive (με το όφελος απόσυρσης και την προωθητική ενέργεια). Περιλαμβάνει ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, διζωνικό κλιματισμό, ηλεκτρονικό διαφορικό Q2, πρόγραμμα Alfa Romeo DNA, ηχοσύστημα Uconnect με οθόνη αφής 5 ιντσών και όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες.

Focus 1.5 EcoBoost 150 PS Titanium 19.505 ευρώ
Το ανανεωμένο Focus είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες προτάσεις στη μικρομεσαία κατηγορία, με όπλα τους κινητήρες EcoBoost και την οδική του συμπεριφορά. Ο κινητήρας των 1.500 cc αποδίδει 150 ίππους και προσφέρει δυναμικά χαρακτηριστικά στο 5θυρο αυτοκίνητο. Η έκδοση Titanium είναι υπερπλήρης με στοιχεία εξοπλισμού όπως 17άρες ζάντες αλουμινίου, αυτόματο κλιματισμό, κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα Ford SYNC 2 με οθόνη αφής 8 ιντσών, cruise control.

Advertisement

Jeep Renegade 1.6 E-TorQ 110 PS Sport 19.370 ευρώ
Η Jeep κάνει δυναμική είσοδο στην πιο ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία, αυτή των μικρών SUV. Το Renegade έχει εμφάνιση, ικανότητες εκτός δρόμου και εξοπλισμό που το καθιστούν «πονοκέφαλο» για κάθε άλλο μοντέλο, είτε SUV είτε μικρό οικογενειακό. Βασικός κινητήρας είναι ο 1.6 βενζίνης με τους 110 ίππους και κίνηση στους μπροστινούς τροχούς. Ακόμη και στο πρώτο επίπεδο εξοπλισμού Sport, το Renegade κάθε άλλο παρά «γυμνό» είναι: Πέρα από τα στοιχεία ασφάλειας (6 αερόσακοι, ESP, hill start assist, ένδειξη πίεσης ελαστικών κ.α.) περιλαμβάνονται κλιματισμός, σύστημα πολυμέσων Uconnect με οθόνη αφής 5 ιντσών, πίνακας οργάνων τεχνολογίας TFT, κλιματισμός και οι ηλεκτρικές ευκολίες.

 

Advertisement

Mitsubishi ASX 1.6 117 PS Invite 20.152 ευρώ
Στην κατηγορία των compact SUV η Mitsubishi προσφέρει το ASX. Στην έκδοση Invite, με κίνηση εμπρός και κινητήρα τον 1.6 βενζίνης απόδοσης 117 ίππων κοστίζει λίγο πάνω από τα 20.000 ευρώ. Το επίπεδο εξοπλισμού Invite είναι πιο πλούσιο από το βασικό και προσφέρει αυτόματο κλιματισμό, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, αισθητήρες φώτων και βροχής, προβολείς ομίχλης, 7 αερόσακους και τις γνωστές ηλεκτρικές ευκολίες.

Nissan Qashqai 1.2 DiG-Τ 115 PS Acenta 19.850 ευρώ
Το πιο δημοφιλές μοντέλο της Nissan δημιούργησε τη δική του… σχολή στην κατηγορία των μικρομεσαίων οικογενειακών. Με το νέο 1.2 turbo βενζίνης που αποδίδει 115 ίππους και κίνηση στους εμπρός τροχούς κοστίζει 19.850 ευρώ στο επίπεδο εξοπλισμού Acenta. Περιλαμβάνει ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Nissan Connect με οθόνη 7 ιντσών, cruise control, διζωνικό κλιματισμό, σύστημα αποφυγής σύγκρουσης και όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες.

 

Advertisement

Peugeot 308 1.6 e-HDi 115 PS SST Active 19.270 ευρώ
Η νέα πλατφόρμα EMP2 πάνω στην οποία πατά το 308, το καθιστά πιο στιβαρό στο δρόμο και πιο ελαφρύ, με όφελος σε επιδόσεις, κατανάλωση και ρύπους. Χαρακτηριστικό, ότι με τον 1.6 diesel των 115 ίππων το Peugeot 308 δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας. Το επίπεδο εξοπλισμού Active είναι πλούσιο, όπως μαρτυρούν ο αυτόματος διζωνικός κλιματισμός, το σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 7 ιντσών, οι αισθητήρες φώτων και βροχής, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, δερμάτινες επενδύσεις σε τιμόνι, χειρόφρενο, επιλογέα ταχυτήτων κ.α.

 

Renault Megane 1.5 dCi 110 PS GT-Line Energy 19.220 ευρώ
Το Megane είναι ένας χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της «γαλλικής σχολής» στη μικρομεσαία κατηγορία. Με τον αξιόλογο 1.5 diesel των 110 ίππων συνδυάζει τις ικανοποιητικές επιδόσεις με τη χαμηλή κατανάλωση. Το επίπεδο εξοπλισμού GT-Line Energy πέρα από τα… αναμενόμενα (6 αερόσακοι, cruise control, διζωνικός κλιματισμός, αισθητήρες φώτων και βροχής) προσφέρει και σπορ πακέτο με αισθητικές λεπτομέρειες και όχι μόνο (ζάντες 17 ιντσών, σπορ καθίσματα, δερμάτινο τιμόνι, σπορ ανάρτηση κ.α.).

 

Seat Leon 1.4 TSI 150 PS ACT FR 19.290 ευρώ
Το Leon επανέφερε τη Seat στο δρόμο της ανάπτυξης. Αποτελεί μία αξιόλογη πρόταση στη μικρομεσαία κατηγορία, καθώς χωρίς να υπολείπεται σε ποιότητα κατασκευής είναι προσιτό οικονομικά. Με λιγότερα από 20.000 ευρώ προσφέρεται το 5θυρο μοντέλο με τον 1.4 TSI απόδοσης 150 ίππων και τεχνολογίας ACT, που απενεργοποιεί δύο κυλίνδρους σε συνθήκες χαμηλού φορτίου για περιορισμό κατανάλωσης-ρύπων. Στον πλήρη εξοπλισμό (αυτόματος κλιματισμός, cruise control κ.α.) προστίθεται και το πακέτο FR (σπορ ανάρτηση, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών κ.α.).

 

Volkswagen Golf 1.4 TSI 122 PS Generation 19.740 ευρώ
Το best seller της Volkswagen έχει θέσει τα δικά του στάνταρ στην μικρομεσαία κατηγορία, κάτι που απεικονίζεται στην αποδοχή του από το κοινό. Κοντά στα 20.000 ευρώ είναι η έκδοση με τον 1.4 TSI των 122 ίππων και το επίπεδο εξοπλισμού Generation. Πέρα από όσα συμπεριλαμβάνει η βασική έκδοση Design (7 αερόσακους, διαφορικό XDS κ.α.), η Generation προσφέρει επιπλέον ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, διζωνικό κλιματισμό, cruise control, δερμάτινο τιμόνι και επιλογέα ταχυτήτων.

 

Volvo V40 1.6 T2 120 PS Optimum 19.922 ευρώ
Το V40 είναι μία πρόταση στην κατηγορία των premium μικρομεσαίων που τα… βάζει με το γερμανικό κατεστημένο. Προσφέρει πλούσιο εξοπλισμό ασφάλειας και άνεσης σε τιμή που αρχίζει κάτω από τα 20.000 ευρώ. Η βασική του έκδοση είναι με τον 1.6 βενζίνης ισχύος 120 ίππων και το επίπεδο εξοπλισμού Optimum. Ακόμη όμως και σε αυτό περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα: 8 αερόσακους, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος City Safety, κλιματισμό, σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Sensus με οθόνη 5 ιντσών και όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες.