Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα εμβληματικά αυτοκίνητα του James Bond (+video)

Ελλάδα 14:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα εμβληματικά αυτοκίνητα του James Bond (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα εμβληματικά αυτοκίνητα του James Bond (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μετά από 68 χρόνια και 25 ταινίες ο James Bond έχει οδηγήσει πολλά… υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Από τις Aston Martin DB5, V8 Vantage Volente, DBS, και V12 Vanquish μέχρι και τα Sunbeam Alpine MkII, BMW 750iL, Ζ3, Ζ8, AMC Hornet, Ford Mustang Mach 1, Lotus Esprit SI, Toyota 2000 GT ως το… Citroen 2CV ακόμη και φορτηγό.

Advertisement
Advertisement

Μετά από πολύ χρόνο και ατελείωτες ώρες σε video και sites σας παρουσιάζουμε το σύνολο των εταιρικών (ή υπηρεσιακών) αυτοκινήτων του James Bond, μαζί με κάποιες λεπτομέρειες από τα γυρίσματα.

Dr. No (1962), Sean Connery,  Sunbeam Alpine Mk 5 (1961).
Αυτοκίνητο χωρίς μετατροπές και χωρίς ιδιαίτερο ρόλο στην ταινία.

Goldfinger (1964 Aston Martin DB 5).
Ίσως το διασημότερο όχημα που χρησιμοποίησε ποτέ ο 007. Μάλιστα στο βιβλίο υπήρξε δίλημμα ανάμεσα στην Aston Martin DB3 και την Jaguar Mk 2 3.4. , όπου ο πράκτορας διάλεξε την DB 3. Στον κινηματογράφο η DB3 επιλέχθηκε για το στυλ αλλά και τη δυνατότητα προσαρμογής στα gadget.

Advertisement
Advertisement

Οι Ken Adam (production designer) και John Stears (special effects supervisor) δεν έμειναν ικανοποιημένοι, και το 1963 επισκέφτηκαν την Aston Martin στο Newport Pagnell, για να συζητήσουν μερικές μετατροπές τότε είδαν την ασημένια Aston Martin DB 5 και αποφάσισαν: «Αυτή».  Δύο οχήματα κατασκευάστηκαν.

Thunderball (1965 Aston Martin DB 5)
Μαζί με τα αλλά δύο από την προηγούμενη ταινία κατασκευάστηκε ένα ακόμη για το Thunderball. Τριάντα χρόνια μετά θα δούμε την DB 5 στο Golden Eye (στο κυνηγητό με την Ferrari 355 GTS ) και το Tomorrow Never Dies (1997), ενώ και στις δύο ταινίες πρόκειται πια για το προσωπικό αυτοκίνητο του 007. Μετά τα γυρίσματα οι δύο DB5 γύρισαν στο εργοστάσιο αφαιρέθηκαν όλα τα έξτρα και πουλήθηκαν σαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέσω αγγελιών σε εφημερίδες.

Advertisement

You Only Live Twice (1967 The Toyota 2000 GT)
Παρουσιάστηκε στο 12ο Motor Show στο Τόκιο το 1965 και αμέσως προκάλεσε αίσθηση: Μόλις 337 αυτοκίνητα «βγήκαν» από τη γραμμή παραγωγής. Δύο από αυτά μετατράπηκαν σε ανοιχτά καθώς ο πρωταγωνιστής δεν χωρούσε στο coupe μοντέλο. Πάντως ο 007 δεν τα οδήγησε καθόλου στην ταινία, αφού στο τιμόνι ήταν η ηθοποιός Akiko Wakabayashi. Τα αυτοκίνητα αυτά βρίσκονται στο μουσείο της Toyota.

Advertisement

Diamonds Are Forever (1971 Ford Mustang MACH1)
Αργό αλλά πολύ θεαματικό, όχι χάρη στις ικανότητες του Sean Connery αλλά χάρη στον stuntman Buz Bundy. Για να γίνει αυτό το απίθανο κυνηγητό με το Ford Mustang χρειάστηκαν 35 οδηγοί / κασκαντέρ και τη βοήθεια του δισεκατομμυριούχου Howard Hughes. Στενός φίλος του παραγωγού Cubby Broccoli κανόνισε το κλείσιμο των δρόμων στο Βέγκας για τις πέντε νύχτες, που διήρκησαν τα γυρίσματα. Το γνωστό «two wheel skate», το κόλπο που το αυτοκίνητο κινείται σε δύο τροχούς, είδαν οι παραγωγοί της ταινίας στο «Tourament Of Thrills» την παράσταση του Buz Bundy.

The Man with the Golden Gun (1974 AMC Hornet)
Την πρώτη φορά που θα το δείτε μοιάζει απίθανο, όμως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο για τον James Bond. Ο λόγος για το περίφημο loop στην σπασμένη γέφυρα. Μόνο που το AMC Hornet οδηγεί ο stunt man Loren «Bumps» Willert. Για ασφάλεια υπήρχαν και δύο βατραχάνθρωποι έτοιμοι να επέμβουν αν το αυτοκίνητο έπεφτε στο νερό, αλλά δεν χρειάστηκε. Το «κόλπο» επεξεργάστηκαν οι μαθητές στο αεροναυπηγικό τμήμα του Cornell University (CAL). Όλες οι παράμετροι υπολογίστηκαν (συνολικό βάρος 1460,06 κιλά, απόσταση 15.86 μέτρα, ταχύτητα 64.36 χλμ) και το άλμα έγινε. Ο Willert πέτυχε το κόλπο αμέσως ενώ χρειάστηκαν έξι κάμερες για να το κινηματογραφήσουν.

Advertisement

The Spy Who Loved Me (1977 Lotus Esprit)
Στο τέλος του 1975, το νεότερο μοντέλο της
Lotus, η Esprit, εντυπωσίασε τον κόσμο του αυτοκινήτου αλλά και τον παραγωγό των ταινιών Broccoli. Ο Don McLaughlan, PR της Lotus, παρέδωσε 2 πρωτότυπα με αριθμούς κυκλοφορίας. Μοναδικός έξτρα εξοπλισμός η μεταλλική ποδιά για την προστασία του «ψυγείου» από τους δρόμους της Σαρδινίας όπου θα κινηματογραφούσαν τις κινήσεις. Μαζί παραδόθηκαν και έξι αμαξώματα για τις υποβρύχιες σκηνές. Η Lotus δεν είχε έξτρα εξοπλισμό (όπλα και άλλα gadgets) αφού δεν υπήρχαν χρήματα στη εταιρία για να προσαρμοστούν πάνω στο αυτοκίνητο έτσι οι δημιουργοί των special effects έπρεπε να δουλέψουν διπλά. Τα υποβρύχια ήταν συνήθως μοντέλα υπό κλίμακα.

Χαρακτηριστικό είναι πως η Barbara Bach και ο Roger Moore, δεν πήγαν ποτέ στις Μπαχάμες αλλά έκαναν τα υποβρύχια γυρίσματα σε πισίνα στα Pinewood Studios στο Λονδίνο.

For Your Eyes Only (1981 Lotus Esprit Turbo)
Πέμπτος ρόλος για τον
Roger Moore και το σενάριο ζητούσε δύο οχήματα. Το πρώτο χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα στην Κέρκυρα όπου και καταστράφηκε. Το δεύτερο εμφανίστηκε στην Cortina d΄Ampezzo, με άλλο χρώμα. Η θερμοκρασία των –18 βαθμών Κελσίου μπλόκαρε τα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου και για το λόγο αυτό αποσυνδέθηκαν τα φώτα των φρένων και ο χιλιομετρητής.

For Your Eyes Only (1981 Citroen 2 CV)
Ένα ή καλύτερα τρία κίτρινα Deux Chevaux, έκαναν απίθανα πράγματα για τα μάτια μας και μόνο. Εξωτερικά το 2 CV, ήταν ίδιο με όλα τα άλλα όμως είχε κινητήρα από GS (1015 κ.εκ και 54 ίππους αντί τους νορμάλ 29) και μεγαλύτερο σασί. Επίσης η ανάρτηση ο συμπλέκτης και το σασί είχαν ενισχυθεί για να αντεπεξέλθουν στη σκληρή χρήση. Μοναδικό πρόβλημα ο ήχος που δεν ήταν πια ο ίδιος. Έτσι τροποποίησαν το σύστημα εξάτμισης για να έχει ήχο 2CV. Τα οχήματα κατασκευάστηκαν στη Βρετανία στο Slough. Τα γυρίσματα έγιναν στην Κέρκυρα παρά το ότι φαίνεται πως η τοποθεσία είναι έξω από τη Μαδρίτη. Τα δύο από τα 3 αυτοκίνητα καταστράφηκαν ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε το 2CV που… έζησε.

Octopussy (1983 Η πρώτη εμφάνιση της BMW και της Alfa Romeo)
Από το Βερολίνο ως τη Γερμανική επαρχία περιπολικά BMW της σειράς 5 αλλά και μοτοσικλέτες της ίδιας εταιρίας κυνηγούν τον 007 που οδηγεί μία Alfa Romeo GTV. Δεν πρόκειται για ένα υπηρεσιακό όχημα αλλά για… δανεικό αυτοκίνητο. Η GTV υπάρχει μέχρι σήμερα στην Ιταλία.

A View To A Kill (1985 Renault 11 Turbo)
Τελευταία ταινία για τον Roger Moore στο ρόλο του 007. Εδώ δεν έχουμε κάποιο ακριβό αυτοκίνητο με εξοπλισμό πολέμου αλλά ένα Renault 11 Turbo, που αρνείται να… πεθάνει, με οδηγό τον stunt man Remy Julienne.

The Living Daylights (1987) Aston Martin DBS & V8 Vantage
Μετά την επιτυχία των Goldfinger και Thunderball, τα μοντέλα της Aston Martin επέστρεψαν για να έχουν ρόλους στα «On Her Majesty’s Secret Service Οι σκηνές στην παγωμένη λίμνη γυρίστηκαν στη Weissensee αλλά και στα Pinewood Studios. Στον έξτρα εξοπλισμό των αυτοκινήτων εκτός από τα όπλα, υπήρχαν και… πέδιλα του ski καρφιά προσαρμοσμένα στα λάστιχα, αλλά και rocket drive. Σε αυτό το όχημα κάνει την εμφάνισή του και το wheel-mounted laser. Μικρότερο ρόλο έχουν τα δύο Audi 200 Quattro ενώ η εκπληκτική σκηνή με το Land Rover στο Gibraltar, έγινε σε δύο μέρη. Το πρώτο ήταν στο Gibraltar και το δεύτερο στο Beachy Head του Sussex. Εδώ κάνει την εμφάνισή της η τεχνική της φωτογραφίας. Ότι είδατε στην οθόνη ήταν φωτογραφίες και όχι γύρισμα. Για να πετύχουν την κίνηση οι τεχνικοί πρόβαλαν 12 εικόνες το δευτερόλεπτο.

Licence to Kill 1989 (Kenworth W-900)
«Για τα εφέ και τα stuts είχαμε βυτιοφόρα που ζύγιζαν πάνω από πέντε τόνους», λέει υπεύθυνος των ειδικών εφέ Chris Corbould και προσθέτει: «Έπρεπε να περάσουμε πάνω από την άκρη του γκρεμού, να ισορροπήσουμε στους τροχούς της μίας πλευράς και τέλος να τα καταστρέψουμε με τεράστιες εκρήξεις».

GoldenEye (1995 Bond’s Motor Works Z3)
Καλοκαίρι του 1994 οι παραγωγοί επισκέπτονται το σχεδιαστικό κέντρο της
BMW βλέπουν τη Z3 και αποφασίζουν: Αυτή. Ήταν η πρώτη φορά που η παραγωγή δεν πλήρωνε για τα αυτοκίνητα αφού η Γερμανική εταιρία ήταν κάτι σαν χορηγός. Δύο χειροποίητα πρωτότυπα παραδόθηκαν και μετά τα γυρίσμάτα επέστρεψαν στο μουσείο της. Χαρακτηριστικό είναι πως τα αυτοκίνητα φυλασσόταν πάντα από ανθρώπους της BMW για να μην τα φωτογραφήσουν.

Tomorrow Never Dies (1997 BMW 750iL)
H επιτυχία της «Ζ3» έφερε την BMW ξανά στα γυρίσματα του 007. Αυτή τη φορά η 750iL ήταν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Bond και 15 «εφτάρες» καταστράφηκαν στα γυρίσματα.

The World Is Not Enough (1999 BMW Z8)
Η τελευταία εμφάνιση της
BMW με την Ζ8 αλλά και η τελευταία εμφάνιση του Llewellyn, Desmond ως «, που χάνει τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα. Τρία χειροποίητα Ζ8 προπαραγωγής αλλά και 20 οχήματα, που έμοιαζαν με αυτά παραδίδονται για τα γυρίσματα.

Die another Day (2002 Aston Martin V12 Vanquish)
Η κινηματογράφηση του κυνηγητού στην παγωμένη λίμνη Hofn στην Ισλανδία πήρε δύο εβδομάδες,
με τα αυτοκίνητο να έχει τροποποιηθεί από πισωκίνητο σε τετρακίνητο. Το όχημα κινηματογράφησης του ήταν εφοδιασμένο με… μπαλόνια επίπλευσης σε περίπτωση που ο πάγος έσπαζε στη μέση των γυρισμάτων.

Casino Royal (2006 Aston Martin DBS)
Μετά από αρκετές προσπάθειες για να ανατραπεί η Aston Martin DBS, η παραγωγή αποφάσισε να τοποθετήσει ένα μοχλό συμπιεσμένου αέρα στο πάτωμά της για να την αναποδογυρίσει την κατάλληλη στιγμή. Το κουμπί της ανατροπής πάτησε ο stuntman Adam Kirley, που οδηγούσε το αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα ήταν επτά περιστροφές, που έγιναν παγκόσμιο ρεκόρ.

Quantum of Solace (2008 Aston Martin DBS V12)
Η
Aston Martin DBS V12 επέστρεψε ως υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Bond μόνο για την καταδίωξη αυτοκινήτων στην αρχή της ταινίας γύρω από τη λίμνη Garda. Ο Dan Bradley προσλήφθηκε ως δεύτερος σκηνοθέτης για αυτό το κυνηγητό. Είχε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει Ford GT για την εναρκτήρια καταδίωξη, αλλά τελικά χρησιμοποιήθηκαν Alfa Romeo 159 για να καταστραφούν πιο… εύκολα.

Skyfall (2012 Aston Martin DB5)
Εδώ ο ρόλος της αγαπημένης DB5 είναι απλά… μεταφορικός.

Spectre (2015 Aston Martin DB10)
Στο φιλμ Spectre του 2015, ο James Bond (Daniel Craig) οδηγεί μια Aston Martin DB10. Αυτό το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε ειδικά για την ταινία. Κατασκευάστηκαν συνολικά 10 αυτοκίνητα, από τα οποία τα οκτώ χρησιμοποιήθηκαν για την κινηματογράφηση, μαζί με δύο αυτοκίνητα επίδειξης.

Follow that car. Bond clearly knows how to get out of a tight spot when he’s behind the wheel. pic.twitter.com/9QMbhHv9cj

— James Bond (@007) November 23, 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όλες οι μοτοσυκλέτες του James Bond
James Bond No Time To Die: Τα 10 νέα οχήματα του 007 (+video)
Aston Martin DB5 με… πολυβόλα για τους μικρούς James Bond