Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Renault 4: Γαλλίδα ετών 60 (+video)

Ελλάδα 13:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Renault 4: Γαλλίδα ετών 60 (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Renault 4: Γαλλίδα ετών 60 (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ένα αυτοκίνητο που άντεξε 30 χρόνια στην παραγωγή, που αγωνίστηκε στο ράλι Dakar, που εκνεύρισε την Citroen και τους ιθύνοντες της, που έκανε τον γύρο του κόσμου, που έγινε σύμβολο μόδας και έφερε το Lifestyle, πριν δημιουργηθεί ο όρος. Κυρίες και κύριοι υποδεχθείτε το Renault 4.

Advertisement
Advertisement

Πριν από έξι δεκαετίες, η Renault κυκλοφόρησε ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα της γκάμας της.

 

Το Renault 4 (επίσημο γνωστό ως R4 μέχρι το 1965) σημείωσε άμεση επιτυχία και βοήθησε τη Γαλλική εταιρία να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση. Παρέμεινε τόσο δημοφιλείς που η Renault μπόρεσε να συνεχίσει την κατασκευή του πάνω από 30 χρόνια χωρίς να κάνει σημαντικές αλλαγές.

Advertisement
Advertisement

Κίνηση στους μπροστινούς τροχούς

Το 4 ήταν το δεύτερο όχημα της Renault (μετά το van Estafette που παρουσιάστηκε το 1959) και το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο με κίνηση εμπρός. Ήταν επίσης το  πρώτο Renault που κυκλοφόρησε με την ανάληψη της διεύθυνσης από τον Pierre Dreyfus.

Advertisement

Ο Dreyfus φέρεται να μην ήταν μεγάλος ενθουσιώδης για την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς, αλλά τον έπεισαν ότι ήταν απαραίτητο για το R4.

Πρακτικότητα

Advertisement

Πάνω απ’ όλα, το 4 έπρεπε να είναι πρακτικό, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο αποσκευών και επίπεδο πάτωμα. Για το λόγο αυτό η γραμμή οροφής του, επεκτάθηκε από το παρμπρίζ σχεδόν ως στο πίσω μέρος. Η πρόσβαση στο χώρο αποσκευών γινόταν μέσω μιας πόρτας, τόσο ψηλή και φαρδιά όσο το αυτοκίνητο, κάνοντάς το να μοιάζει πολύ με τα σημερινά hatchback.

Κινητήρας

Ο πιο συνηθισμένος κινητήρας που χρησιμοποιήθηκε στο 4, ήταν ο τετρακύλινδρος, υδρόψυκτος Billancourt που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο 4CV και ήταν αρχικά 747κ.εκ. Αντικαταστάθηκε με τον Cléon-Fonte στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Advertisement

Σε αντίθεση με τα σύγχρονα αυτοκίνητα με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς, ο κινητήρας του 4 ήταν τοποθετημένος παράλληλα, όπως και στο 4CV και το Dauphine.

Και οι αλλαγές ταχυτήτων;

Η διάταξη του κινητήρα έθεσε μια αμήχανη ερώτηση: Πώς μπορείτε να συνδέσετε το κιβώτιο ταχυτήτων ενός αυτοκινήτου με τον μοχλό αλλαγής του, εάν ο κινητήρας είναι εμπόδιο;

Η Renault το πέτυχε με το να συνδέσει το μηχανισμό αλλαγής στο πάνω μέρος του κινητήρα, όπως έκανε η Citroen με το 2CV.

Ανάρτηση

Η Renault χρησιμοποίησε ράβδους και στα δύο άκρα του 4. Η ανάρτηση ήταν πολύ μαλακή και παρείχε τεράστια άρθρωση στους τροχούς. Για τον ίδιο λόγο, ήταν εκπληκτικά ικανό εκτός δρόμου, ακόμη και χωρίς σύστημα τετρακίνησης που χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένες ειδικές εκδόσεις.

H παραγωγή

Το τελευταίο 4CV βγήκε από τη γραμμή στο εργοστάσιο της Renault στο Sele Seguin στο Παρίσι στις 6 Ιουλίου 1961. Στις αρχές Αυγούστου, αφού πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι είχαν αλλάξει πλήρως το εργοστάσιο, το «quatrelle» άρχισε να μπαίνει στην παραγωγή.

Showtime

Το 4 (quatrelle) έκανε το ντεμπούτο του στην Έκθεση της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο του 1961 και κυκλοφόρησε ένα μήνα αργότερα στην αντίστοιχη εκδήλωση στο Παρίσι.

Οι Παριζιάνοι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από το να δουν απλώς το νέο μοντέλο. Σε μια πρωτοβουλία marketing που ονομάστηκε Prenez le volant («πάρτε το τιμόνι»), 200 R4 στάθμευσαν στην πόλη με κλειδιά στην ανάφλεξη, ώστε οι δυνητικοί πελάτες να μπορούν να το δοκιμάσουν μόνοι τους.

Η κόντρα με την Citroen

Η ομοιότητα του αυτοκινήτου με το παλαιότερο Citroen 2CV προκάλεσε κάποια διαμάχη. Στην έκθεση του Παρισιού, ο στρατηγός de Gaulle ρώτησε τον François Michelin (διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ελαστικών που είχε τότε την Citroen) αν όλα πήγαιναν καλά. «Θα ήταν», απάντησε o Michelin, «αν η Renault σταματούσε να μας αντιγράφει».

Το άγνωστο Renault 3

Το 4 κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με μια φθηνότερη και λιγότερο γνωστή έκδοση που ονομάζεται Renault 3. Αυτό το αυτοκίνητο είχε ελάχιστο εξοπλισμό, τέσσερα πλευρικά παράθυρα και όχι έξι, και μια έκδοση 603cc του κινητήρα Billancourt.
Το μοντέλο δεν πούλησε και η ιδέα εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 1962.

La Parisienne

Η Renault παρήγαγε πάρα πολλές ειδικές εκδόσεις του 4 με την πάροδο των ετών. Ένα από τα πρώτα ήταν το La Parisienne, το οποίο σχεδιάστηκε για να απευθύνεται ειδικά σε γυναίκες.

Το πιο προφανές χαρακτηριστικό του εξωτερικού στιλ ήταν το μοτίβο «ψάθας»  που ήταν στις πόρτες, τα πίσω φτερά και την πίσω πόρτα.

Το πρώτο εκατομμύριο

Το εκατομμυριοστό Renault 4 έφυγε από το εργοστάσιο Île Seguin την 1η Φεβρουαρίου 1966, τεσσεράμισι χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Η παραγωγή του 4, σε εργοστάσια στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, θα ξεπερνούσε τελικά τα οκτώ εκατομμύρια κομμάτια.

Τεχνικές εξελίξεις

Η Renault δημιούργησε ένα ισχυρότερο 4άρι το 1963 τοποθετώντας τον κινητήρα των 845 κ.εκ. Η Renault επέμεινε στο τριτάχυτο κιβώτιο για αρκετά χρόνια, προσφέροντας τελικά τέσσερις σχέσεις το 1967.

Ο γύρος του κόσμου και το ράλι Dakar

Οι αδελφοί Marreau, Claude (οδηγός) και Bernard (συνοδηγός), ξεκίνησαν τον γύρο του κόσμου με ένα Renault 4 το 1967. Η ταινία της περιπέτειάς τους, “l’autre côté du temps”, υποβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 1969 και κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερασιτεχνικής ταινίας.

Το 1978, το ράλι Paris-Dakar «γεννήθηκε» και τα δύο αδέλφια συμμετείχαν στο πρώτο ράλι του 1979. Τερμάτισαν στην πέμπτη θέση. Ένα χρόνο αργότερα, με το R4 τους, ανάμεσα σε 382 συμμετοχές και 12.427 χλμ διαδρομών, τερμάτισαν στο βάθρο στην 3η  θέση.

Αλλαγή στυλ

Οι αλλαγές στο σχεδιασμό του Quatrelle ήταν ελάχιστες παρόλο που το αυτοκίνητο παρέμεινε στην παραγωγή για πάνω από 30 χρόνια. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες συνέβη το 1967. Η μάσκα του ψυγείου μεγάλωσε.

Plein Air

Το Plein Air (στα γαλλικά σημαίνει «υπαίθριο») ήταν αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί ως «beach car» (αυτοκίνητο της παραλίας). Κυκλοφόρησε το 1968, την ίδια χρονιά με το Citroen Méhari και τέσσερα χρόνια μετά το Mini Moke.

Το Plein Air παρήχθη σε πολύ μικρούς αριθμούς από τον Μάιο του 1968 έως τον Απρίλιο του 1970.

Το Fourgonette

Το Renault 4 Fourgonette (ή van) ήταν ένα φθηνό επαγγελματικό όχημα που έγινε ένα πολύ συνηθισμένο θέαμα σε όλη τη Γαλλία. Το εμπρός μέρος ήταν ίδιο με κάθε άλλο 4. Από εκεί και πίσω ήταν σημαντικά μεγαλύτερο.

Νέα δεκαετία ίδιο μοντέλο

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Renault κυκλοφόρησε το πιο μοντέρνο 5 και το μεγαλύτερο 6 και τα δύο σχετίζονται εν μέρει με το 4. Αυτά τα μοντέλα ήταν περίπου μια δεκαετία νεότερα από τα 4, αλλά κανένα από τα δύο δεν το αντικατέστησε. Ο κύριος αντίπαλος του 4 παρέμεινε το Citroën 2CV, το Dyane και το Ami που προέκυψαν από αυτό.

Το 1974 άλλαξε το εμπρός μέρος για δεύτερη φορά, επτά χρόνια μετά την πρώτη αλλαγή. Το συνολικό σχήμα της μάσκας παρέμεινε το ίδιο, αλλά ήταν τώρα κατασκευασμένο από πλαστικό και λιγότερο περίτεχνο από το προηγούμενο.

Ένας νέος κινητήρας…

Μετά από 17 χρόνια παραγωγής, το 4 τελικά έγινε διαθέσιμο με έναν κινητήρα διαφορετικό από το μικρό Billancourt. Αυτή ήταν η μονάδα Cléon-Fonte, η οποία δεν ήταν ακριβώς νέα όταν «μπήκε» στο 4 GTL το 1978. Το μοτέρ ήταν του 1962, αλλά ήταν νεότερο σε σύγκριση με το Billancourt, που χρονολογείται από το 1947.

…και καλύτερα φρένα

Λόγω της έλλειψης ισχύος (ακόμα και με τον κινητήρα 1108 κ.εκ.) και του χαμηλού βάρους, η Renault κράτησε τα ταμπούρα για το σύστημα φρένων του quatrelle για δύο δεκαετίες. Μόνο τη δεκαετία του 1980, έβαλε δισκόφρενα εμπρός.

Το τέλος του δρόμου

Το Renault 4 πέτυχε το σχεδόν άνευ προηγουμένου κατόρθωμα επιβίωσης για τέσσερις δεκαετίες μόνο μικρές αλλαγές. Το τελευταίο κομμάτι κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο του Novo Mesto της Σλοβενίας, όπου η παραγωγή του αυτοκινήτου ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο. Διάδοχός του ήταν το Twingo το 1993.

Το quatrelle στο μέλλον.

Τον Ιούνιο του 2021, η Renault επιβεβαίωσε ότι ένα αυτοκίνητο που ονομάζεται 4ever θα είναι ένα από τα 10 ηλεκτρικά οχήματα που θα κυκλοφορήσουν μέχρι το 2025. Το 4ever είναι πιθανό να είναι ένα μικρό crossover που βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με μια νέα έκδοση του 5 hatchback. Το επίσημο γραφικό αλλά και η μάσκα με τα φώτα LED  υποδηλώνει ότι θα έχει κάποια ομοιότητα με το 4.

Ένα ηλεκτρικό βαν αναπτύσσεται επίσης στην ίδια πλατφόρμα και μπορεί να μοιάζει με το Fourgonette. Αν και η παραγωγή του αρχικού 4 τελείωσε το 1992, η ιστορία μπορεί να μην έχει ακόμη τελειώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To «4» στο ρόμβο της Renault, «δείχνει» την επόμενη αναβίωση
Έρχεται το ηλεκτρικό Renault 4!
Βαν για… χίπις από τη Renault