Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Προσοχή: Το καλοριφέρ αυτοκινήτου και ο κορωνοϊός

Ελλάδα 12:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προσοχή: Το καλοριφέρ αυτοκινήτου και ο κορωνοϊός

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Προσοχή: Το καλοριφέρ αυτοκινήτου και ο κορωνοϊός

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πέντε λεπτά παραμονής στο αυτοκίνητο είναι ικανά να μας κολλήσουμε κορωνοϊό, εφόσον αυτός έχει εισέλθει από το αυτοκίνητό μας. Το θέμα όμως είναι να μη μπει ποτέ μέσα και κυρίως από τους αεραγωγούς…

Advertisement
Advertisement

 

Ο κορωνοϊός μπορεί να χάσει έως το 90% της μολυσματικότητάς του και της ικανότητάς του να μολύνει τους ανθρώπους μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που βρίσκεται στον αέρα και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας έχει συμβεί μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι έκαναν προσομοιώσεις της δυνατότητας του ιού να επιβιώνει και να μολύνει, όταν εκπνέεται στον αέρα από έναν φορέα, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ιδίως την υγρασία.

Οπως καταλαβαίνουμε όλοι, εφοσον ο ιός εισχωρήσει στο αυτοκίνητό μας, θεωρείται δεδομένη η μόλυνση, ακόμα περισσότερο αν δε φοραμε μάσκα.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχουν λοιπόν κάποιες μικρές κινήσεις που θα πρέπει να κάνει κάθε οδηγός ή επιβάτης του αυτοκινήτου, που θα τον προφυλάξουν ακόμη περισσότερο στο ενδεχόμενο να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν.

Όπως λοιπόν συμβουλεύει το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών των Η.Π.Α., το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει κάποιος πριν μπει σε ένα αυτοκίνητο είναι να πλύνει τα χέρια του ή να τα καθαρίσει με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι. Αντίστοιχα, θα πρέπει να το επαναλάβει όσο πιο σύντομα γίνεται όταν βγει από το αυτοκίνητο.

Στην περίπτωση τώρα που στο αυτοκίνητο επιβαίνουν άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένεια, τότε καλό θα είναι όλοι να φορούν μάσκα και να έχουν λίγο ανοιχτά τα παράθυρα.

Advertisement


Αν τώρα το καλοριφέρ – air condition λειτουργεί, θα πρέπει να μην επιλέγεται η ανακύκλωση του αέρα, αλλά ο εξαερισμός.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να βγείτε για να βάλετε βενζίνη, καλό θα είναι να φορέσετε μάσκα και να μην ακουμπήσετε την αντλία της βενζίνης.

Advertisement

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να καθαρίζετε το αυτοκίνητο και με κάποιο καθαριστικό ή μαντηλάκια να απολυμαίνετε τις επιφάνειες που ακουμπάτε πιο συχνά. Μην ξεχάσετε επίσης τις πόρπες των ζωνών ασφαλείας, καθώς και τα κουμπιά και την οθόνη του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού.

Τέλος σε ότι αφορά τον κλιματισμό και τον αέρα από τους αεραγωγούς, επιβάλλεται η αλλαγή των φίλτρων του καλοριφέρ – κλιματισμού με αυτά που προβλέπει ο κατασκευαστής, ιδιαίτερα σήμερα με τον ιό να πλανάται στον αέρα μας…

Η σωστή χρήση του καλοριφέρ – κλιματιστικού:

Advertisement

Χρησιμοποιείστε τη λειτουργία «Autο»
Στην περίπτωση ύπαρξης αυτόματου κλιματισμού κρίνεται αναγκαία η χρήση της αυτόματης λειτουργίας (επισημαίνεται με το Auto). Με τη συγκεκριμένη επιλογή βελτιστοποιείται η απόδοση του κλιματισμού μέσω των αισθητήρων που υπάρχουν στο αυτοκίνητο.

Ρυθμίστε σωστά τις ζώνες διόδου αέρα
Στα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, ο οδηγός και οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας. Το συγκεκριμένο είναι απαραίτητο και βελτιώνει την ατμόσφαιρα στην καμπίνα αν το αυτοκίνητο διαθέτει μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και δέχεται θερμότητα από μια συγκεκριμένη πλευρά.

Γιατί η επιλεγμένη θερμοκρασία
Σε όλες τις περιπτώσεις η θερμοκρασία που επιλέγουμε σε συστήματα κλιματισμού δεν ταυτίζεται με αυτή που εισπράττει το ανθρώπινο σώμα. Συνήθως, τους καλοκαιρινούς μήνες αισθανόμαστε πιο κρύο τον αέρα και το χειμώνα πιο ζεστό.
Πόσο επηρεάζεται η κατανάλωση από τον κλιματισμό
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού δεν έχουν καμία σχέση με τα παλαιότερα, όσον αφορά την επίδρασή τους στην κατανάλωση. Αυτό συμβαίνει μέσω μιας σειράς αισθητήρων και έτσι ο κλιματισμός μπορεί να λειτουργεί ακόμη και με μηδενικό φορτίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πέθανε από Covid ακόμα ένας γνωστός έμπορος αυτοκινήτων…
Έτσι «σκοτώνεται» ο κορωνοϊός στο αυτοκίνητο
SOS: Αυτό το κουμπί στο αυτοκίνητο μας μπορεί να… σκοτώσει