Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To Predictive Cruise Control του VW Arteon

Ελλάδα 15:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To Predictive Cruise Control του VW Arteon

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To Predictive Cruise Control του VW Arteon

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βρισκόμαστε στη νέα εποχή των συστημάτων διατήρησης ταχύτητας. σήμερα το αυτοκίνητο γνωρίζει πού βρίσκεται και γνωρίζει τι υπάρχει στη διαδρομή που ακολουθεί. έτσι, ρυθμίζει από μόνο του την ταχύτητα εάν πλησιάζει σε διασταύρωση, σε κάποια στροφή ή σε κάποιο άλλο επικίνδυνο σημείο. Δημοσιεύτηκε στo CAR Σεπτεμβρίου

Advertisement
Advertisement

Το Predictive Cruise Control που υπάρχει σε όλα τα Volkswagen Arteon χρησιμοποιεί δεδομένα από αισθητήρες και από το σύστημα πλοήγησης προκειμένου να αντιδράσει σε αυτά που υπάρχουν μπροστά του. για παράδειγμα, εάν ακολουθεί μια κλειστή στροφή θα μειώσει την ταχύτητα –αν είναι αναγκαίο– ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή η διαδρομή που ακολουθεί δεν υπαγορεύεται από το σύστημα πλοήγησης.

Το Cruise Control θα εμφανίσει μια ένδειξη για το τι ακολουθεί καθώς και την ταχύτητα στην οποία θα ρυθμίσει το αυτοκίνητο. δοκιμάσαμε τη λειτουργία του σε διάφορους δρόμους για να διαπιστώσουμε αν το σύστημα θα μας σώσει σε περίπτωση που επιχειρούσαμε κάτι ριψοκίνδυνο. σε επαρχιακό δρόμο με την ταχύτητα ρυθμισμένη στο εκάστοτε όριο το cruise control λειτούργησε αποτελεσματικά σε τρεις πολύ κλειστές στροφές. επιβράδυνε σταδιακά ώστε να περάσουμε από τη στροφή χωρίς την παραμικρή αντίδραση και στη συνέχεια επιτάχυνε και πάλι στην προηγούμενη ταχύτητα. το ίδιο πετυχημένη ήταν η αντίδρασή του μπαίνοντας σε κυκλικούς κόμβους ή πλησιάζοντας σε διασταυρώσεις.

Advertisement
Advertisement

Όμως σε μια περίπτωση, πλησιάζοντας σε κυκλικό κόμβο που προηγουμένως είχαμε περάσει με επιτυχία, το αυτοκίνητο αποφάσισε χωρίς λόγο να ακινητοποιηθεί περίπου 200 μέτρα πριν από τη διασταύρωση, ξαφνιάζοντας όσους μας ακολουθούσαν. δεν καταλάβαμε ποτέ αυτή την αντίδραση. το Arteon ήταν καθαρό, ήμασταν σε ευθεία πορεία και χωρίς κάποιο εμπόδιο να κόβει το πεδίο των αισθητήρων και χωρίς κάποιο άλλο αυτοκίνητο μπροστά μας. ή VW μας ενημέρωσε ότι δεν έχει καταγεγραμμένες κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή την αντίδραση, όμως μας τόνισε ότι το Predictive Cruise Control δεν είναι αλάνθαστο και ο οδηγός θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμος να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο JAKE GROVES

ΤΕΛΙΚΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ;
Τις περισσότερες φορές. Όμως η λειτουργία του εξαρτάται από το σήμα που έχει το σύστημα πλοήγησης και από τις συνθήκες ορατότητας των αισθητήρων και του ραντάρ. Δούλεψε αρκετά καλά σε αστικό περιβάλλον αλλά και σε επαρχιακές διαδρομές. Τη μία φορά που δεν ήταν αποτελεσματικό η αντίδραση ήταν αρκετά ξαφνική. Μετά συνέχισε να δουλεύει χωρίς πρόβλημα. Είναι ένα καλό βοήθημα, αλλά όχι κάτι που θα μπορέσεις να εμπιστευτείς απόλυτα.