Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ξέρετε γιατί ο κινητήρας ακούγεται πιο ωραία όταν είναι κρύος; (Videos)

Ελλάδα 7:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ξέρετε γιατί ο κινητήρας ακούγεται πιο ωραία όταν είναι κρύος; (Videos)

ΝΕΑ

Ξέρετε γιατί ο κινητήρας ακούγεται πιο ωραία όταν είναι κρύος; (Videos)

ΝΕΑ

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το καινούργιο σας αυτοκίνητο ακούγεται πολύ πιο ωραία και πιο δυναμικό όταν ο κινητήρας είναι κρύος;

Advertisement
Advertisement

Η εκκίνηση του κινητήρα, ειδικά στα δυνατά αυτοκίνητα, μετά από πολύωρη ακινησία έχει πολύ μεγάλο ηχητικό ενδιαφέρον.

Το ηχητικό ερέθισμα από τη λειτουργία του κρύου κινητήρα είναι πολύ πιο δυναμικό σε σχέση με ότι συμβαίνει όταν ο κινητήρας έχει πιάσει θερμοκρασία λειτουργίας. Το γιατί συμβαίνει αυτό, εξηγείται αρκετά εύγλωττα στο video του καναλιού Hagerty, όπου ο Jason Camissa αναλύει τις παραμέτρους που επηρεάζουν τον ήχο του κρύου κινητήρα. Περιληπτικά να πούμε πως η αιτία πίσω από τη διαφορετική ηχητική χροιά που δίνει ένα πιο «άγριο» τόνο στο άκουσμα, είναι το ότι όπως όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν και να αποδίδουν σωστά όταν είναι «ζεστοί»- όταν έχουν μια θερμοκρασία, αυτή που ορίζει ο εκάστοτε κατασκευαστής ως «θερμοκρασία λειτουργίας».

Advertisement
Advertisement

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, όπου οι καταλύτες τους χρειάζονται συγκεκριμένη θερμοκρασία για να λειτουργήσουν σωστά, οι μονάδες διαχείρισης δίνουν επιπλέον καύσιμο για τα πρώτα δευτερόλεπτα ή και λεπτά της λειτουργίας τους, προκειμένου να φτάσει η θερμοκρασία πιο γρήγορα στο επιθυμητό επίπεδο. Η παροδική αυτή αλλαγή στην τροφοδοσία και στον χρονισμό της ανάφλεξης, έχει ως αποτέλεσμα τη διαφορετική ηχητική χροιά, που στους μεγάλης χωρητικότητας κινητήρες, γίνεται πολύ πιο εύκολα αντιληπτή από ότι στους μικρούς και με λίγους κυλίνδρους. Αμφότερα τα video που παραθέτουμε, είναι αρκετά αναλυτικά για το λόγο που παρατηρείται το φαινόμενο αυτό και έχουν ενδιαφέρον για όλους τους petrolheads.

Διαβάστε ακόμα:
Ένας ασυνήθιστος τρόπος για να τραβήξει κανείς την προσοχή
Ακούστε πως κάνει αυτή η Toyota Supra (VIDEO)
H Aerolarri αποκαθιστά την “αδικία” στη νέα Corvette C8 (VIDEO)