Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πόσο πιο ακριβό είναι σήμερα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ελλάδα 2:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο πιο ακριβό είναι σήμερα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πόσο πιο ακριβό είναι σήμερα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαίνουν  στη ζωή μας ώστε να προσφέρουν μια αυτοκίνηση χωρίς ρύπους, όμως αυτή τη στιγμή η τιμή τους είναι σημαντικά πιο ακριβή από ό,τι σε ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσεως.

Advertisement
Advertisement

Οι λόγοι για αυτές τις υψηλές τιμές των ηλεκτρικών μοντέλων έχουν από τη μια να κάνουν με τις προηγμένες τεχνολογίες που εφαρμόζουν, αλλά και από την άλλη με τη μη μαζικοποίηση ακόμη της παραγωγής τους μιας και τα νούμερα πωλήσεών τους είναι χαμηλά.

Άλλωστε, αυτή τη στιγμή παγκοσμίως διατίθενται σχεδόν 140 διαφορετικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα -με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν στην αγορά της Κίνας-, όταν τα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που πωλούνται σε όλο τον κόσμο είναι 1.900 διαφορετικά.

Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει. Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές μπαίνουν στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης παρουσιάζοντας νέα μοντέλα του είδους, ενώ παράλληλα τα μοντέλα αυτά αφορούν πλέον και στις πιο εμπορικές κατηγορίες του σήμερα (π.χ. μικρά, SUV, μικρομεσαία). Αυτό σημαίνει αντίστοιχα ότι όλο και περισσότεροι αγοραστές θα στρέφονται προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Και όσο περισσότεροι αγοράζουν ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όσο περισσότερα νέα μοντέλα του είδους παρουσιάζονται, τόσο θα μειώνονται και οι τιμές τους. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι στόχος των κατασκευαστών δεν είναι να πωλούνται ακριβά τα ηλεκτρικά τους –θυμηθείτε την πρόσφατη συνέντευξή μας με τον Υπεύθυνο των Ηλεκτρικών οχημάτων της Daimler, ο οποίος μας δήλωσε ότι κανείς δεν θα πληρώσει περισσότερα για ένα μοντέλο επειδή είναι ηλεκτρικό– αλλά να πωλούνται όσα περισσότερα γίνεται. Και αυτό θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με την πτώση των τιμών τους.

Πόσο όμως πιο ακριβό είναι σήμερα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Ας δούμε τι συμβαίνει: Στη μικρή κατηγορία αυτοκινήτων, ένα ηλεκτρικό Renault ZOE κοστίζει στην Ευρώπη 26.805 ευρώ (μέση τιμή σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία). Η αντίστοιχη μέση τιμή ενός Ford Fiesta, Nissan Micra, Peugeot 208, Renault Clio, Toyota Yaris και VW Polo είναι 17.804 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ZOE είναι κατά 51% ακριβότερο και άρα ασύμφορο να αγοραστεί.

Advertisement

Αντίστοιχα ακριβότερη τιμή έχει ένα ηλεκτρικό και στη μικρομεσαία κατηγορία. Πάντα σε αυτές τις αγορές, η μέση τιμή ενός VW e-Golf και Nissan LEAF είναι 36.384 ευρώ, όταν η μέση τιμή ενός νέου Ford Focus, Peugeot 308, Renault Megane, Toyota Auris και VW Golf είναι 27.132 ευρώ. Δηλαδή τα μικρομεσαία ηλεκτρικά είναι ακριβότερα κατά 34% σε σχέση με τα αντίστοιχα μικρομεσαία με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Advertisement

Άρα, σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά ενός ηλεκτρικού μοντέλου είναι σχεδόν ασύμφορη σε ό,τι αφορά στην τιμή του και μόνο σε χώρες που προσφέρουν αυτή τη στιγμή κάποια επιδότηση για την απόκτηση ενός αυτοκινήτου του είδους – καθώς και κάποια άλλα προνόμια, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών σημειώνουν κάποια αξιοσημείωτα νούμερα.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ο ουραγός της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη, αφού το 2018 πωλήθηκαν μόνο 69 νέα ηλεκτρικά μοντέλα, κατατάσσοντάς μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Σίγουρα το ανεπαρκές εγχώριο δίκτυο φόρτισης παίζει το ρόλο του σε αυτό, ωστόσο είναι δεδομένο ότι εάν το κράτος δεν δώσει κάποιου είδους επιδότηση για την αγορά ενός νέου ηλεκτρικού μοντέλου που θα μειώσει την τιμή του, η θέση αυτή δείχνει ότι θα είναι καπαρωμένη για αρκετό καιρό ακόμα από την Ελλάδα….

Advertisement