Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πως μία Θεά έσωσε τη ζωή ενός Γάλλου Προέδρου (+video)

Ελλάδα 4:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως μία Θεά έσωσε τη ζωή ενός Γάλλου Προέδρου (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πως μία Θεά έσωσε τη ζωή ενός Γάλλου Προέδρου (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Όταν η Citroen αποκάλυψε την DS το 1955, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι πολλοί έμειναν έκπληκτοι. Αυτό όμως που δεν μπορούσε να γνωρίζει το κοινό και οι δημιουργοί της DS είναι ότι μια μέρα, η απίστευτη τεχνολογία του αυτοκινήτου θα έσωζε τον Γάλλο πρόεδρο Charles De Gaulle, από βέβαιο θάνατο.

Advertisement
Advertisement

Μερικές φορές, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, ένα αυτοκίνητο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Η Citroen είχε μακρά ιστορία ανάπτυξης αυτοκινήτων που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους όσον αφορά το σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά. Το Traction Avant του 1934 ήταν το πρώτο με κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Λίγο πριν ξεσπάσει ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη, οι μηχανικοί της Citroen άρχισαν να εργάζονται σε δύο μελλοντικά αυτοκίνητα: Ένα καινοτόμο αλλά βασικό οικονομικό αυτοκίνητο και ένα πολύ προηγμένο, πολυτελές αυτοκίνητο με πολλές δυνατότητες.

Advertisement
Advertisement

Στη συνέχεια, η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη Γαλλία το 1940. Ο τότε πρόεδρος της Citroen, Pierre-Jules Boulanger, μισούσε τους Ναζί και είπε στους μηχανικούς του να κρύψουν τα σχέδια και τα πρωτότυπα αυτοκίνητά τους από τους Γερμανούς.

Ο Boulanger ήξερε ότι ο πόλεμος δεν θα κρατούσε για πάντα – και όταν τελείωνε, η Γαλλία θα ήταν σε κακή κατάσταση. Τα δύο αυτοκίνητα, ήταν όπως μαντέψατε, έγιναν τα 2CV και DS, θα έπρεπε να είναι οικονομικά και κατασκευασμένα για κινούνται σε εξαιρετικά δύσβατο έδαφος.

Advertisement

Ο Charles De Gaulle, ήταν ένας ήρωας, μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, ο οποίος υπηρέτησε για λίγο ως πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης, αλλά κατέληξε στη σύνταξη μετά από μια πολιτική κρίση και εξελέγη πρόεδρος το 1958.

Advertisement

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Citroen DS είχε τεράστια επιτυχία και ήταν το προτιμώμενο μέσο μεταφοράς για τους πλουσιότερους και ισχυρότερους της Γαλλίας. Εκτός από το υπέροχο, σχήμα της, η DS είχε μια μεγάλη λίστα τεχνικών χαρακτηριστικών που το έφεραν πολύ μπροστά από άλλα αυτοκίνητα εκείνης της εποχής. Το αυτοκίνητο ήταν προσθιοκίνητο και είχε στάνταρ δισκόφρενα εμπρός, αυτοφερόμενο πλαίσιο, ευρύχωρο και άνετο εσωτερικό.

Αλλά το κορυφαίο επίτευγμα της Citroen (και το κλειδί για την ιστορία μας) ήταν η υδροπνευματική ανάρτηση της DS. Τα περισσότερα αυτοκίνητα, τότε και τώρα, χρησιμοποιούσαν ελατήρια και αμορτισέρ στα συστήματα ανάρτησης. Όχι όμως η DS. Είχε μια πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση με μικρά αμορτισέρ γεμάτα λάδι και αέριο υπό πίεση σε κάθε τροχό. Αυτό επέτρεψε στην ανάρτηση του αυτοκινήτου να προσαρμόζει τη σταθερότητα και το ύψος οδήγησης αυτόματα ανάλογα με το φορτίο και τον τύπο του δρόμου. Αυτό το σύστημα σήμαινε ότι το αυτοκίνητο θα παρέμενε πάντα ευθεία και ο οδηγός θα μπορούσε να ρυθμίσει το ύψος οδήγησης χειροκίνητα.

Advertisement

Fast Forward ως τον Αύγουστο του 1962. Ο De Gaulle παραχώρησε την ανεξαρτησία στην Αλγερία, μια χώρα της Βόρειας Αφρικής που ήταν μέχρι τότε γαλλική αποικία εμπλεγμένη σε έναν πικρό και αιματηρό πόλεμο για την κυριαρχία. Η απόφασή του εξόργισε πολύ μια παραστρατιωτική ομάδα που ήθελε η Αλγερία να παραμείνει Γαλλίδα, τόσο που αποφάσισαν να τον δολοφονήσουν. Ο Στρατηγός ήταν το θέμα περίπου 30 προσπαθειών δολοφονίας του και σίγουρα είχε ταλέντο να εκνευρίζει τους ανθρώπους.

Όταν ο De Gaulle  οδηγούνταν με τη σύζυγό του από το Παλάτι των Ελυσίων στο αεροδρόμιο Orly στη Λεωφόρο de la Liberation, 12 ένοπλοι της παρακρατικής οργάνωσης άνοιξαν πυρ εναντίον του προεδρικού Citroen DS. Ευτυχώς ήταν απρόσεχτοι και χτύπησαν το αυτοκίνητο στο πίσω μέρος.

Όπως λέει η Ιστορία: «Ένα χαλάζι 140 σφαιρών, οι περισσότερες από τις οποίες, σκότωσε δύο σωματοφύλακες (με μοτοσικλέτες) του προέδρου, έσπασε το πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου και τρύπησε και τα τέσσερα ελαστικά του».

Στην αρχή γλίστρησε και παραλίγο να χαθεί ο έλεγχος, η ανάρτηση του αυτοκινήτου το κράτησε σε ευθεία ή αν θέλετε επίπεδο. Ο οδηγός του Ντε Γκολ κατάφερε να ξεφύγει από την επίθεση και ο πρόεδρος και η σύζυγός του έφτασαν στο αεροδρόμιο αβλαβείς. Αυτή η απόπειρα δολοφονίας έγινε εικόνα  στην ταινία «The Day of the Jackal».

Ο ρόλος της DS στην αποτροπή της απόπειρας κατά της ζωής του έκανε τον De Gaulle να αγαπήσει ακόμα περισσότερο το αυτοκίνητο. Το 1969, όταν η Fiat προσπάθησε να αγοράσει την προβληματική Citroën, ο De Gaulle περιόρισε το μερίδιό τους στο 15 %. Η Citroen θα έμενε σε Γαλλικά χέρια.

Ο πρόεδρος De Gaulle παρά την αρχική απόρριψη της χρήσης θωρακισμένων οχημάτων, μετά το περιστατικό, συμφώνησε να αγοράσει μια προεδρική λιμουζίνα κατά παραγγελία. Αυτό το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε από τον Chapron με ανεξάρτητο σχεδιασμό, αλλά φυσικά με βάση την DS 21. Ο Πρόεδρος de Gaulle και η σύζυγός του επιθεώρησαν ειδικά το μοντέλο κλίμακας στο εργαστήριο Chapron στο Levallois. Το αυτοκίνητο παραδόθηκε το 1968 με αριθμό κυκλοφορίας «1-PR-75».

Ο στρατηγός de Gaulle χρησιμοποίησε αυτή τη λιμουζίνα μόνο τρεις φορές σε επίσημες περιστάσεις και εξακολουθούσε να προτιμά την κανονική DS 21 Pallas.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H θρυλική Citroen DS με ηλεκτρικό μοτέρ
Πωλείται σε δημοπρασία μία σπάνια ανοιχτή Citroen DS
Video: Η γιορτή των Citroen DS στο Παρίσι