Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αγόρι από τα Σεπόλια στην κορυφή του NBA

Ελλάδα 8:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αγόρι από τα Σεπόλια στην κορυφή του NBA

MIRROR

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αγόρι από τα Σεπόλια στην κορυφή του NBA

MIRROR

Βγάζοντας μάτια στην Αμερική και καταρρίπτοντας ρεκόρ ο «The Greek Freak» που μόλις έκλεισε τα 28 του συνεχίζει ακάθεκτος μια φρενήρη πορεία που έγινε ακόμη και ταινία.

Advertisement
Advertisement

Είναι ένα κρύο απόγευμα στον Φεβρουάριο του 2013, όταν ο 19χρονος τότε Γιάννης Αντετοκούνμπο μιλά με συνεσταλμένο βλέμμα στην τηλεοπτική κάμερα, φορώντας τη φανέλα του «Φιλαθλητικού». Ο δημοσιογράφος του «Draft Express» Τζόναθαν Τζινόβι ρωτάει τον νεαρό ποιος είναι ο χρυσός του στόχος και ο Γιάννης απαντάει: «Θέλω να παίξω στο ΝΒΑ».

Τα υπόλοιπα είναι πλέον μια ιστορία ή ένα παραμύθι από αυτά που φαντάζουν απίστευτα αλλά είναι αληθινά και περιλαμβάνουν το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, δύο συνεχόμενους τίτλους του πολυτιμότερου παίχτη στο ΝΒΑ και μια ευτυχισμένη οικογένεια με δύο παιδιά.

Το κερασάκι στην τούρτα; Η ταινία της Disney με θέμα την ζωή του Greek Freak, που προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο την φετινή χρονιά, που φεύγει σε λίγες μέρες αφήνοντας στον Γιάννη Αντετοκούμπο να ονειρεύεται τι άλλο μπορεί να καταφέρει.

Advertisement
Advertisement

Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα

Λένε πολύ συχνά ότι όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή στην ζωή ενός ανθρώπου, παρόλο που ο ίδιος μπορεί να μην το αντιληφθεί άμεσα, αλλά μετά την παρέλευση κάποιου χρόνου.

Advertisement

Αν εκείνο το απόγευμα του 2008, ο Σπύρος Βελλινιώτης που έψαχνε νέα ταλέντα για τον Φιλαθλητικό δεν πήγαινε στα Σεπόλια για να εντοπίσει ένα παιδί που τον είχε εντυπωσιάσει πριν δυο χρόνια, ίσως το story του Γιάννη να ήταν διαφορετικό. Αν εκείνη την ίδια ώρα ο Αντετοκούμπο δεν βρισκόταν εκεί μαζί με δύο από τα αδέρφια του, ίσως η πορεία του MVP για το 2019 και το 2020 στο NBA να ήταν κατά τι διαφορετική.

Όμως η δική του ιστορία δεν γράφτηκε με τα αν αλλά με καθοριστικές στιγμές, πιθανόν και χρονικές συγκυρίες όπως αυτή που έφερε τον Γιάννη απέναντι στον πρώτο άνθρωπο που είδε αυτό που δεν είχαν δει άλλοι.

Advertisement

«Όταν τον είδα, κοίταξα προς τον ουρανό και είπα: Θεέ μου, πώς γίνεται να μην έχει δει κανένας τις φυσικές ικανότητες και το ταλέντο αυτού του παιδιού;» αναρωτήθηκε ο Βελλινιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν πέντε χρόνια.

Το 2016 ο The Greek Freak γινόταν το «the next big thing» στο NBA, ζώντας το πιο τρελό του όνειρο, αυτό που ξεκίνησε σε ένα φτωχικό δωμάτιο στα Σεπόλια όπου μεγάλωνε μαζί με την οικογένειά του.

Τα δάκρυα που αυλάκωναν το πρόσωπό του κατά την διάρκεια της  ομιλίας του όταν βραβεύτηκε ως MVP της προπέρσινης σεζόν, ήταν αυτά τα γλυκόπικρα που κύλησαν ασυναίσθητα όταν αναφερόταν στον πατέρα του που «έχασε» ή στην οικογένεια του. Αυτή που τον αγκάλιασε και στάθηκε δίπλα του, όταν υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και ξεκίνησε αυτή την δαιμονισμένη πορεία του προς την κορυφή.

Advertisement

Αρχικά τους έστελνε συνέχεια χρήματα, χρήματα τα οποία δεν μέτραγε, με αποτέλεσμα μια ημέρα πριν από πέντε χρόνια να μην έχει λεφτά ούτε για να πάρει ταξί την ημέρα του αγώνα των Bucks στη έδρα τους.

Τι έκανε; Άρχισε να τρέχει στον δρόμο προκειμένου να φτάσει εγκαίρως στο γήπεδο, μέχρι την στιγμή που έγινε αντιληπτός από ένα ζευγάρι μέσα στο αυτοκίνητο τους.  Δεν ήταν άλλωστε και πολύ δύσκολο να τον καταλάβουν αφού δεν είναι σύνηθες θέαμα να βλέπεις ένα τύπο 2.11 μέτρα ύψος να τρέχει στον δρόμο.

Έτσι, αφού τον προσπέρασαν σταμάτησαν λίγα μέτρα μετά, ρώτησαν τον Γιάννη αν είναι ο «νέος» -ο rookie στα αγγλικά- της ομάδας και όταν αυτός απάντησε θετικά προσφέρθηκαν να τον πάνε στο γήπεδο!

Είναι κι αυτό ένα στιγμιότυπο της συναρπαστικής ζωής ενός παιδιού που μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια χωρίς να λοξοδρομήσει ποτέ από τις οικογενειακές αξίες που μετέδωσαν οι γονείς του, σε αυτόν και στα αδέρφια του.

Αξίες που τον ακολουθούν ακόμη και τώρα που είναι πλέον σούπερ σταρ και πρότυπο για τους πιτσιρικάδες που παθιάζονται με την πορτοκαλί μπάλα και λατρεύουν τα καρφώματα του Giannis.

Τα όνειρα σε φτάνουν στην κορυφή

«Η μοίρα μπορεί να σε ξεκινήσει από τα χαμηλά, αλλά τα όνειρα μπορούν να σε φτάσουν στην κορυφή» έγραψε πρόπερσι στο Instagram του προλογίζοντας το σποτάκι της Nike για τον ίδιο.

Ο πολυτιμότερος παίχτης  για δύο συνεχόμενες σεζόν στο ΝΒΑ που ξεκίνησε κάνοντας «όργια» στο παρκέ, άφησε πίσω του με τους ίδιους βαθμούς τον «βασιλιά» Λεμπρόν.

Είναι αυτός που νοιώθει πιο Έλληνας από πολλούς Έλληνες και δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει πόσο περήφανος αισθάνεται που είναι πολίτης αυτής της χώρας, στην οποία μεγάλωσε. Είναι το παιδί που άλλαζε πριν λίγα χρόνια παπούτσια εκ περιτροπής με τον αδερφό του Θανάση, αφού δεν υπήρχε δεύτερο ζευγάρι για να παίξει στον Φιλαθλητικό.

Ο νεαρός που άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε όταν τα «Ελάφια» τον επέλεξαν στα draft, αποδείχθηκε πολύ πιο έτοιμος για τα παρκέ του NBA από άλλους Ευρωπαίους.

Όπως έγραψαν πολλά Αμερικάνικα ΜΜΕ είναι ο ξένος αθλητής που προσαρμόστηκε πιο γρήγορα στον μαγικό αλλά δύσκολο κόσμο του ΝΒΑ, δουλεύοντας ακατάπαυστα μέσα και έξω από το γήπεδο.

Βάρη, ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών, σουτ, αλτικότητα, διατροφή… Ο Αντετοκούνμπο έχυσε κιλά ιδρώτα για να χτίσει ένα ζηλευτό κορμί και να γίνεται καθημερινά όλο και καλύτερος.

Τα αποτελέσματα φάνηκαν πολύ γρήγορα, αφού ο νεαρός rookie μεταμορφώθηκε στον ηγέτη των Bucks, αυτόν που γράφει μια μοναδική ιστορία στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου. Εκεί όπου πλέον τον σέβονται όλοι, βλέποντας τι κατόρθωσε μέσα σε έξι χρόνια ο νεαρός που δούλευε και ονειρευόταν αρχικά να γίνει σπουδαίος ποδοσφαιριστής.

Ήταν τότε που κοιμόταν μαζί με τα άλλα του αδέρφια σε εκείνο το μικρό δωμάτιο που έμενε όλη η οικογένεια Αντετοκούνμπο, ζώντας με στερήσεις  αλλά και με αξιοπρέπεια, σε μια χώρα που αγάπησαν και την θεωρούν πατρίδα τους.

Επιστρέφει εδώ συνήθως για να ξεκουραστεί και να προσφέρει απλόχερα ότι μπορεί μέσα από την καρδιά του και όχι μόνο, αφού έχει πάντα ψηλά την κοινωνική προσφορά στους ανθρώπους.

Θυμάται πάντα με αγάπη τον πατέρα του που έφυγε έτσι ξαφνικά, λατρεύει την μητέρα και τα αδέρφια του, ενώ φέτος βγάζει πάλι μάτια με την απόδοση του στα παιχνίδια των Bucks.

Πάνω από όλα; Παραμένει ταπεινός αυτός ο φοβερός αθλητής που είναι πια πατέρας δύο παιδιών και σούπερ σταρ, απόλυτος πρωταγωνιστής σε ένα παραμύθι που βρίσκεται ακόμη στην αρχή του έχοντας  γράψει τα πρώτα κεφάλαια μιας επικής διαδρομής που ξεκίνησε μια μέρα του 2008 στα Σεπόλια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χριστίνα Ανδρεάδου: Κόπηκε από το GNTM, σαρώνει αλλου
Το σήμα που τρέμουν τα τουρκικά F16 στο Αιγαίο
Dubai Bling: Το reality του πλούτου και της υπερβολής τα έχει όλα