Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | COTY 2023

PEOPLE

Fortnite: Πρόστιμο-γίγας μισό δις στην Epic Games για το παιχνίδι της παράνοιας

  • του Ειδικού Συνεργάτη Διονύση Θανάσουλα (dionthan@yahoo.gr)

H Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) το επέβαλε μετά από σωρεία μηνύσεων κατά της εταιρίας για παραβίαση της ιδιωτικότητας και υπερχρεώσεις στους παίχτες.

Πολύ ακριβά θα πληρώσει η εταιρία του Fortnite τη φρενίτιδα που δημιούργησε με το παιχνίδι της, αφού η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) την υποχρέωσε να καταβάλλει 520.000.000 δολάρια για παραβίαση της ιδιωτικότητας και αθέμιτες χρεώσεις.

Η Epic Games, μετά από συμβιβασμό, υποχρεούται να αποζημιώσει τις απαιτήσεις για δεκάδες χιλιάδες αγωγές που δέχτηκε από γονείς, που είδαν τα παιδιά τους να εθίζονται με το συγκεκριμένο παιχνίδι και να χρεώνουν κρυφά τις πιστωτικές τους κάρτες για να αγοράσουν διάφορα καλούδια και να γίνουν πιο «δυνατοί» παίχτες.

Την είδηση έφερα το φως της δημοσιότητας η Wall Street Journal η οποία αποκάλυψε τους δύο διακανονισμούς προκειμένου να αποσυρθούν οι αγωγές κατά της Epic Games.

Ο πρώτος αφορούσε την παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου για την προστασία του απορρήτου των παιδιών στο διαδίκτυο αφού η εταιρία φέρεται να συνέλεγε προσωπικές πληροφορίες για ανήλικους παίχτες που δεν είχαν κλείσει ακόμη τα 13, χωρίς να ενημερώνει και να λαμβάνει την συναίνεση από τους γονείς.

Για αυτόν η Epic Games θα καταβάλλει αποζημίωση 275 εκατομμυρίων δολαρίων σε οικογένειες που είδαν τα παιδιά  τους να μην ξεκολλάνε από την οθόνη του υπολογιστή τους για πάνω από δώδεκα ώρες την ημέρα, να κλαίνε με λυγμούς όταν οι γονείς τα απομάκρυναν από το κομπιούτερ και να ουρλιάζουν όταν κατέβαζαν την ασφάλεια του ρεύματος.

Ο δεύτερος διακανονισμός ύψους 245 εκατομμυρίων δολαρίων είχε να κάνει σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου με «σκοτεινά μοτίβα» που είχαν σκοπό «να ξεγελάσουν τους παίχτες ώστε να αγοράζουν «καλούδια» που ουσιαστικά δεν πρόσφεραν τίποτε, οι οποίοι ήταν πιθανότατα κάτω των 13 ετών και δεν είχαν την συγκατάθεση των γονιών  για να χρεώνουν τις πιστωτικές τους.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει ποτέ η FTC για παραβίαση κανόνων της, ενώ η Epic Games αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Παροξυσμός

Τα μάτια του πιτσιρικά σε μια μικρή πόλη του Όρεγκον είχαν πρηστεί, οι κόρες τους ήταν διεσταλμένες και η οθόνη του υπολογιστή του θαρρείς τον είχε «ρουφήξει» μέσα της, μαζί με τον ήρωα του, που σκότωνε, διέλυε, ψάρευε και εξερευνούσε το νησί του Fortnite.

Η επανεκκίνηση του εθιστικού παιχνιδιού με το δεύτερο κεφάλαιο πριν από τρία χρόνια προκάλεσε τότε φρενίτιδα και παροξυσμό σε εκατομμύρια χρήστες που βυθίστηκαν για ώρες ατέλειωτες σε ακατάπαυστο gaming.

Κλάματα χαράς από 13χρονους, κραυγές από 18χρονους, ουρλιαχτά και επιφωνήματα από μεγαλύτερους χρήστες συνόδευσαν την επιστροφή του Fortnite στις οθόνες των υπολογιστών. Όλοι αυτοί περίμεναν εναγωνίως την επανέναρξη ενός game που προκαλεί τέτοιο εθισμό, ώστε υπάρχουν άνθρωποι που παίζουν με μικρά διαλείμματα ακόμη και τριάντα ώρες!

Είναι αυτοί που χάνουν την αίσθηση του χρόνου και της πραγματικότητας, βυθισμένοι στον ηλεκτρονικό κόσμο του Fortnite, αυτοί που χάνουν ατέλειωτες ώρες από την ζωή τους για να εξερευνήσουν το νησί του παιχνιδιού.

Στην δημιουργό εταιρία Epic Games μάλλον τρίβουν τα χέρια τους με την συνέχεια του πιο δημοφιλούς τίτλου τους, ο οποίος είναι το δημοφιλέστερο online game στον κόσμο.

Ήταν μια  Κυριακή όταν εκατομμύρια χρήστες την ώρα που έπαιζαν είδαν τους ήρωες τους να ακινητοποιούνται αρχικά και μετά να αιωρούνται στον αέρα. Την ίδια στιγμή και μετά από εκρήξεις πυραύλων ένας τεράστιος αστεροειδής χτύπησε το νησί στο οποίο εκτυλίσσεται η δράση του Fortnite και μια τεράστια μαύρη τρύπα ρούφηξε τα πάντα μέσα της.

Ήταν το τέλος του δέκατου κύκλου, το οποίο προκάλεσε απίστευτο πανικό στους εθισμένους παίχτες, ειδικότερα στους 13χρονους και 14χρονους έφηβους.

Οργή και πληγές

Πολλοί από αυτούς είχαν ξεσπάσματα οργής, όταν είδαν ότι μετά την έκρηξη δεν μπορούσαν να παίξουν το παιχνίδι που προκαλεί στερητικό σύνδρομο και είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να κρατάει τον παίχτη συνέχεια σε εγρήγορση.

Γονείς από τον Καναδά προχώρησαν τότε σε μήνυση κατά της Epic Games κατηγορώντας την εταιρία ότι το παιχνίδι έχει κάνει τα παιδιά τους να φέρονται σαν κοκαϊνομανείς που αναζητούν την δόση τους.

Υπήρξαν άπειρα παραδείγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου έφηβοι είχαν φοβερά ξεσπάσματα οργής, όταν η μητέρα τους κατέβασε ακόμη και τον διακόπτη του ρεύματος, με αποτέλεσμα να χάσουν.

Η επάνοδος του Fortnite ήταν μαθηματικά επιβεβαιωμένο ότι θα ανοίξει νέες πληγές σε εκατομμύρια σπίτια του πλανήτη, εκεί όπου τα παιδιά εκλιπαρούν να παίξουν λίγο ακόμη.

Το Μάϊο του 2018, τα επίσημα στοιχεία της εταιρίας έδιναν 250.000.000 εγγεγραμμένους παίχτες, ενώ υπήρξε ημέρα που έπαιζαν ταυτόχρονα 10.800.000 άτομα.

Πλέον οι παίχτες έχουν ξεπεράσει τα τετρακόσια εκατομμύρια άτομα ενώ υπήρξε έφηβος που ανέβασε εννέα ώρες συνεχούς gaming στο διαδίκτυο και το βίντεο ξεπέρασε σε λίγες ώρες 2.900.000 views, δείγμα της παράνοιας που ζει και βασιλεύει στον κόσμο του παιχνιδιού-ναρκωτικό.

Όταν στέρησε για λίγα 24ωρα τη «δόση» του gaming από τους εθισμένους παίχτες-ο λογαριασμός της εταιρίας έλαβε πάνω από 12.000 οργισμένα tweets τα οποία διέγραψε-επέστρεψε δριμύτερο στις οθόνες των υπολογιστών.

Μόνο που τελικά η Epic Games πλήρωσε αδρά τις τακτικές που είχε υιοθετήσει ώστε ένας πιτσιρικάς από το Όρεγκον ή κάποιος συνομήλικος του από την Αθήνα, να μπορεί να «σέρνεται» στο σχολείο μετά από νύχτες αγρύπνιας μπροστά στην οθόνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto