Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ένα βήμα πριν την παραγωγή το ηλεκτρικό των Sony και Honda (+ video)

Ελλάδα 6:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ένα βήμα πριν την παραγωγή το ηλεκτρικό των Sony και Honda (+ video)

ΝΕΑ

Ένα βήμα πριν την παραγωγή το ηλεκτρικό των Sony και Honda (+ video)

ΝΕΑ

Το αμιγώς ηλεκτρικό τετράθυρο μοντέλο της Afeela, της εταιρείας που ίδρυσαν οι Sony και Honda, είναι πολύ κοντά στη διαδικασία παραγωγής του, όπως ανακοινώθηκε στη CES.

Advertisement
Advertisement

Όταν τα στελέχη της Sony έκαναν γνωστό ότι προτίθενται να εξελίξουν και να κατασκευάσουν το δικό τους αυτοκίνητο ο παγκόσμιος Τύπος έστρεψε εντονότερα το ενδιαφέρον του στην ιαπωνική εταιρεία.

Δεν ήταν μόνο ο αυτοκινητικός αλλά και ο εν γένει επιχειρηματικός και οικονομικός. Ο ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός έδινε μια νέα προοπτική και δημιουργούσε νέα δεδομένα.

Ως γνωστόν, για να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους συνεργάστηκαν με τη Honda, συστήνοντας τη Sony Honda Mobility και στη συνέχεια την Afeela, την καινούργια εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του μοντέλου (ίσως και άλλων στο μέλλον).

Advertisement
Advertisement

Στην εφετινή CES, παρουσιάστηκε και πάλι το πρωτότυπο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο το οποίο έχει βελτιώσεις και αλλαγές από αυτό που είδαμε πριν από έναν χρόνο, πάλι στην ίδια έκθεση.

Συγκριτικά, το βελτιωμένο πρωτότυπο έχει νέο προφυλακτήρα εμπρός και στη μάσκα υπάρχει ενσωματωμένη φωτεινή επιφάνεια στην οποία αναγράφεται η ονομασία της εταιρείας. Επίσης, νέας σχεδίασης είναι και τα εκεί φώτα.

Advertisement

Οι ίδιες αλλαγές, δηλαδή αναδιαμορφωμένος προφυλακτήρας και φώτα υπάρχουν και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σε σχέση με το αρχικό πρωτότυπο. Αυτές έπρεπε να γίνουν για να πληροί το καινούργιο μοντέλο τις προδιαγραφές ασφάλειας και τη σχετική νομοθεσία ώστε να πάρει έγκριση τύπου για την κυκλοφορία του στον δρόμο.

Για τον ίδιο λόγο το αμάξωμά του έχει πλέον μεγαλύτερες κολώνες και κλασικούς εξωτερικούς καθρέφτες αντί των καμερών που υπήρχαν αρχικά. Σε ό,τι αφορά στις διαστάσεις του, η επανασχεδίαση των προφυλακτήρων του είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το μήκος του κατά 20 χλστμ. -συγκριτικά- και να ξεπερνά πλέον τα 4,9 μέτρα, φτάνοντας τα 4.915 χλστμ.

Advertisement

Οι υπόλοιπες διαστάσεις του είναι ίδιες. Δηλαδή, το πλάτος του αμαξώματός του φτάνει τα 1.900 χλστμ., το ύψος του τα 1.460 χλστμ. και το μεταξόνιό του τα 3.000 χλστμ.

Στο εσωτερικό του, έχει τοποθετηθεί νέο τιμόνι, καθρέφτης οπισθοπορείας και έχει αλλάξει η διαμόρφωση της κονσόλας σε σχέση με πριν. Στο ταμπλό, υπάρχουν έγχρωμες οθόνες στο μεγαλύτερο τμήμα του, όπως και εμπρός από τον οδηγό. Τα γραφικά και οι ενδείξεις σε αυτές έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Epic Games, την αμερικανική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών κι ανάπτυξης λογισμικού.

Advertisement

Επίσης, φαίνεται να έχει διαμορφωθεί επιφάνεια για την ασύρματη φόρτιση για δύο smartphones, στοιχείο που ίσως υπάρχει και στο μοντέλο παραγωγής.

Όπως ανακοινώθηκε, στον εξοπλισμό του μοντέλου της Afeela θα περιλαμβάνεται ψηφιακός βοηθός οποίος θα χρησιμοποιεί λογισμικό και σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Microsoft Azure OpenAI.

Το αυτοκίνητο διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες μέγιστης συνδυαζόμενης ισχύος 490 ίππων (245 ίπποι έκαστος) και μπαταρίες ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 91 kWh οι οποίες θα μπορούν να φορτίζουν και σε ταχυφορτιστή έως 150 kW.

Τέλος, η Sony Honda Mobility ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση του ανανεωμένου πρωτότυπου στο Las Vegas τη συνεργασία της με την Polyphony Digital, την εταιρεία που έχει δημιουργήσει το γνωστό βιντεοπαιχνίδι Gran Turismo. Έτσι, εντός της χρονιάς το ηλεκτροκίνητο της Afeela θα συμπεριληφθεί στα διαθέσιμα αυτοκίνητα που μπορεί να επιλέξει ο παίχτης στο Gran Turismo 7.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θα μπορούμε να αγοράσουμε το Afeela των Honda και Sony;
Σε video clip το αυτοκίνητο της Sony (+video)
Συμφωνία γιγάντων με νέα μάρκα για τα ηλεκτρικά