Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Mπετόβεν ή Ρέμος; Πως επιδρά η μουσική στην αυτονομία ενός ηλεκτρικού;

Ελλάδα 23:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Mπετόβεν ή Ρέμος; Πως επιδρά η μουσική στην αυτονομία ενός ηλεκτρικού;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Mπετόβεν ή Ρέμος; Πως επιδρά η μουσική στην αυτονομία ενός ηλεκτρικού;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η μουσική που ακούμε στο αυτοκίνητο αλλάζει και τον τρόπο που οδηγούμε. Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όμως έχει και σημαντική επίπτωση στην αυτονομία.

Advertisement
Advertisement

Την “9η” του Μπετόβεν ή “Η καρδιά με πηγαίνει εμένα” του Αντώνη; Ή μήπως κάποια μπαλάντα της Adele ή το “Blinding Lights” του μεγαλύτερου ποπ καλλιτέχνη της εποχής, του Weekend;

Πριν πιάσετε το ποντίκι να αλλάξετε σελίδα, σας λέμε ότι είστε ακόμα στο Newsauto. Και ότι όλοι αυτοί οι προβληματισμοί προκύπτουν από μία έρευνα που έκανε η Κia για να διαπιστώσει αν και πόσο επηρεάζει η μουσική που ακούμε την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Για να κάνει αυτή την δοκιμή χρησιμοποιήθηκε ένα Kia EV6 GT-Line S το οποίο ήταν εφοδιασμένο με ένα εξαιρετικό ηχοσύστημα 14 ηχείων της Meridian. Στο τεστ συμμετείχαν αρκετοί οδηγοί από διάφορες ηλικίες και έκαναν μία συγκεκριμένη διαδρομή 29 χιλιομέτρων η οποία προσομοίαζε μία καθημερινή χρήση, αστική και σε ανοιχτό δρόμο.

Advertisement
Advertisement

Όλοι οι συμμετέχοντες άκουγαν μία συγκεκριμένη playlist, στην ίδια ένταση και με σταθερές της ρυθμίσεις της μουσικής. Ενώ υπήρχε και ένα όργανο το οποίο παρακολουθούσε τα βιομετρικά τους στοιχεία κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Η playlist περιλάμβανε τα ακόλουθα κομμάτια: Tycho – “Awake”, Adele – “Hello”, The Weeknd – “Blinding Lights”, Anna Meredith – “Nautilus”, Kanye West – “Fade”, and Beethoven – “Symphony No. 9 in D Minor, Op.125”.

Advertisement

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες οδηγούσαν τέσσερις φορές πιο οικονομικά ακούγοντας τον Μπετόβεν, ενώ με τον The Weekend ήταν δύο φορές πιο αναποτελεσματικοί σε σχέση με τον μέσο όρο. Κάπου στην μέση ήταν η μπαλάντα της Adele, δημιουργώντας ένα πιο “συναισθηματικό τρόπο” οδήγησης.

Advertisement

H κλασική μουσική οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 7,7%, η μπαλάντα κατά 13,3% και η ποπ μουσική κατά 23,6%. Όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν πριν εμπειρία οδήγησης με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οπότε και τα αποτελέσματα είναι πιο ξεκάθαρα και σχετίζονται περισσότερο με τα μουσικά ακούσματα.

Τα συμπεράσματα ήταν ξεκάθαρα. Η μουσική που ακούμε στο αυτοκίνητο επηρεάζει τον τρόπο που οδηγούμε. Και σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει επίδραση σε έναν σημαντικό παράγοντα, την αυτονομία σε ηλεκτρική ενέργεια.

Advertisement

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η πιο γρήγορη και επιθετική μουσική αυξάνει τα λάθη, ιδίως από νεαρούς οδηγούς, ενώ το είδος της μουσικής επηρεάζει και την ταχύτητα που κινείται κανείς παράλληλα με την ικανότητά του να “σκανάρει” το περιβάλλον στο οποίο κινείται. Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι η ποπ μουσική αποσπά λιγότερο την προσοχή, καθώς οι στίχοι των τραγουδιών είναι εύκολο να τους ακολουθήσει και να τους τραγουδήσει ο οδηγός και σε χαλαρώνει.

Όσο για το δίλημμα Μπετόβεν ή Ρέμος, αν πιστέψουμε την έρευνα, η “9η” είναι σιγουράκι για να φθάσετε με το ηλεκτρικό σας στην Σπάρτη. Αν πάντως “σας πηγαίνει η καρδιά”, ξέρετε τον τρόπο του Αντώνη για να φθάσετε ακόμα πιο μακριά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Kia EV6 Long Range AWD
Kia EV6: Κερδίζει στα Red Dot Design Awards 2022
Το Kia EV6 Coupe θα είναι κάπως έτσι