Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Υπάρχει πλέον φθηνό diesel αυτοκίνητο;

Ελλάδα 20:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Υπάρχει πλέον φθηνό diesel αυτοκίνητο;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Υπάρχει πλέον φθηνό diesel αυτοκίνητο;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις ρύπων της Ε.Ε. βάζουν σιγά-σιγά τέλος στο diesel χαμηλού κυβισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον στην αγορά «φθηνά και diesel» αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Για τα συν και τα πλην του diesel έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Όπως επίσης και για το γεγονός ότι, όσο και εάν είναι δύσκολο για πολλούς να το δεχτούν, το diesel δεν είναι πλέον το κυρίαρχο καύσιμο της αγοράς.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όντας αναγκασμένες να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις νέες και πιο αυστηρές νόρμες ρύπων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζουν σιγά-σιγά στην άκρη το diesel με τα υψηλά NOx και σωματίδια, έναντι των «ήπιων» υβριδικών, plug-in υβριδικών και ηλεκτρικών που έχουν χαμηλή κατανάλωση και ρύπους (0 στην περίπτωση των αμιγώς ηλεκτρικών)- Διαβάστε επίσης: Πράσινο Τέλος στο diesel κίνησης.

Ιδίως δε στο πιο φθηνό κομμάτι των diesel χαμηλότερου κυβισμού, εκεί όπου η υιοθέτηση τεχνολογιών για τη μείωση των ρύπων μέσα στους κινητήρες αλλά και περιφερειακά (φίλτρα σωματιδίων, υιοθέτηση adblue κ.λπ.) απαιτεί πολλά χρήματα που ανεβάζουν ασύμφορα το κόστος, βλέπουμε συνεχώς να μειώνονται και οι αντίστοιχες προτάσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον φθηνά diesel αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Μια έρευνα άλλωστε στο τι συμβαίνει στην αγορά μας το αποδεικνύει. Αυτή τη στιγμή το φθηνότερο diesel διαθέσιμο μοντέλο είναι το Dacia Sandero Stepway 1.5 Blue dCi (πάνω φωτό) που κοστίζει 13.980 ευρώ. To Sandero θυμίζουμε ότι θα αντικατασταθεί σε λίγους μήνες, με το νέο μοντέλο να παύει τη διάθεση diesel στη γκάμα του.

Αμέσως μετά το Sandero τα επόμενα φθηνότερα diesel μοντέλα της αγοράς κοστίζουν τουλάχιστον 1.600 ευρώ υψηλότερα και πρόκειται για το SEAT Ibiza 1.6 TDI (15.540 ευρώ), Citroen C-Elysee 1.5 BlueHDi (15.560 ευρώ), Citroen C3 1.5 BlueHDi (15.800 ευρώ).

Advertisement

Αυτά τα 5 αυτοκίνητα μαζί με το Fiat Tipo 1.3 MTJ 95 PS που κοστίζει 16.000 ευρώ, είναι και τα μοναδικά diesel μοντέλα της ελληνικής αγοράς που έχουν τιμή 16.000 ευρώ και κάτω.

Advertisement

Συγκρίνοντας με το τι συνέβαινε μόλις πριν 2 χρόνια, βλέπουμε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 12 καινούργια diesel που κόστιζαν όχι μόνο κάτω από 16.000 ευρώ, αλλά και κάτω από 15.000 ευρώ (Citroen C3, Citroen C-Elysee, Dacia Sandero, Dacia Sandero Stepway, Fiat Panda, SEAT Ibiza, Ford Fiesta, Hyundai i20, Toyota Yaris, Renault Clio, VW Polo, Nissan Micra). To φθηνότερο εξ αυτών, το Dacia Sandero 1.5 dCi, κόστιζε μόνο 11.730 ευρώ.

Από αυτά, το Sandero (και σε λίγο διάστημα και το Sandero Stepway), το Panda, το Fiesta, το i20, το Yaris και το Micra σταμάτησαν να έχουν diesel επιλογές στη γκάμα τους για τους λόγους που γράψαμε παραπάνω, ενώ και στα περισσότερα των υπολοίπων όπως και στα περισσότερα compact μοντέλα της αγοράς έχουν μειωθεί αισθητά οι διαθέσιμες εκδόσεις αντίστοιχων μοτέρ.

Advertisement

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται προς τα «ήπια» υβριδικά βενζινοκίνητα και τα νεότερα βενζινοκίνητα μοτέρ της αγοράς, που καταφέρνουν αρκετά να μειώσουν την κατανάλωσή τους συγκριτικά με το τι συνέβαινε παλαιότερα ή ακόμη και σε μοντέλα όπως το υβριδικό Toyota Yaris (πάνω φωτό), που όπως διαπιστώσαμε στη δοκιμή μας έχει πραγματική μέση κατανάλωση κάτω από 5.0 lt./100 km.

Διαβάστε επίσης:

Boris Johnson: Τέλος το diesel και η βενζίνη

«Όχι» από την ΕΕ για αναβολή στα νέα αυστηρά πρότυπα diesel