Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ημέρα τηλεόρασης και τα σήριαλ με αυτοκίνητα

Ελλάδα 3:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ημέρα τηλεόρασης και τα σήριαλ με αυτοκίνητα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ημέρα τηλεόρασης και τα σήριαλ με αυτοκίνητα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Από τον General Lee των Dukes ως την Porsche του Μάνθου Φουστάνου και από τον K.I.T.T. του Michael Knight ως το υπηρεσιακό VW Type 181 στο σήριαλ Της Ελλάδας τα Παιδιά.

Advertisement
Advertisement

Τα αυτοκίνητα έχουν συμπρωταγωνιστικούς ρόλους στις τηλεοπτικές σειρές.

Το Dodge Charger των «Dukes», η Pontiac Trans Am στο «Knight Rider» το Mini του Mr Bean, η Ferrari Daytona Spyder στο «Miami Vice». Η Alfa Romeo Guilia στο «Έτερος Εγώ», η Porsche Boxster στο «Κωνσταντίνου και Ελένης» και το… υπηρεσιακό Volkswagen Kurierwagen του Επισμηναγού Κάκαλου.

Advertisement
Advertisement

Τα οχήματα αυτά τιμούν την ημέρα τηλεόρασης (21η Νοεμβρίου). Οι ταινίες φαίνεται να επισκιάζουν τη μικρή οθόνη, όμως η τηλεόραση διαρκεί (με τις επαναλήψεις) σε πολλές γενιές. Οι εντυπώσεις που αφήνει είναι ανεξίτηλες και μεταβιβάζονται από φίλους, από γονείς σε παιδιά ως… κειμήλια.

Στο μίνι αφιέρωμά μας συμπεριλάβαμε τέσσερα μοντέλα από ξένες σειρές και τέσσερα από Ελληνικές. Για τις σειρές του εξωτερικού μπορούμε να γράψουμε εγκυκλοπαίδεια γιατί υπάρχουν πληροφορίες, αλλά και γιατί οι παραγωγές, έδιναν και δίνουν μεγαλύτερη και περισσότερη σημασία σε αυτά. Στην Ελλάδα πάλι τα τετράτροχα απλά μετακινούν τους πρωταγωνιστές, η τα χρησιμοποιούν για τους λάθος λόγους (βλπ την Porsche του Φουστάνου). Η κατάσταση άλλαξε λίγο στο «Έτερος Εγώ» όπου η Alfa Romeo Giulia πλαισιώνει τον πρωταγωνιστή λόγω της ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα του. Ας ελπίσουμε πως σιγά σιγά η κατάσταση θα αλλάξει…

Dodge Charger «The General Lee The Dukes of Hazzard» (1979-85)

Advertisement

Πολύ πριν οι πλαγιολισθήσεις γίνουν επίσημο άθλημα ένα Dodge Charger γλιστρούσε ελεγχόμενα στο χώμα και μας έκανε να βιαστούμε να μεγαλώσουμε για να πάρουμε δίπλωμα. Κάθε Τετάρτη βράδυ στις 20:00 από την 8η Ιουλίου του 1981 η ΕΡΤ πρόβαλλε τους Dukes ή όπως το σήριαλ «The Dukes of Hazzard» .

Advertisement

Το σενάριο ήθελε την οικογένεια των Dukes σε κάποια επαρχία του αμερικάνικου νότου, να είναι ο στόχος του «κακού» και «προύχοντα» της περιοχής, Boss Hogg. Ο Boss με την βοήθεια του σερίφη Rosco P. Coltrane, προσπαθούσε να διώξει από την περιοχή, τους Dukes.

Trivia

  • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η ομάδα των Stuntdrivers πέτυχε ρεκόρ στα άλματα με ύψος 4,8 μέτρα και μήκος 24,9 μέτρα.
  • Η γνωστή κόρνα του Στρατηγού Λη δεν ήταν στο πλάνο. Ο σκηνοθέτης την άκουσε από διερχόμενο όχημα στα γυρίσματα και τη υιοθέτησαν.
  • Ο «General Lee» ήταν ένα Dodge Charger του 1969 με κινητήρα 440 cci (7200 κ.εκ. περίπου) με 440 ίππους. Όταν τα διαθέσιμα αυτοκίνητα καταστράφηκαν χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα του 1968.
  • Τη μουσική της σειράς και το τραγούδι των τίτλων αρχής έγραψε και εκτέλεσε ο Γουάλον Τζένιγκς, ο οποίος θεωρείται ένας από τους διασημότερους κιθαρίστες της country μουσικής.

Pontiac Trans Am «KITT Knight Rider» (1982-86)

Advertisement

Η σειρά με πρωταγωνιστές τον ηθοποιό David Hasselhoff (ως Michael Knight) και τον «KITT», μία Pontiac Firebird που μιλούσε και ήταν ο βοηθός του στην πάταξη του εγκλήματος. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Ο ιππότης της ασφάλτου» προβλήθηκε στην Ελληνική Τηλεόραση (από την ΕΡΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 1983) και διήρκεσε συνολικά τέσσερις σεζόν.

Η General Motors δεν διέθεσε κανένα αυτοκίνητο και η εταιρία παραγωγής αναγκάστηκε να αγοράσει τρία. Τα έδωσε στον Customizer George Barris (υπεύθυνος και για την εμφάνιση των πρώτων αυτοκινήτων του Batman αλλά και του General Lee των Dukes) ο Ελληνικής καταγωγής… βελτιωτής μπήκε σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και ψώνισε πολλά εντυπωσιακά gadgets για το εσωτερικό του αυτοκινήτου, τα οποία ήταν καθαρά εφέ, αλλά έδειχναν απίστευτα αληθινά.

Η παραγωγή της σειράς στάθηκε αργότερα πολύ τυχερή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsweek, ένα τρένο που μετέφερε Pontiac Trans Am από το εργοστάσιο στους dealers εκτροχιάστηκε στην California. Παρότι κανένα αυτοκίνητο δεν έπαθε ζημιά, επισήμως καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα και ακατάλληλα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προς πώληση. Έτσι η GM τα διέθεσε για διαφημιστικούς λόγους και η παραγωγή της σειράς τα αγόρασε προς ένα δολάριο (ναι, ένα δολάριο) το κομμάτι. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, εφόσον είχαν καταγραφεί ως κατεστραμμένα, μετά τα γυρίσματα οδηγήθηκαν στην πρέσα. Στην πορεία χρειάστηκε να αγοραστούν ακόμη μερικά αυτοκίνητα.

Trivia

  • Σε πολλά άλματα του K.I.T.T το πλάνο κόβεται και «γυρίζει» σε άλλη γωνία (συνήθως στο εσωτερικό με τον Michael Knight να οδηγεί) κατά την διάρκεια της προσγείωσης. Αυτό γινόταν επειδή η Pontiac είχε το βάρος μπροστά και πάθαινε πολλές ζημιές.
  • Όταν το αυτοκίνητο φαινόταν να κινείται μόνο του ο κασκαντέρ που οδηγούσε ήταν ντυμένος… κάθισμα και κάποιες φορές ο Hasselhoff πατούσε πάνω του.
  • Μόλις στην τέταρτη σεζόν η παραγωγή ανακάλυψε τα δεξιοτίμονα αυτοκίνητα και έτσι έπαψαν οι κασκαντέρ να ντύνονται… καθίσματα και ο ηθοποιός να κινείται άνετα.

Mini Mr. Bean (1990-95)

Στη Βρετανική τηλεοπτική σειρά που κυκλοφόρησε το 1990, (στην Ελλάδα ήταν το 1994 και 1995 στον Skai) ο Rowan Atkinson δημιούργησε και υποδυόταν έναν μοναχικό και τυπικά Βρετανικό χαρακτήρα. Σε  κάποια επεισόδια της σειράς ο Atkinson συμπρωταγωνιστούσε με το Mini αλλά και με τον Teddy, ένα παιδικό παιχνίδι.

Trivia

  • Το αυθεντικό αυτοκίνητο του Mr Bean, ήταν ένα πορτοκαλί BMC Morris Mini 1000 Mark 2 του 1969, που λέγετε ότι καταστράφηκε εκτός οθόνης στον «πιλότο» της σειράς. Αργότερα, η αντικατάστασή του, έγινε με ένα πράσινο Leyland Mini 1000 του 1977, το οποίο καταστράφηκε από ένα tank σε ένα επεισόδιο.
  • Δύο σκετς έμειναν στην ιστορία της σειράς:  Όταν ο Mr Bean οδηγούσε το Mini από μία πολυθρόνα στην οροφή και όταν βουρτσίζει τα δόντια του με την βοήθεια του νερού για τους καθαριστήρες του Mini. Το σύστημα πλύσης ήταν πολύ μακριά για να λειτουργήσει το gag, οπότε μια νέα δεξαμενή και διανομείς δημιουργήθηκαν)
  • Ο Bean και το Mini του έχουν εμφανιστεί ακόμη και σε δύο επιτυχημένα franchise βιντεοπαιχνιδιών: Το «Resident Evil 2» και το «Grand Theft Auto V», όπου οι παίκτες καλούνται να κλέψουν το Mini και να το χρησιμοποιήσουν στην πλοκή του παιχνιδιού.

Ferrari Daytona Spyder GTS / 4 «Miami Vice» (1984-90)

Στην σειρά «Miami Vice», (Οι Σκληροί του Μαϊάμι) πρωταγωνίστησαν ο άγνωστος τότε στην Ελλάδα, Don Johnson στο ρόλο του James «Sonny» Crockett κι ο Philip Michael Thomas στο ρόλο του Richard «Rico» Tubbs. H σειρά παίχτηκε από το 1984 έως και το 1989 από την ΕΤ1 και ήταν δημιουργία του Anthony Yerkovich.

 

Το δίδυμο πλαισίωνε μία μαύρη Ferrari Daytona Spyder, με την οποία πολεμούσαν τα καρτέλ ναρκωτικών και την πορνεία στο Miami. Αν τα ρούχα του Crockett ήταν… ιδιαίτερα το αυτοκίνητό του ήταν μοναδικό.  Η μοναδικότητα του Miami Vice έγκειται στο γεγονός του ότι για πρώτη φορά σε μια τηλεοπτική σειρά χρησιμοποιήθηκαν κινηματογραφικές «αξίες» όπως φωτισμός, cinematography, editing και φυσικά μουσική επένδυση

Trivia

  • Η Ferrari είχε απορρίψει το αίτημα της παραγωγής για παροχή μοντέλων, οπότε εκείνοι δημιούργησαν  αντίγραφα χτισμένα πάνω από ένα πλαίσιο Corvette C3 με αμάξωμα από fiberglass.
  • Η Ferrari μήνυσε τον δημιουργό αντιγράφων για τις Faux-raris, αλλά αργότερα άλλαξε τακτική και… προσέφερε στους  παραγωγούς δύο γνήσιες Testarossa εάν συμφωνούσαν να μην χρησιμοποιήσουν τις ψεύτικες Spyder.
  • Στο πρώτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν, η Testarossa έκανε την εμφάνισή της.

 

 

«Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές» Alfa Romeo Giulia (1962-1965)

Το «Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές» παρουσιάζει μία σειρά δολοφονιών, που ακολουθούν τους άθλους του Θησέα. Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο κινηματογραφικό, αστυνομικό θρίλερ «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια, παραγωγής 2016. Προβλήθηκε από τη συνδρομητική τηλεόραση Cosmote TV Plus το 2019.

Κεντρικό πρόσωπο της σειράς ο εκκεντρικός καθηγητής εγκληματολογίας Δημήτρης Λαΐνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), ο οποίος καλείται από τις αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να βρει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δολοφονίες, να αποκρυπτογραφήσει τη σημασία των συμβόλων του Θησέα και να βοηθήσει την αστυνομία να εντοπίσει τον serial killer. Ο Λαΐνης οδηγεί μία Giulia Super

Trivia

  • Πρόκειται για διαδικτυακή σειρά, άτυπη συνέχεια της κινηματογραφικής ταινίας «Έτερος Εγώ», τα γεγονότα της οποίας εξελίσσονται 2 χρόνια μετά από τα όσα συνέβησαν στην ταινία.
  • Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους στις 19 Ιανουαρίου 2017 αλλά τον Μάρτιο, με αφορμή μια δολοφονία και μια απόπειρα δολοφονίας κατά οδηγών ταξί στην Αθήνα, και κάποιο περιστατικό που συνέβη κατά τη συζήτηση με το σκηνοθέτη μετά την προβολή της ταινίας σε κινηματογράφο της πρωτεύουσας, ο Σωτήρης Τσαφούλιας ανακοίνωσε την απόσυρση της ταινίας. Το 2018 η ταινία ανέβηκε στο Youtube.

«Κωνσταντίνου και Ελένης» Porsche Boxster 2.5

Το Κωνσταντίνου και Ελένης είναι ελληνική κωμική σειρά που προβλήθηκε τις τηλεοπτικές περιόδους 1998-1999 και 1999-2000 από τον ΑΝΤ1. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 12 Οκτωβρίου του 1998 και ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουνίου του 2000 με 68 επεισόδια και ένα making of επεισόδιο.

Η ατάκα «πάμε μια βόλτα με την Porsche» στα υποψήφια, «θύματα» του θηλυκού γένους Μάνθου Φουστάνου, (Βασίλης Κούκουρας) είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές της σειράς. Η Porsche έκανε την εμφάνισή της στο επεισόδιο του β’κύκλου: «Οι Σοφεράντζες 28 Ιανουαρίου 2000» Πρόκειται για μια Boxster πρώτης γενιάς (986) στην «απλή» έκδοση, με τον εξακύλινδρο Boxer των 2.5 λίτρων και των 204 ίππων.

Trivia

  • Στο επεισόδιο «Οι Σοφεράντζες» εμφανίζεται επίσης και ένα κλασικό Ford Thunderbird έβδομης γενιάς 1977-1979 (ή Ιουστινιανός σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κατακουζηνό), ως το ξεχασμένο αυτοκίνητο του θείου.
  • Ακόμα στην σειρά εμφανίζεται και ένα SUV όχημα (το Τζιπ του Μάνθου) που είναι τελικά ένα Kia Sportage (επεισόδιο Στα Όρη, στα Άγρια Βουνά 8 Φεβρουαρίου 1999)

Η Toyota Celica του δημοσιογράφου Μαρτέλη

Ο ηθοποιός που ταυτίστηκε πρώτος με ένα αυτοκίνητο ήταν ο Θάνος Λειβαδίτης με την Toyota Celica. Ίσως γιατί ο ηθοποιός χρησιμοποιούσε τα προσωπικά του αυτοκίνητα. Στο σήριαλ «Ιερόσυλοι» κυνηγούσε την… αλήθεια με ένα δίθυρο μοντέλο τρίτης γενιάς (ΤΑ60) για να κλείσει την επιτυχημένη του καριέρα με μία liftback τέταρτης γενιάς (Τ160) GTi.

Τrivia

  • Ο ίδιος ηθοποιός είχε χρησιμοποιήσει την sport Toyota για πρώτη φορά όταν υποδυόταν τον  Άγγελο Καρνέζη (Δικηγόρος/ερευνητής) στο σήριαλ «Οι δίκαιοι» (τρεις ιστορίες 1974-1976) και μετά είτε ως  δημοσιογράφος Άρης Μαρτέλης στα σήριαλ «Η Βεντέτα» (1987), «Η Έκτη Εντολή» (1989), «Η Δίκη» (1991) και «Η Οργή των Θεών» (1994).

«Της Ελλάδος τα Παιδιά» Volkswagen Type 181

Το Της Ελλάδος τα παιδιά είναι ελληνική κωμική σειρά που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 κατά τις σεζόν 1993-1994 και 1994-1995. Πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Μπέζος, ο οποίος είχε αναλάβει και τη σκηνοθεσία.

Το Volkswagen Type 181 εμφανιζόταν στους τίτλους αρχής (το οδηγεί ο Γιάvvης Καπετάvιoς – Επισμηνίας Χαράλαμπος Καραβανέας) αλλά και σε κάποια επεισόδια της σειράς. Βλέπετε ήταν (και μάλλον παραμένει) ένα από τα συνηθισμένα αυτοκίνητα μεταφοράς βαθμοφόρων ή διοικητών μονάδων της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Οι ιστορίες της σειράς εκτυλίσσονται στο Γραφείο Ενημέρωσης της Αεροπορίας στο οποίο υπηρετούν τρεις σμηνίτες, που είναι ένας δημοσιογράφος, ένας σκηνοθέτης και ένας τραγουδιστής.

Trivia

  • O αρχικός τίτλος της σειράς ήταν «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», αλλά λίγο μετά την πρεμιέρα άλλαξε σε «Της Ελλάδος τα παιδιά», λόγω διαμαρτυρίας του Μίμη Τραϊφόρου, του στιχουργού του τραγουδιού που ερμήνευσε η Σοφία Βέμπο κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941.
  • Ο Τραϊφόρος κατήγγειλε τότε τον αυθαίρετο σφετερισμό του τραγουδιού στον τίτλο του σίριαλ, καθώς θεώρησε ότι «προσέβαλε τη μνήμη αυτών που πολέμησαν στον τελευταίο πόλεμο και της Σοφίας Βέμπο, που ερμήνευσε το θρυλικό τραγούδι», όπως δήλωσε τότε επίσημα.
  • Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραλάβανε άγνωστο αριθμό Volkswagen Type 181  από την Δυτική Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ’70

Διαβάστε επίσης:

Ford Mustang: Όλες οι ταινίες που πρωταγωνίστησε (+video)

Τα καλύτερα κυνηγητά αυτοκινήτων από τις ταινίες του 1970

5 ταινίες με οδηγούς της F1