Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Γιατί η Lada δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα;

Ελλάδα 15:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί η Lada δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Γιατί η Lada δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μπορεί η Lada, υπό τη σκέπη της Renault, να παρουσιάζει νέα μοντέλα που μπορούν να «παίξουν» και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως οι τιμές τους στις χώρες της Ε.Ε. όπου διατίθενται τα καθιστούν ασύμφορα για την ελληνική αγορά.

Advertisement
Advertisement

Αυτή τη στιγμή, το μικρό σεντάν Vesta και οι διάφορες εκδόσεις αμαξώματός του (στέισον και crossover στέισον), είναι το νεότερο μοντέλο της Lada που διατίθεται στις χώρες της Ε.E. (Βουλγαρία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία και Σλοβακία).

Το Vesta είναι το πρώτο της νέας οικογένειας αυτοκινήτων της μάρκας, που στοχεύουν όχι μόνο στην αγορά της Ρωσίας, αλλά και θα βοηθήσουν την εταιρεία σιγά-σιγά να αναπτυχθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εξ ου και η Lada το βάσισε πάνω στη νεότερη πλατφόρμα B/C, η οποία έχει εξελιχθεί σε συνεργασία των μηχανικών της μάρκας με αυτούς της Renault, η οποία θυμίζουμε ότι κατέχει την εταιρεία (ή μάλλον για να είμαστε τυπικοί, την Avtovaz όπως ονομάζεται).

Advertisement
Advertisement

Στις εκδόσεις του που πωλούνται στις χώρες της Ε.Ε. το Vesta διατίθεται μόνο με έναν 1.600άρη ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 106 ίππων, ο οποίος πληροί το νεότερο πρότυπο ρύπων Euro6. Το μοτέρ αυτό συνδυάζεται με 5άρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ή 5τάχυτο αυτόματο, προσφέροντας σχετικά μέτριες επιδόσεις (π.χ. 0-100 km/h σε 11,8 sec για την έκδοση με το μηχανικό κιβώτιο ή σε 12,8 sec για αυτή με το αυτόματο και τελική 180 km/h).

Παράλληλα, η μέση κατανάλωση που ανακοινώνει η εταιρεία είναι 6.1 lt./100 km και οι εκπομπές CO2 αρκετά αυξημένες στα 138 gr/km (141 gr/km για το αυτόματο).

Advertisement

Το Vesta στην τοπική αγορά της Ρωσίας κοστίζει από 499.410 ρούβλια ή μόλις από 6.890 ευρώ. Όμως στη Γερμανία όπου διατίθεται το αυτοκίνητο, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Με την προσθήκη του ESP, που είναι υποχρεωτικό στις χώρες της Ε.Ε., αλλά και με έναν εξοπλισμό που περιλαμβάνει 4 αερόσακους, air condition, ηχοσύστημα και ηλεκτρικούς καθρέπτες, οι τιμές του Vesta σχεδόν διπλασιάζονται ξεκινώντας από τα 12.490 ευρώ και φθάνοντας μέχρι και τα 15.590 ευρώ για την πιο πλούσια αυτόματη έκδοση.

Advertisement

Εάν τώρα κάποιος επιλέξει την έκδοση στέισον βάγκον, τότε το κόστος του Vesta SW ξεκινά στη Γερμανία από τα 13.490 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 17.890 ευρώ. Ακόμη πιο ακριβό είναι το Vesta Cross, η έκδοση crossover του στέισον μοντέλου (χωρίς τετρακίνηση), που κοστίζει από 16.590 ευρώ και φθάνει σχεδόν τα 19.000 ευρώ. Σημειώστε ότι αντίστοιχες αν όχι λίγο πιο ακριβές είναι οι τιμές του στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. (π.χ. στη Λιθουανία το Vesta ξεκινά από τα 13.000 ευρώ).

Με λίγα λόγια, το Vesta όταν πωληθεί στην Ε.Ε. βγαίνει πολύ ακριβό αφού δύσκολα κάποιος θα δώσει από 12.500 έως και 19.000 (!) ευρώ για ένα μικρό σεντάν ή στέισον μιας μάρκας η οποία έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση του Ευρωπαίου αγοραστή ως μια εταιρεία που πουλά πολύ φθηνά.

Advertisement

Και αυτός είναι και ο λόγος που η Lada εκτός από την αγορά της Γερμανίας και των 4 ακόμη χωρών της Ε.Ε. που αναφέραμε (όλες της Ανατολικής Ευρώπης) δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί στις υπόλοιπες – μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, όπου υπάρχει δεδομένο ενδιαφέρον εισαγωγής της. Σημειώστε δε ότι σε αυτές τις 5 αγορές που διατίθεται η Lada σημειώνει χαμηλά νούμερα πωλήσεων (π.χ. μόλις 840 αυτοκίνητα το πρώτο δίμηνο του 2019).

Στο μέλλον αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει. Εάν η Renault αποφασίσει να δώσει στην εταιρεία κάποιον από τους «μικρούς» turbo κινητήρες της, τότε τα μοντέλα της Lada θα γίνον σαφώς πιο ενδιαφέροντα εμπορικά, ενώ θα μειώσουν και τους ρύπους τους – μειώνοντας σε πολλές περιπτώσεις και τις τιμές τους (π.χ. στην Ελλάδα το τέλος ταξινόμησης των νέων αυτοκινήτων που επιβαρύνει την τιμή τους, μειώνεται εάν οι εκπομπές ρύπων είναι χαμηλές).

Μέχρι τότε βέβαια η Lada θα συνεχίσει να πραγματοποιεί μικρά βήματα εξάπλωσης τουλάχιστον εντός της Ε.Ε. και σίγουρα σε χώρες όπως η δική μας, θα απουσιάζει.