Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αντηλιακές μεμβράνες: Προστασία με στιλ

Ελλάδα 0:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αντηλιακές μεμβράνες: Προστασία με στιλ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αντηλιακές μεμβράνες: Προστασία με στιλ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το στιλ είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τις αντηλιακές μεμβράνες και την τοποθέτηση τους στο αυτοκίνητο. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη μερικοί πολύ σημαντικοί λόγοι για την τσέπη, την ασφάλεια, αλλά και για την υγεία μας.

Advertisement
Advertisement

 

Οι αντηλιακές μεμβράνες έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το στιλ που προσφέρουν σε ένα αυτοκίνητο με την τοποθέτησή τους και αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που πολύς κόσμος κατέφευγε στην τοποθέτηση τους. Η εξέλιξη ωστόσο που έχουν παρουσιάσει τις τελευταίες δεκαετίες είναι τόσο μεγάλη που η βελτίωση της αισθητικής είναι μόνο ένας από τους εμφανείς λόγους για να τοποθετήσει σήμερα κανείς αντηλιακές μεμβράνες, ο άλλος φυσικά η προστασία που προσφέρουν από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Advertisement
Advertisement

Οι αντηλιακές μεμβράνες όμως επιτελούν και άλλες λειτουργίες πιο σημαντικές από το στιλ και εμείς θα ξεκινήσουμε κάνοντας λόγο για κάτι που μας καίει πολύ και δεν είναι ο ήλιος αλλά η τσέπη μας. Οι σύγχρονες αντηλιακές μεμβράνες που προέρχονται από κορυφαίους κατασκευαστές, όπως είναι για παράδειγμα η αμερικάνικη 3M, μπορούν και μπλοκάρουν σημαντικό μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία στην καμπίνα να διατηρείται σε σημαντικά πιο ανεκτά επίπεδα, ειδικά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, περιορίζοντας αισθητά την χρήση του air condition ή o αυτόματου κλιματισμού με σημαντικά οφέλη στην κατανάλωση καυσίμου αλλά και στην συντήρηση του συστήματος. Επιπλέον, η τοποθέτησή τους προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά που βρίσκονται εντός του οχήματος.

Οι αντηλιακές μεμβράνες μπλοκάρουν παράλληλα και τις υπεριώδες ακτινοβολίες (έως και το 99% ανάλογα με τον τύπο) και αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στην διατήρηση των πλαστικών, υφασμάτινων και δερμάτινων επιφανειών στην καμπίνα του αυτοκινήτου μας σε καλή κατάσταση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Άρα το οικονομικό όφελος δεν σταματά μόνο στην χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και προχωρά και στην καλύτερη συντήρηση του εσωτερικού ακόμη και σε πράγματα που εμείς δεν βλέπουμε ή δεν δίνουμε σημασία, όπως είναι οι ραφές στα καθίσματα αλλά και οι κολλήσεις διαφόρων πλαστικών τμημάτων μεταξύ τους.

Advertisement

Αν οι μεμβράνες προστατεύουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας, προστατεύουν κατ’ επέκταση και εμάς τους ίδιους και σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι και ο παράγοντας υγεία με πιο εμφανή την προστασία που προσφέρουν στο δέρμα. Λιγότερο εμφανής αλλά υπαρκτή είναι η θετική επίδραση που έχει η χρήση τους στην αίσθηση άνεσης που απολαμβάνουν οι επιβαίνοντες, ειδικά στα μεγαλύτερα σε διάρκεια ταξίδια, λόγω της χαμηλότερης έντασης του φωτός στο εσωτερικό. Παράλληλα οι μεμβράνες μειώνουν σημαντικά και τις αντανακλάσεις και αυτό συνεισφέρει και στα επίπεδα ασφάλειας κατά την οδήγηση αφού ο οδηγός επιβλέπει καλύτερα το δρόμο και τα μάτια του κουράζονται λιγότερο κατά την οδήγηση άρα και τα επίπεδα συγκέντρωσης του διατηρούνται υψηλά.

Advertisement

Η προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα είναι επίσης ένας ακόμη από τους λόγους για να τοποθετήσει κανείς αντηλιακές μεμβράνες που λειτουργούν παράλληλα αποθαρρυντικά και για τους μακρυχέρηδες δυσκολεύοντας τους τελευταίους στο να εντοπίσουν πολύτιμα πράγματα που έχουμε αφήσει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι για το μπλοκάρισμα του φωτός και της υπεριώδους ακτινοβολίας δεν χρειάζεται απαραίτητα να τοποθετήσει κάποιος πολύ σκούρες μεμβράνες.

Η τοποθέτηση και χρήση των αντηλιακών μεμβρανών σε οχήματα είναι νόμιμη στην χώρα μας εφόσον αυτές πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές σχετικά με την διαπερατότητα του φωτός για τα εμπρός παράθυρα και παρμπρίζ. Στο τελευταίο ακόμη και μια σχεδόν διάφανη μεμβράνη μπορεί να μπλοκάρει ένα σημαντικό μέρος του φωτός και φυσικά τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Η τοποθέτηση των αντηλιακών μεμβρανών πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες κάτι που μας εγγυάται την σωστή τους τοποθέτηση, την βελτιστοποίηση της διάρκειας ζωής τους αλλά και την δική μας ασφάλεια.

Advertisement

Δείτε εδώ πως θα τοποθετήσετε εγγυημένα και πιστοποιημένα προϊόντα