Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

50 χρόνια Countach: Ακόμα επηρεάζει τα μοντέλα της Lamborghini (+video)

Ελλάδα 17:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

50 χρόνια Countach: Ακόμα επηρεάζει τα μοντέλα της Lamborghini (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

50 χρόνια Countach: Ακόμα επηρεάζει τα μοντέλα της Lamborghini (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να βλέπουμε το σχήμα σφήνας της Lamborghini Countach, που  είναι δύσκολο να θυμηθούμε πόσο έντονο ήταν και πόση επιρροή ασκούσε στα σχήματα των άλλων αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Τώρα, 50 χρόνια μετά την παρουσίασή της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, η Lamborghini λέει ότι εξακολουθεί να εμπνέει τα σχέδιά της για τα επόμενα μοντέλα της.

«Υπάρχουν έργα τέχνης που παραμένουν πάντα σχετικά, και η μορφή της Countach είναι ένα από αυτά», λέει ο Mitja Borkert, επικεφαλής σχεδιασμού Lamborghini και πρόσθεσε:. «Ο σχεδιασμός της αποτελείται από τέλειες αναλογίες, που χαρακτηρίζονται από μια πολύ καθαρή και ουσιαστική προσέγγιση».

Advertisement
Advertisement

Αυτή είναι η δύναμη του σχεδιασμού που η Lamborghini παραδέχεται ανοιχτά ότι εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση για την σχεδίαση μοντέλων όπως η Aventador, η Huracan, η Sian , ακόμη και η Urus.

Συγκεκριμένα, οι σχεδιαστικές γραμμές της οροφής της Countach, επαναλαμβάνονται στο κάλυμμα του κινητήρα, το χαμηλό και τετράγωνο σχήμα του χώρου επιβατών και το επιθετικό παρμπρίζ συνεχίζουν να καθορίζουν  τη σχεδιαστική γλώσσα της Lamborghini, ακόμα και σήμερα, λέει η μάρκα.

Advertisement

«Από στιλιστική άποψη, είναι μια τέλεια έμπνευση γιατί, ακόμα και όταν τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τροποποιούνται, η γραμμή και το μοτίβο είναι ένα στοιχείο οπτικής συνέχειας μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος», λέει ο Borkert και καταλήγει: «Είναι η επιτομή του DNA σε όλο το σχέδιο Lamborghini , η παράδοση της στυλιστικής γλώσσας από την προέλευση έως σήμερα».

Σχεδιασμένη από τον Marcello Gandini που δούλευε στο studio Bertone , η Countach, ακολούθησε την Alfa Romeo Carabo και την Lancia Stratos Zero. Και τα δύο είχαν σχήμα σφήνας, αλλά κανένα από αυτά δεν πέρασε στην παραγωγή. Η κίνηση της Lamborghini να ξεκινήσει την παραγωγή τρία χρόνια αργότερα, ήταν μια τολμηρή κίνηση, αλλά αποδείχθηκε κερδοφόρα.

Advertisement

Όπως το έθεσε ο Lamborghini: «Η Countach είχε ένα φουτουριστικό στυλ μπροστά από την εποχή της στη δεκαετία του 1970, μια εποχή εκρηκτικής δημιουργικότητας και μία από τις πιο σημαντικές στιγμές για το σχεδιασμό».

Πράγματι, η κληρονομιά της Countach είναι πιθανό να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η Lamborghini φημολογείται ότι εργάζεται σε μια ειδική έκδοση του Sian που θα αποτίσει φόρο τιμής στο θρυλικό supercar, η οποία θα κινείται από ένα V12. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ελπίζουμε να είχε ακόμη επιρροή και στα επόμενα 50.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Lamborghini Countach μιμείται την Huracan
Μία παρατημένη Lamborghini Countach είναι πραγματικός θησαυρός
O ορισμός του supercar: Lamborghini Countach LP400 S του 1982