Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

1961 Porsche 356 Carrera Zagato: Μια άψογη αναβίωση της ιστορίας των αγώνων

Ελλάδα 5:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

1961 Porsche 356 Carrera Zagato: Μια άψογη αναβίωση της ιστορίας των αγώνων

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

1961 Porsche 356 Carrera Zagato: Μια άψογη αναβίωση της ιστορίας των αγώνων

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το ιδιαίτερο αυτοκίνητο που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι ένα αντίγραφο Porsche 356 Carrera Zagato Coupe «Sanction Lost» του 1961. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απλώς μία ρεπλίκα από τον Ιταλό αμαξοποιό.

Advertisement
Advertisement

Το αναδημιουργημένο Γερμανό-Ιταλικό αυτοκίνητο πωλήθηκε για 500.000 ευρώ και έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να… πει, που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του ’50.

 

Η έμπνευση για το μοντέλο αυτό προήλθε από ένα αυτοκίνητο που ανήκε στον οδηγό αγώνων της Porsche, τον Claude Storez. Ο αγωνιζόμενος, τον οποίο αποκαλούσαν «Πρίγκιπα των αγώνων», πλησίασε τον σχεδιαστή και κατασκευαστή αμαξωμάτων «Zagato» το 1957 για να του φτιάξει ένα ειδικό αεροδυναμικό αμάξωμα για την Porsche 356 Carrera Speedster του.

Advertisement
Advertisement

Μετά από ένα χρόνο, η εταιρεία παρέδωσε το τελικό αμάξωμα με ένα μονοκόμματο κυρτό παρμπρίζ και τα εμβληματικά κόκκινα πτερύγια Zagato. Η Porsche έδωσε την έγκρισή της και ολοκλήρωσε το έργο, βελτιώνοντας τα μηχανικά μέρη πριν στείλει το αυτοκίνητο πίσω στο Storez.

Στη συνέχεια, η Porsche-Zagato Speedster, συμμετείχε στο Tour De France Automobile τον Σεπτέμβριο του 1958, στο οποίο τερμάτισε δεύτερος φορώντας το νούμερο #139. Ο Storez συμμετείχε σε ένα γαλλικό ράλι τον Φεβρουάριο του 1959 όπου έχασε τη ζωή του. Το κατεστραμμένο αυτοκίνητό του εξαφανίστηκε μετά το συμβάν.

Advertisement

Αυτή η ιστορία χρησίμευσε ως έμπνευση για τον Αμερικανό συλλέκτη Herb Wetanson να παραγγείλει μια Porsche-Zagato 356 Speedster που να είναι πανομοιότυπη με το αυτοκίνητο του Storez.

Advertisement

Ο Zagato συμφώνησε, αποκαλώντας το νέο αυτοκίνητο «Sanction Lost» αντί για το τυπικό «Sanction II» καθώς το αρχικό αυτοκίνητο δεν βρέθηκε. Το Ιταλικό στούντιο χρησιμοποίησε την πιο πρόσφατη φωτομετρική τεχνολογία, σάρωσε τις φωτογραφίες του αυτοκινήτου, επιτρέποντας στους μηχανικούς να αναδημιουργήσουν το σχέδιο ψηφιακά.

Ωστόσο, η Zagato αποφάσισε να υλοποιήσει μία ιδέα για μια Porsche Carrera Coupe με αμάξωμα Zagato κατά τη διαδικασία της κατασκευής της «Sanction Lost». Έτσι δημιούργησε 18 αυτοκίνητα εμπνευσμένα από το Speedster του Storez: Εννέα speedster και εννέα coupe.

Advertisement

Όλα αυτά τα αυτοκίνητα έχουν ως δωρητές… σώματος μία γνήσια Porsche 356, αλλά μόνο δύο coupe και ένα speedster έχουν κινητήρες Carrera. Από αυτά τα τρία, μόνο ένα από κάθε τύπο είναι βαμμένο στο χρώμα Bianco Gardenia με κόκκινες πινελιές.

Τόσο το speedster όσο και το coupe Porsche-Zagato 356 Carrera δημοπρατήθηκαν από τον οίκο RM Sotheby ‘s, με το coupe να φτάνει τα 500.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Porsche: Ένας ανεκτίμητος θησαυρός 100.000 σχεδίων
Η Porsche 356 της Emory Motorsport έχει ενδιαφέρον
Σε δημοπρασία μια άγνωστη και περίεργη Porsche