Live Κίνηση
Περισσότερα
SKODA FABIA 2022

Πως και πόσο σε προστατεύει το νέο Skoda Fabia

Ελλάδα 23:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως και πόσο σε προστατεύει το νέο Skoda Fabia

SKODA FABIA 2022

Πως και πόσο σε προστατεύει το νέο Skoda Fabia

SKODA FABIA 2022

Στην αισθητική αλλά και κατασκευαστική υπεροχή του νέου Skoda Fabia, έρχεται πλέον να προστεθεί και ένα πλήρες πακέτο τεχνολογιών και συστημάτων ασφάλειας.

Advertisement
Advertisement

Όλα μελετήθηκαν στο έπακρο για τη Skoda η οποία δεν άφησε τίποτα στην τύχη σε ότι αφορά τη νέα γενιά του Fabia. Αξιοποίησε πλήρως τις δυνατότητες που παρέχει η χρήση της πλατφόρμας MQB-A0 του γκρουπ VW, εφοδιάζοντας το Fabia με νέες προηγμένες τεχνολογίες αλλά και εξελιγμένα συστήματα.

Σε ότι αφορά τώρα στην παθητική ασφάλεια, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει το στιβαρό πλαίσιο με την μεγαλύτερη αντοχή στην στρεπτική ακαμψία, το οποίο συνδυάζεται με 9 αερόσακους (μεταξύ αυτών και αερόσακο για τα γόνατα του οδηγού).

Τα παραπάνω εξασφαλίζουν στο νέο Fabia την ευπρόσδεκτη υψηλότερη διάκριση στα τεστ του Εuro NCAP, κερδίζοντας πέντε αστέρια αλλά και πολύ υψηλές βαθμολογίες στις επιμέρους μετρήσεις για την προστασία των ενήλικων, των παιδιών και των πεζών. Τέλεια λοιπόν.

Advertisement
Advertisement

Σημειώστε μάλιστα εδώ πως η επιλογή της πλατφόρμας MQB-A0 χαρίζει ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα, καθώς επιτρέπει στην εταιρία να εφοδιάσει το Fabia με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, τα οποία έρχονται από αυτοκίνητα ανώτερης κατηγορίας. Πολύ σημαντικό αυτό για τον καταναλωτή. Έτσι συστήματα όπως το Travel Assist και το Park Assist κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο νέο Fabia.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Τo Τravel Assist αποτελεί μία “ομπρέλα” συστημάτων, το οποίο μπορεί να παρέχει αυτόματη υποστήριξη της οδήγησης κατά την πορεία του αυτοκινήτου αλλά και με βάση την λωρίδα που κινείται. Το συγκεκριμένο σύστημα ενεργοποιείται με έναν διακόπτη στο τιμόνι και συνδυάζει την λειτουργία του Αdaptive Cruise Control (με Front Assist) και του Lane Assist.

Advertisement

Τώρα, σε ταχύτητες έως 210 χλμ/ώρα το σύστημα παραμένει σε λειτουργία, με το Adaptive Cruise Control να προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα με βάση τα υπόλοιπα οχήματα που προπορεύονται, ενώ το Lane Assist βοηθά ώστε το Fabia να διατηρείται στην λωρίδα του. Βέβαια προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα υπάρχουν σένσορες Hands-on Detect πάνω στο τιμόνι, οι οποίο αναγνωρίζουν αν οδηγός έχει τα χέρια του στην στεφάνη και παρακολουθεί την κίνηση του αυτοκινήτου.

Advertisement

Συνεχίζουμε. Το νέο Fabia εφοδιάζεται επίσης με σύστημα Blind Spot Detect το οποίο αναγνωρίζει και προειδοποιεί τον οδηγό για οχήματα που απέχουν έως 70 μέτρα και βρίσκονται στις “τυφλές γωνίες” του οχήματος. Υπάρχει επίσης το Park Assist το οποίο λειτουργεί με ταχύτητες έως και 40 χλμ./ώρα, εμφανίζοντας κατάλληλες παράλληλες και κάθετες θέσεις στάθμευσης και αν ο οδηγός το επιθυμεί αναλαμβάνει να παρκάρει μόνο του το αυτοκίνητο.

Δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά από τη φαρέτρα του Fabia και το σύστημα Light Assist, που κάνει αυτόματη αλλαγή σε μεγάλη σκάλα των προβολέων, ενώ περιλαμβάνει και αισθητήρα βροχής, αυτόματη σκίαση του μεσαίου καθρέπτη και λειτουργίες Tunnel Light, Coming Home, και Leaving Hom.

Advertisement

Η Skoda στο νέο Fabia δεν παρέλειψε το σύστημα αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας όπως και το Front Assist με Προστασία Πεζών και Ποδηλατών, δημιουργώντας έτσι ένα κορυφαίο πακέτο συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης. Ξεκάθαρα, δύσκολα βρίσκεις τόσα πολλά προηγμένα συστήματα ασφάλειας σε ένα supermini.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς τα πήγε η νέα Skoda Fabia στο τεστ αποφυγής ταράνδου;
Skoda Fabia: Με χώρους και ανέσεις μεγαλύτερης κατηγορίας
Skoda Fabia: Ασφάλεια και σιγουριά πέντε αστέρων