Live Κίνηση
Περισσότερα
SKODA 2021-1

Skoda Kamiq G-TEC: Τα σημαντικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου

Ελλάδα 10:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Skoda Kamiq G-TEC: Τα σημαντικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου

SKODA 2021-1

Skoda Kamiq G-TEC: Τα σημαντικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου

SKODA 2021-1

Το Skoda Kamiq G-TEC χρησιμοποιεί φυσικό αέριο CNG για την κίνησή του, έχοντας πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με ένα αντίστοιχο μοντέλο με τα άλλα ορυκτά καύσιμα.

Advertisement
Advertisement

Αν και η ηλεκτροκίνηση είναι πλέον η λύση που έχουν προκρίνει όλοι οι κατασκευαστές για το μέλλον της αυτοκίνησης, υπάρχουν και άλλες πιο προσιτές και άμεσα εφαρμόσιμες επιλογές που μπορούν να εξασφαλίσουν εξαιρετικά οικονομική λειτουργία και ιδιαίτερα χαμηλούς ρύπους. Η πιο αποτελεσματική λύση και αυτή που συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα είναι αυτή του φυσικού αερίου CNG. Μία λύση την οποία ακολουθεί πιστά η Skoda εδώ και αρκετά χρόνια έχοντας αποκτήσει τεράστια τεχνογνωσία στην συγκεκριμένη τεχνολογία, με μοντέλα όπως το ξεχωριστό Kamiq G-TEC, το οποίο αποτελεί την πρότασή της για ένα άκρως οικονομικό και απόλυτα αξιόπιστο compact SUV στην σημερινή αγορά.

Τι κάνει όμως το φυσικό αέριο τόσο ελκυστικό ως καύσιμο; Πρώτα από όλα η μεγάλη οικονομία που προσφέρει στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος χρήσης υπολογίζεται έως και 60% χαμηλότερο σε σχέση με έναν κινητήρα βενζίνης ή και έως 40% σε σχέση με έναν κινητήρα diesel. Είναι ακόμα πιο οικονομικό και από αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν υγραέριο (LPG). Το κόστος μετακίνησης μπορεί να φθάσει έως και τα 3 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα σε αυτοκίνητα όπως το Kamiq G-TEC, κάτι πραγματικά μοναδικό για οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Advertisement
Advertisement

Είναι ένα καύσιμο που έχει σημαντικά μειωμένες εκπομπές ρύπων σε σχέση με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα. Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο με CNG εκπέμπει κατά μέσο όρο 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα βενζινοκίνητο και 15% λιγότερο από ένα diesel. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα επίπεδα Οξειδίων του Αζώτου (NOx) μειωμένα από 50% έως και 95% αντίστοιχα για βενζινοκινητήρα και πετρελαιοκινητήρα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι και οι εκπομπές μικροσωματιδίων είναι σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Χάρη σ’ αυτές τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές εκπομπών ρύπων, τα αυτοκίνητα της Skoda με φυσικό αέριο δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Είναι μία τεχνολογία που βασίζεται σε δοκιμασμένες λύσεις και σε ήδη υπάρχουσες επιλογές σε κινητήρες. Σε αυτοκίνητα όπως αυτά της Skoda όπου τα συστήματα παράγονται από το ίδιο το εργοστάσιο και υπάρχει μεγάλη παράδοση και υψηλή τεχνογνωσία, οι κινητήρες είναι εξελιγμένοι και κατασκευάζονται εξ αρχής με στόχο να καίνε και φυσικό αέριο. Για παράδειγμα το Kamiq G-TEC χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα 1.0 TSI που υπάρχει και στις βενζινοκίνητες εκδόσεις, έχει όμως ελαφρώς διαφοροποιημένα κάποια εξαρτήματά του (πιστόνια, βαλβίδες εισαγωγής, νέο τούρμπο) έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καύσης φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, τα αυτοκίνητα της Skoda με CNG καλύπτονται με όλες τις εργοστασιακές εγγυήσεις ενώ διακρίνονται για την κορυφαία αξιοπιστία τους και την αντοχή τους στον χρόνο.

Advertisement

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των μοντέλων G-TEC της Skoda είναι η μεγάλη τους αυτονομία, καθώς εφοδιάζονται τόσο με δεξαμενές για το φυσικό αέριο όσο και με ρεζερβουάρ βενζίνης. Μπορούν να λειτουργήσουν και με τα δύο καύσιμα χωρίς να γίνεται αντιληπτή η μετάβαση από το ένα στο άλλο, καταφέρνοντας να έχουν συνδυασμένη αυτονομία η οποία στην περίπτωση του Kamiq G-TEC φθάνει έως και τα 630 χιλιόμετρα.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ως καύσιμο το φυσικό αέριο είναι ιδιαίτερα ασφαλές αφού οι τεχνολογίες και οι ασφαλιστικές δικλίδες της Skoda εξασφαλίζουν μηδενικές πιθανότητες ανάφλεξής του, κάτι που οφείλεται επίσης και στην ίδια την σύσταση του καυσίμου. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι είναι ένα καύσιμο το οποίο δεν μπορεί να νοθευτεί, καθώς διανέμεται μέσω αγωγών και είναι αδύνατο να αναμιχθεί με κάποιο άλλο καύσιμο και να δημιουργήσει προβλήματα στον κινητήρα του αυτοκινήτου μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Με βάση όλα όσα αναφέραμε, είναι φανερό ότι το Kamiq G-TEC είναι αυτή την στιγμή η πιο ελκυστική επιλογή για ένα compact SUV το οποίο θα καταναλώνει ελάχιστα, θα διαθέτει κορυφαία τεχνολογία, τους μεγαλύτερους χώρους στην κατηγορία του και μία φιλοσοφία σχεδίασης η οποία ταιριάζει στο δυναμικό lifestyle του σύγχρονου αγοραστή. Ο κινητήρας ΤSI αποδίδει 90 ίππους και 160 Nm ροπής, ενώ για την τροφοδοσία του σε καύσιμο διαθέτει τρεις δεξαμενές των 13,8 κιλών και ένα ρεζερβουάρ των 9 λίτρων βενζίνης. Οι επιδόσεις του είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές για τα δεδομένα της κατηγορίας, με το 0-100 χλμ/ώρα να γίνεται σε 12,5” και η τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 176 χλμ/ώρα.

Το Skoda Kamiq G-TEC είναι ετοιμοπαράδοτο, προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, Αmbition και Style, και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Skoda One το οποίο προσφέρει άτοκη χρηματοδότηση για ένα χρόνο, προνομιακό επιτόκιο από 3,5% για ακόμα χαμηλότερη δόση, προκαταβολή από 0% και πληρωμή πρώτης δόσης σε 4 μήνες από την αγορά. Παράλληλα το αυτοκίνητο διατίθεται και για online παραγγελία μέσα από την πολύ εξελιγμένη πλατφόρμα της ελληνικής αντιπροσωπείας, μέσω της οποίας υπάρχει και σημαντικό όφελος στην τελική τιμή του αυτοκινήτου.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Skoda Kamiq G-TEC: Η απόλυτη λύση για το οικονομικότερο SUV
Skoda Scala G-TEC: O πρωταθλητής της οικονομίας
Skoda Kamiq G-TEC: Πιο οικονομικό δεν γίνεται