Live Κίνηση
Περισσότερα
SKODA 2021-1

Skoda Kamiq G-TEC: Γιατί το φυσικό αέριο είναι η απόλυτη επιλογή για οικονομία

Ελλάδα 11:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Skoda Kamiq G-TEC: Γιατί το φυσικό αέριο είναι η απόλυτη επιλογή για οικονομία

SKODA 2021-1

Skoda Kamiq G-TEC: Γιατί το φυσικό αέριο είναι η απόλυτη επιλογή για οικονομία

SKODA 2021-1

Για τον καταναλωτή που βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την οικονομία σε καύσιμο και τα χαμηλά λειτουργικά έξοδα, η λύση του φυσικού αερίου ως καύσιμο είναι μονόδρομος. Και το Skoda Kamiq G-TEC αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη πρόταση με αυτές τις προδιαγραφές στα σύγχρονα compact SUV.

Advertisement
Advertisement

Σε μία εποχή που όλοι αναζητούν την πιο οικονομική λύση για τις μετακινήσεις τους, ένα καύσιμο που ξεχωρίζει είναι το φυσικό αέριο CNG. Και μία από τις εταιρίες που το υποστηρίζουν σε όλη την γκάμα των μοντέλων της είναι η Skoda, η οποία έχει καταφέρει να έχει κυρίαρχη θέση σ’ αυτή την τεχνολογία όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας. Από τα μοντέλα της που χρησιμοποιούν καύσιμο το CNG ξεχωρίζει το Kamiq G-TEC, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και όμορφα αυτοκίνητα στην ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία των compact SUV.

Aν και ηλεκτροκίνηση αποτελεί πλέον την ισχυρή τάση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ως η λύση του μέλλοντος (και ήδη η Skoda κάνει και εκεί αισθητή την παρουσία της), οι παραδοσιακές λύσεις δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Και το φυσικό αέριο είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη επιλογή για όποιον αναζητά την μέγιστη δυνατή οικονομία αλλά και μειωμένες εκπομπές ρύπων και ένα πιο εξορθολογισμένο οικολογικό αποτύπωμα.

Το CNG παρέχει απίστευτη οικονομία σε όποιον το χρησιμοποιεί, καθώς παρουσιάζει έως και 60% χαμηλότερο κόστης χρήσης από έναν κινητήρα βενζίνης ή και έως 40% από έναν αντίστοιχο κινητήρα diesel. Είναι ακόμα πιο οικονομικό και από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υγραέριο (LPG).

Advertisement
Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Xάρη στις μοναδικές ιδιότητες καύσης του, η κατανάλωση μπορεί να πέσει έως και στα 3 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα διαδρομής, νούμερο που είναι πραγματικά άπιαστο για οποιαδήποτε άλλη λύση με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το τελευταίο αξίζει να το τονίσουμε, καθώς η καύση του φυσικού αερίου βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα και δοκιμασμένη λύση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, δεν απαιτεί κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις, και η απόδοσή του είναι εξίσου ικανοποιητική με την χρήση βενζίνης.

Advertisement

Είναι ένα καύσιμο που έχει σημαντικά μειωμένες εκπομπές ρύπων σε σχέση με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα. Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο με CNG εκπέμπει κατά μέσο όρο 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα βενζινοκίνητο και 15% λιγότερο από ένα diesel. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα επίπεδα Οξειδίων του Αζώτου (NOx) μειωμένα από 50% έως και 95% αντίστοιχα για βενζινοκινητήρα και πετρελαιοκινητήρα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι και οι εκπομπές μικροσωματιδίων είναι σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Χάρη σ’ αυτές τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές εκπομπών ρύπων, τα αυτοκίνητα της Skoda με φυσικό αέριο δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Advertisement

Στα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματά του θα πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές καύσιμο, ιδίως σε αυτοκίνητα τα οποία υποστηρίζονται από την τεράστια εμπειρία και την μακρά τεχνογνωσία της Skoda. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα αυτοκίνητα της τσέχικης εταιρίας τα οποία καίνε και φυσικό αέριο, καλύπτονται και αυτά εξ ολοκλήρου με τις μεγάλες εργοστασιακές εγγυήσεις αλλά παράλληλα διαθέτουν και την κορυφαία αξιοπιστία που χαρακτηρίζει τα μοντέλα της Skoda.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των μοντέλων G-TEC της Skoda είναι η μεγάλη τους αυτονομία, καθώς εφοδιάζονται τόσο με δεξαμενές για το φυσικό αέριο όσο και με ρεζερβουάρ βενζίνης. Μπορούν να λειτουργήσουν και με τα δύο καύσιμα χωρίς να γίνεται αντιληπτή η μετάβαση από το ένα στο άλλο, καταφέρνοντας να έχουν συνδυασμένη αυτονομία η οποία στην περίπτωση του Kamiq G-TEC φθάνει έως και τα 630 χιλιόμετρα. Aξίζει επίσης εδώ να σημειώσουμε ότι το φυσικό αέριο, λόγω της μεθόδου της διανομής του δεν είναι δυνατόν να νοθευτεί, κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του ως καύσιμο και απαλλάσσει τον οδηγό από το άγχος της κακής ποιότητας βενζίνης ή πετρελαίου στον ανεφοδιασμό του αυτοκινήτου του.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Για το Kamiq G-TEC η Skoda χρησιμοποιεί τον κινητήρα ΤSI του 1,0 λίτρου ο οποίος αποδίδει 90 ίππους και 160 Nm ροπής, ενώ για την τροφοδοσία του σε καύσιμο διαθέτει τρεις δεξαμενές των 13,8 κιλών και ένα ρεζερβουάρ των 9 λίτρων βενζίνης. Οι επιδόσεις του είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές για τα δεδομένα της κατηγορίας, με το 0-100 χλμ/ώρα να γίνεται σε 12,5” και η τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 176 χλμ/ώρα.

Πέρα από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εφαρμογή της καύσης του CNG, το Kamiq παραμένει ένα πολύ ελκυστικό αυτοκίνητο, με χώρους που αναλογούν σε αυτοκίνητο αρκετά μεγαλύτερο από τα 4,241 μέτρα του compact SUV της Skoda. Τα μεγάλα ανοίγματα των θυρών κάνουν πολύ εύκολη την είσοδο και την έξοδο των επιβατών, ενώ πίσω το εσωτερικό ύψος του KAMIQ είναι 1.003 χιλιοστά, το εσωτερικό πλάτος 1.425 χιλιοστά και ο χώρος για τα γόνατα 73 χιλιοστά -τιμές που κάθε μια τους αποτελεί ρεκόρ για την κατηγορία. Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 400 λίτρων, η οποία μπορεί να αυξηθεί στα 1.395 λίτρα με την αναδίπλωση της ασύμμετρης (σε αναλογία 60:40) πλάτης του πίσω καθίσματος, που προαιρετικά μπορεί να διαθέτει και κεντρικό υποβραχιόνιο.

Κορυφαίο είναι και το επίπεδο της ποιότητας των πλαστικών αλλά και του εξοπλισμού, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την υποβοήθηση του οδηγού. Σε ό,τι αφορά τα συστήματα πολυμέσων και τις δυνατότητες διασύνδεσης, το Kamiq εφοδιάζεται με την τρίτη γενιά των συστημάτων infotainment του Ομίλου VW, με οθόνες από 6,5 έως 9,2 ίντσες ενώ μπορεί να εφοδιαστεί και με ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο ηχοσύστημα με δέκα ηχεία. Διατίθενται επίσης και ευφάνταστες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο οδηγός με έξυπνες ιδέες κάτω από την ονομασία Simply Clever.

Το Skoda Kamiq G-TEC είναι ετοιμοπαράδοτο, προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, Αmbition και Style, και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Skoda One το οποίο προσφέρει άτοκη χρηματοδότηση για ένα χρόνο, προνομιακό επιτόκιο από 3,5% για ακόμα χαμηλότερη δόση, προκαταβολή από 0% και πληρωμή πρώτης δόσης σε 4 μήνες από την αγορά. Παράλληλα το αυτοκίνητο διατίθεται και για online παραγγελία μέσα από την πολύ εξελιγμένη πλατφόρμα της ελληνικής αντιπροσωπείας, μέσω της οποίας υπάρχει και σημαντικό όφελος στην τελική τιμή του αυτοκινήτου.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Skoda Kamiq G-TEC: Η απόλυτη λύση για το οικονομικότερο SUV
Skoda Scala G-TEC: O πρωταθλητής της οικονομίας
Skoda Kamiq G-TEC: Πιο οικονομικό δεν γίνεται