Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ 2021, ΕΔ1: Ξεκίνημα με Sainz (vids)

Ελλάδα 23:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ράλι Ντακάρ 2021, ΕΔ1: Ξεκίνημα με Sainz (vids)

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ 2021, ΕΔ1: Ξεκίνημα με Sainz (vids)

ΑΓΩΝΕΣ

Το 43ο Ράλι Ντακάρ ξεκίνησε, με το πρώτο σκέλος να αφήνει υποσχέσεις για συγκλονιστικές μάχες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου όταν πληρώματα και αναβάτες θα επιστρέψουν στη Τζέντα για τον τερματισμό.

Advertisement
Advertisement

Η πρώτη ημέρα δράσης αφορούσε συνολικά 622 χιλιόμετρα, τα 277 εκ των οποίων χρονομετρημένα.

Με τη διαδρομή να απλώνεται από τη πόλη στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας ως τη Μπίσα και να αφορά μία τεράστια κοιλάδα με πολλές διασταυρώσεις και κομμάτια με πετρώδες οδόστρωμα που απειλούσε τα ελαστικά.

Advertisement
Advertisement

Στον τερματισμό, η X-Raid MINI JCW Team έκανε το 1-2, με τον περυσινό νικητή Carlos Sainz να κατακτά τη νίκη και τον «Κύριο Ντακάρ» Stephane Peterhansel να τον πλαισιώνει, όντας μόλις 25 δευτερόλεπτα πιο αργός. O Ισπανός βγήκε μόλις 28ος στο δρόμο ελέω του κλαταρίσματος που είχε στον «Πρόλογο» και παρότι έχασε περίπου 4 λεπτά μετά από λάθος στην πλοήγηση, ανέκτησε τα ηνία καθώς ο Γάλλος είχε κλατάρισμα στο τέλος.

Τρίτος ήταν ο έμπειρος Martin Prokop της Benzina Orlen Team, που τρέχει με Ford Raptor RS. Ο Τσέχος αντιμετώπισε μετά τον τερματισμό πρόβλημα με το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου και έφτασε στο bivouac ρυμουλκούμενος από το MINI του Peterhansel!

Advertisement

Όμως και μέσα στην ειδική, είδαμε αρκετά από τα φαβορί να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κοιτώντας πιο χαμηλά στην κατάταξη, ο πρώτος «Κυνηγός» της BRX είναι ο Nani Roma που είναι έκτος ενώ το πρώτο Hilux της Toyota Gazoo Racing, είναι αυτό του Giniel de Villiers που έκλεισε την ημέρα όγδοος.

Αντίθετα ο Nasser Al-Attiyah είχε κλαταρισμένο ελαστικό και σημείωσε μόλις τον δέκατο καλύτερο χρόνο, όντας ήδη 12 λεπτά μακριά από την κορυφή. Ακόμα χειρότερα για τον Sebastien Loeb, που στην πρώτη του εμφάνιση σε συνεργασία με την Prodrive, είχε επίσης κλατάρισμα, το οποίο του στοίχησε 15 λεπτά, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει στην 22η θέση.

Advertisement

Συνολικά 56 από τα 64 πληρώματα που πήραν εκκίνηση, έφτασαν στο τέλος της ειδικής.
H κατάταξη στην κατηγορία των αυτοκινήτων:
1 Carlos Sainz/Lucas Cruz (X-raid Mini JCW) 3h05m56s
2 Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (X-raid Mini JCW) +25s
3 Martin Prokop/VIktor Chytka (Orlen Benzina Team Ford) +3m18s
4 Mathieu Serradori/Fabian Lurquin (SRT Racing Century) +6m33s
5 Yasir Seaidan/Alexey Kuzmich (SRT Racing Century) +8m10s
6 Sheikh Khalid Al-Qassimi/Xavier Panseri (Abu Dhabi Racing Peugeot) +8m13s
7 Giniel de Villiers/Alex Haro (Toyota Gazoo Racing) +8m59s
8 Nani Roma/Alex Winocq (Bahrain Raid Xtreme Hunter) +9m39s
9 Jakub Przygónski/Timo Gottschalk (Overdrive Racing Toyota) +9m46s
10 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota Gazoo Racing) +12m34s

Sotnikov-Dakar21-S1-b1000x600

Advertisement

Στα φορτηγά η KAMAZ έκανε το 1-3, με τον Dmitry Sotnikov να είναι αυτός που δείχνει το δρόμο. Ο Ρώσος έκλεισε την πρώτη ειδική διαδρομή 8 λεπτά μπροστά από τον Ales Loprais της Praga και τον teammate του Anton Shibalov. Όσο για τον περυσινό νικητή, Andrey Karginov, ένα μηχανικό πρόβλημα τον καθήλωσε για 90 περίπου λεπτά και τον έριξε εικοστό-πρώτο.

Στα χαμηλού βάρους Side by Side, η Christina Gutierrez έγραψε ιστορία! Η ταλαντούχα οδηγός της Red Bull Off-Road Junior Team έγινε η πρώτη εκπρόσωπος του όμορφου φύλλου που κέρδισε ειδική, από το 2005 και τη θρυλική Jutta Kleinschmidt.

Gutierez-christina-Dakar21-S1-a1000x600

O teammate της, Seth Quintero, την ακολουθούσε ώσπου άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα και να χάνει χρόνο με το ΟΤ3. Τελικά έκλεισε την ημέρα δωδέκατος. Ακόμα πιο πίσω, δέκατος έκτος, είναι ο πρώην πρωταθλητής RallyCross και DTM, o Matthias Ekstrom, που κάνει το ντεμπούτο του στο Ράλι Ντακάρ.

Ακόμα πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα για τον γνωστό μας από το WRC, Kris Meeke, που ξεκίνησε δυναμικά αλλά στην πορεία η ημέρα του αποδείχθηκε εφιάλτης. Στην υποκατηγορία των T4, ταχύτερος είναι ο Βραζιλιάνος Reinaldo Varela που είναι πέμπτος γενικής.

Η δεύτερη ειδική διαδρομή θα βρει τα πληρώματα να αφήνουν τη Μπίσα με προορισμό το Ουάντι Αντ-Νταουασίρ, 685 χιλιόμετρα μακριά. Τα 457 εξ αυτών θα είναι χρονομετρημένα, με τους αγωνιζόμενους να παίρνουν μία πρώτη γεύση από αμμόλοφους.

peterhansel-Dakar21-S1-a1000x600

Διαβάστε ακόμα:
Ο Βασίλης Ορφανός μιλάει στο NewsAuto για το Ράλι Ντακάρ 2021

To Road-Book του Ράλι Ντακάρ 2021

Το Ράλι Ντακάρ 2021 σε αριθμούς