Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ott Tanak: Αφιέρωμα στο νέο πρωταθλητή του WRC!

Ελλάδα 18:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ott Tanak: Αφιέρωμα στο νέο πρωταθλητή του WRC!

ΑΓΩΝΕΣ

Ott Tanak: Αφιέρωμα στο νέο πρωταθλητή του WRC!

ΑΓΩΝΕΣ

Taara – Αυτό ήταν το όνομα του ισχυρότερου Θεού στην Εσθονική Μυθολογία, μέχρι τη στιγμή που ο Ott Tanak κατέκτησε τον τίτλο του WRC. Ο Βασιλιάς «πέθανε», ζήτω ο Βασιλιάς.

Advertisement
Advertisement

Μεγαλύτερο άβατο από το θρόνο του WRC δεν υπήρχε στον παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια ρεζερβέ για Γάλλους, με γνώρισμα κοινό το όνομα Sebastien. Από το 2014 έως το 2012 ο Loeb και από το 2013 έως το 2018 ο Ogier. Αυτοκρατορία που «έκαψε» στην πορεία πολλούς μνηστήρες του θρόνου. Καταρράκωσε αιώνιους δεύτερους, όπως ο Mikko Hirvonen, o Jari-Matti Latvala, ακόμα και ο Thierry Neuville.

Φρέναρε αγωνιστικά προγράμματα άλλων ομάδων που μάταια σπαταλούσαν χρήμα και κόπο κυνηγώντας την επανάσταση. Κι έπρεπε να έρθει μία μυθική φιγούρα, βγαλμένη από τα πιο τρομακτικά Εσθονικά παραμύθια, για να φέρει τη νέα τάξη πραγμάτων. Το όνομά του είναι Ott Tanak και είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής.

Έξι τίτλοι στη μία πλευρά (Ogier), εννέα στην άλλη (Loeb) και στη μέση ο νέος πρωταθλητής!

Advertisement
Advertisement

Fairytale
Με την ιστορία του να ξεκινά από το άγνωστο νησί Σάαρεμαα της Βαλτικής, λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν τις σελίδες που έχουν γραφτεί έως σήμερα στην ιστορία του 32χρονου πια Ott. Ακολούθησε τα βήματα του Markko Martin, του ανθρώπου που ουσιαστικά σύστησε τη χώρας της Βορειοανατολικής Ευρώπης στον κόσμο των ράλι. Με εκείνου την ομάδα ξεχώρισε στην πατρίδα του, με εκείνου την καθοδήγηση βγήκε εκτός συνόρων. Δέκα χρόνια νωρίτερα, στο Ράλι Πορτογαλίας του 2009, έκανε το ντεμπούτο του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. Την ίδια χρονιά επικράτησε στο Pirelli Star Driver και κέρδισε τη συμμετοχή σε 6 γύρους του PWRC της επόμενης χρονιάς. Κέρδισε δύο από αυτούς, αποδεικνύοντας πως είχε αυτό το κάτι. Ακολούθησε το συμβόλαιο με τη Ford και το 2012 τον βρήκε στην M-Sport, να μάχεται με ένα Fiesta RS WRC. Η πρώτη κερδισμένη ειδική και το πρώτο βάθρο δεν ήταν αρκετά, σε μία σεζόν με σκαμπανεβάσματα και λάθη. Βρέθηκε εκτός χορού και οι περισσότεροι εκεί θα πατούσαν φρένο. Εκείνος όχι. Δούλεψε, πάλεψε και επέστρεψε, ανακτώντας θέση επίσημου οδηγού στην M-Sport το 2015. Η καριέρα του είχε μπει πάλι σε ράγες.

Μύθος
Το 2016 είχε δύο παρουσίες στο βάθρο αλλά ήταν το 2017 η σεζόν που τον έχρισε ως έναν από τους πρωταγωνιστές του θεσμού. Ξεκίνησε με βάθρα, πήρε την παρθενική του νίκη στη Σαρδηνία και με ρελάνς στην τελική ευθεία της σεζόν διεκδίκησε τον τίτλο. Τον έχασε αλλά κέρδισε τη μεταγραφή στην Toyota. Εκεί εκτόπισε εύκολα τον Latvala πήρε 4 νίκες στην πρώτη του σεζόν πίσω από το τιμόνι του Yaris αλλά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αρκέστηκε στην τρίτη θέση της τελικής βαθμολογίας. Όμως δεν ήταν γραφτό να περιμένει άλλο.

Advertisement

Έχοντας πλέον γίνει ένα με το ιαπωνικό αγωνιστικό, φέτος πάτησε από νωρίς γκάζι, με τη νίκη στη Σουηδία πήρε για πρώτη φορά στην καριέρα του κεφάλι στη βαθμολογία. Οι συνεχόμενες επιτυχίες στη Χιλή και την Πορτογαλία τον επανέφεραν στην κορυφή, οι νίκες στη Φινλανδία και τη Γερμανία τον εδραίωσαν εκεί και ο θρίαμβος στη Μεγάλη Βρετανία αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα. Του επέτρεψε να οδηγήσει προσεκτικά στην Ισπανία και εκεί, να σφραγίσει και μαθηματικά τον τίτλο.

Advertisement

Ποιος Taara, στην Εσθονική μυθολογία ο ισχυρός Θεός λέγεται πια Ott. Και πανίσχυρος ως είναι, προχώρησε σε μία κίνηση-σοκ, αφήνοντας την ομάδα που τον οδήγησε στην κορυφή, την Toyota, για να μεταπηδήσει από το 2020 στη Hyundai. Κι ο μύθος του, συνεχίζεται…

Advertisement

OTT TANAK
Ενεργά χρόνια στο WRC: 2009-
Ομάδες: D-MACK, M-Sport, Toyota, Hyundai
Ράλι: 105
Κερδισμένες ΕΔ: 223
Νίκες: 12
Βάθρα: 26
Βαθμοί: 870
Τίτλοι: 1 (2019)

Δείτε επίσης:
Ott Tanak: Αφιέρωμα στο πρωταθλητή του WRC (video)
Επίσημο: Πάει στη Hyundai o Tanak
Πως ο Tanak κατέκτησε τον τίτλο του WRC