Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ο αγώνας που έφερε τον Senna στην κορυφή

Ελλάδα 10:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο αγώνας που έφερε τον Senna στην κορυφή

ΑΓΩΝΕΣ

Ο αγώνας που έφερε τον Senna στην κορυφή

ΑΓΩΝΕΣ

Ξεχάστε τα Grand Prix στο Μονακό, στην Ιαπωνία (Σουζούκα) ή τους αγώνες στην Βραζιλία. Η κορυφή της F1 κατακτήθηκε από τον Βραζιλιάνο στο Nurburgring το 1984.

Advertisement
Advertisement

 

Ο 24χρονος τότε Ayrton Senna, οδηγός της Toleman, ξεκίνησε τον αγώνα με σκοπό την νίκη. Άλλωστε γνώριζε πως αν ήθελε να ξεχωρίσει έπρεπε να κερδίσει αλλά δεν ήταν κάτι εύκολο. Στον αγώνα με αυτοκίνητα ενιαίου τύπου (ίδιες για όλους Mercedes 190E 2.3 16) αγωνίστηκαν σχεδόν όλοι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Advertisement
Advertisement

Για να γιορτάσει τα εγκαίνια του νέου Nurburgring, το 1984, η Mercedes διοργάνωσε αγώνα για 20 οδηγούς. Ανάμεσά τους εννέα πρωταθλητές της Formula 1 και ο Ayrton Senna τους νίκησε όλους. Σύμφωνα με στοιχεία της Mercedes-Benz: «Όλοι οι (εν ζωή) παγκόσμιοι πρωταθλητές της εποχής κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον αγώνα με ίδιες Mercedes 190E 2.3-16. Τα αυτοκίνητα δεν είχαν μετατροπές (μόνο κλωβό ασφαλείας, καθίσματα και ζώνες). Από τους πρωταθλητές οι Juan Manuel Fangio, Jackie Stewart και Nelson Piquet αρνήθηκαν την συμμετοχή, ενώ οι Emerson Fittipaldi και Mario Andretti ήταν απασχολημένοι με την συμμετοχή τους στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης (Indy 500).

Αυτό δεν έκανε τον αγώνα εύκολο αφού εννέα παγκόσμιοι πρωταθλητές και πολλοί ταλαντούχοι οδηγοί, όπως ο Stirling Moss, ο Jacques Laffite και ο μελλοντικός πρωταθλητής, Alain Prost, ήταν εκεί.

Advertisement

Ο Senna ήταν φυσικά το ταλέντο ένας μελλοντικός πρωταθλητής, αλλά είχε μόνο τρεις αγώνες στην καριέρα του στην F1 εκείνη την εποχή. Φυσικά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξή του, αν και αυτός ο αγώνας έδωσε μια πρώτη γεύση.

Ο Prost ξεκίνησε από την pole position, αλλά ο Senna τον πίεσε, ο Γάλλος έκανε το λάθος και βγήκε εκτός πίστας από τον πρώτο γύρο. Ο Βραζιλίανος πήρε τότε ένα προβάδισμα που δεν έχασε στην συνέχεια. Αγωνιζόταν με το τυπικό για αυτόν πείσμα και ένταση, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους ήταν απλά εκεί για να διασκεδάσουν. Όπως ήταν φυσικό ο Senna κέρδισε τον αγώνα δύο δευτερόλεπτα μπροστά από τον Niki Lauda με τον Carlos Reutemann τρίτο και τον Keke Rosberg τέταρτο. Ο Prost τερμάτισε στην 15η θέση, λόγω της «μάχης» με τον Senna.

Advertisement

O Lauda είχε πει πως όταν ο Senna ετοιμαζόταν να τον προσπεράσει πραγματικά φοβήθηκε. «Όλοι προσπαθούσαμε να μένουμε κλειστά στην στροφή, όμως ο Senna οδηγούσε με ταχύτητα από τη μία άκρη της πίστας στην άλλη. Πλησίασε πολύ κοντά μου ξαφνικά και αναγκάστηκα να τον αφήσω να περάσει.»

Τρεις εβδομάδες αργότερα ο Senna επιβεβαίωσε τις δυνατότητές του με τη διάσημη δεύτερη θέση του στους βρεγμένους δρόμους του Μονακό. Δυστυχώς η επιστροφή του στο Nurburgring για το Grand Prix την ίδια χρονιά δεν ήταν εξίσου επιτυχημένη. Προκάλεσε μια σύγκρουση στην πρώτη στροφή, η οποία τον ανάγκασε σε εγκατάλειψη μαζί με τέσσερις άλλους οδηγούς.

Advertisement

Ο πρωταθλητής του 1964 John Surtees εντυπωσιάστηκε τόσο από την οδήγησή του, που έγραψε ένα γράμμα στον Enzo Ferrari, λέγοντάς του πως έπρεπε να τον προσλάβει. Ο Ιταλός τον αγνόησε, ο Senna πήγε στην Lotus, πέτυχε νίκες λίγο πριν περάσει στην McLaren και κυριαρχήσει στην F1.