Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

LIVE από Isle Of Man: Το νησί της τρέλας…

Ελλάδα 22:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

LIVE από Isle Of Man: Το νησί της τρέλας…

NEWSMOTO

LIVE από Isle Of Man: Το νησί της τρέλας…

NEWSMOTO

Στη δουλειά αυτή τα ταξίδια είναι τόσα πολλά, συνήθως στα ίδια μέρη, με πολύ βαρύ πρόγραμμα και με περιορισμένες δυνατότητες… τουρισμού, που φαντάζουν όμορφα μόνο στα αυτιά όσων ακούν τους προορισμούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι είναι και που είναι το Isle of Man. Μέσα όμως στις πρώτες 20 ώρες είναι σαφές στο μυαλό μου, πως είναι από αυτά, τα λίγα ταξίδια, που κάνουν αυτή τη δουλειά εθιστική.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ISLE OF MAN: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (instagram.com/SeitanF1)

Παρότι όλη μου τη ζωή αλλά και όλη μου την καριέρα επικεντρώνομαι στους 4 τροχούς, υπάρχουν κάποιες σταθερές, κάποια ορόσημα τα οποία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Όπως το θέαμα του MotoGP, το «μέγεθος» του σπουδαίου Valentino Rossi και… τον θρύλο του TT Isle of Man.

Ενός αγώνα που όχι απλά ξεχωρίζει τους άντρες από τα παιδιά αλλά τους παράφρονες από τους λογικούς. Είναι η απόλυτη δοκιμασία για κορυφαίους αναβάτες που επιταχύνουν γνωρίζοντας πως ίσως δεν υπάρξει επόμενος γύρος…

Advertisement
Advertisement

Ένας αγώνας που «γεννήθηκε» το 1907 και απέκτησε τεράστια φήμη, κυρίως λόγω της επικινδυνότητάς του. Συνολικά έχει στοιχήσει τη ζωή σε 248 ανθρώπους, οι δύο εκ των οποίων το περασμένο Σάββατο. Είναι κάτι σαν την «Πράσινη Κόλαση» του Νίρμπουργκρινγκ για τα αυτοκίνητα, με 37 μίλια αγωνιστικής διαδρομής που όμως απλώνονται σε δημόσιους δρόμους, περνούν δίπλα από τοίχους σπιτιών, είναι σε σημεία που ένα λάθος ή μία μηχανική αστοχία, μπορεί να φέρει την καταστροφή.

Όλα αυτά σε μία περίοδο που κάνει αυτό το μικρό νησί στην Ιρλανδική θάλασσα, το επίκεντρο του κόσμου για κάθε μηχανόβιο. Πράγμα ξεκάθαρο με το που φτάσαμε με το ελικοφόρο (!) Saab 2000 από το Λονδίνο. Η πρωτεύουσα, το Douglas, με τα παλιά και αλμυροχτυπημένα κτήριά της (αναρωτιέμαι τι θα γίνεται εδώ το Χειμώνα), ήταν κατακλυσμένη από μηχανόβιους παλιάς κοπής. Σα να βρεθήκαμε ξαφνικά κομπάρσοι σε επεισόδιο του Sons of Anarchy. Έτσι είναι τα απογεύματα, μετά το πέρας της δράσης, είναι πάρτι δίχως όρια.

Advertisement

Isleofman2016-ambiance-a640tall

Όταν όμως ξημερώνει, το μοναδικό πράγμα που έχει σημασία είναι ο αγώνας. Περιπλανηθήκαμε στα κατάμεστα paddock, με τους ντόπιους να δηλώνουν παρόντες, οικογένειες, παιδάκια, σε μία γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού με σύμμαχο τη λιακάδα. Και μέσα στο πλήθος, παρατηρώντας τους Ήρωες, είναι και πρόσωπα γνωστά.

Advertisement

Από τη μία, παρούσα ήταν όλη η «οικογένεια» της Mercedes AMG Petronas. Ο επικεφαλής αγωνιστικών δραστηριοτήτων Toto Wolff με τη σύζυγο Susie, ο τεχνικός διευθυντής Paddy Lowe, ο υπεύθυνος στρατηγικής James Vowles κ.α.

2016-isleofman-wolffs640tallH Susie δημοσίευσε αυτή τη φωτογραφία λέγοντας πως… ελπίζει ο Toto να περιοριστεί σε πόζες με τη μοτοσυκλέτα στατική

Δεδομένου πως 9 στους 10 εδώ γύρω μάλλον δεν βλέπουν Formula 1, κινούνται ανάμεσα στο πλήθος απαρατήρητοι.

Advertisement

Αυτός που και να θέλει, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο, είναι ο Keith Flint, ο «τρελός» των Prodigy, που είναι και τρελός με τους αγώνες. Μάλιστα κατεβάζει δική του ομάδα, την Team Traction Control που μάλιστα έχει σημειώσει αρκετές επιτυχίες στο Isle of Man.

keith-flint-insta640tallH “ψυχή” των Prodigy έχει δημιουργήσει μία άκρως επιτυχημένη αγωνιστική ομάδα

Φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία για ένα κλικ και δυο κουβέντες, άλλωστε αγαπά την Ελλάδα και ξέρει πόσο τον αγαπάει το ελληνικό κοινό, μπροστά στο οποίο ανυπομονεί να ξαναβρεθεί.

Το πρόγραμμα για τη συνέχεια έχει εξερεύνηση τούτου του μακρινού τόπου, συνεντεύξεις αναβατών και το κυριότερο παρακολούθηση της δράσης αλλά όχι μόνο από τα paddock. Έξω, στη διαδρομή, εκεί που οι θεόμουρλοι αναβάτες παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα. Στην πρώτη μου επαφή με το ΤΤ, ακούγοντας τον εντυπωσιακά οξύ ήχο και βλέποντας την ένδειξη στο μάτριξ να αναφέρει πως η μοτοσυκλέτα που είχε μόλις περάσει είχε πιάσει 157 μίλια την ώρα, μου σηκώθηκε η τρίχα. Φαντάσου τι θα συμβεί στη συνέχεια…

tt-accreditation640tall