Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Ιωάννα Κοσυφολόγου: Μία Ελληνίδα στο Le Mans (+video)

Ελλάδα 4:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ιωάννα Κοσυφολόγου: Μία Ελληνίδα στο Le Mans (+video)

MIRROR

Ιωάννα Κοσυφολόγου: Μία Ελληνίδα στο Le Mans (+video)

MIRROR

Κοιτάζοντας τα πλάνα από την 24ωρη διοργάνωση στο Le Man, εκτός από την απουσία θεατών, βρήκαμε και μία Ελληνίδα πρωταγωνίστρια: Την Ιωάννα Κοσυφολόγου.

Advertisement
Advertisement

Χωρίς θεατές αλλά με την ίδια πίεση σε ανθρώπους και μηχανές, ο 88ος 24ωρος αγώνας στο Le Mans μας σύστησε μία Ελληνίδα, που βοήθησε την Aston Martin να κερδίσει την κατηγορία LMPGTE Pro.

Την τρίτη της νίκη στο θρυλικό 24ωρο αγώνα πανηγύρισε η Toyota Gazoo Racing, σφραγίζοντας παράλληλα και τον τίτλο της κατηγορίας LMP1 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC). Ήταν το TS050 Hybrid #8 με τους Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima και Brendon Hartley που κατέκτησε τη νίκη φέτος, σε έναν αγώνα που τερμάτισαν 48 από τα 59 αγωνιστικά οχήματα που πήραν εκκίνηση ενώ είχαμε τέσσερις περιόδους αυτοκινήτου ασφαλείας. Στην κατηγορία LMP2, η United Autosports πανηγύρισε την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της φέτος και την πρώτη της στο Le Mans.

Advertisement
Advertisement

Στην κατηγορία LMPGTE Pro η #97 Aston Martin Vantage AMR των Alex Lynn, Maxime Martin και Harry Ticknell, τερμάτισε πρώτη με διαφορά μόλις 93 δευτερόλεπτα (μετά από 24 ώρες) από τους δεύτερους. Όμως δεν ήταν μόνο οι Lynn, Martin και Ticknell, οι οποίοι πάλεψαν για την νίκη αλλά και μία ολόκληρη ομάδα, με την Ιωάννα Κοσυφολόγου να είναι υπεύθυνη για τα καύσιμα και λιπαντικά της ομάδας.

Είδαμε την Ιωάννα στα video του αγώνα, την ψάξαμε και την ανακαλύψαμε στην Γαλλική βιομηχανία καυσίμων Total, όπου εργάζεται. Η Ιωάννα Κοσυφολόγου, είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με εξειδίκευση στον έλεγχο αεροπορικών καυσίμων και λιπαντικών των ελικοπτέρων του Ελληνικού Στρατού. Σεβόμενοι τον χρόνο της την καλέσαμε για μία συνέντευξη 90 (ίσως και περισσότερο) δευτερολέπτων.

Οδηγείτε; (και αν ναι τι )

Advertisement

Ναι εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτή την περίοδο έχω ένα Ford Fiesta ST Line.

Πως φτάσατε στο αγωνιστικό τμήμα της Total;

Advertisement

Ονειρευόμουν εδώ και πολλά χρόνια να δουλέψω στο μηχανοκίνητο αθλητισμό ως μηχανικός αγώνων. Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν πήγα να παρακολουθήσω έναν αγώνα MotoGP στο Assen της Ολλανδίας και είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τα Paddock.  Από εκείνη τη στιγμή αποφάσισα ότι θέλω να δουλέψω και εγώ μια μέρα στα Paddock ενός αντίστοιχου πρωταθλήματος. Έτσι, ξεκίνησα τις σπουδές μου ως Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια βρέθηκα στη Γαλλία κάνοντας master στο IFP School με εξειδίκευση στα λιπαντικά και στα καύσιμα. Παράλληλα με το master έκανα την πρακτική μου άσκηση στη Total, στο τμήμα ανάπτυξης αγωνιστικών καυσίμων.

Γνωρίζατε τι είναι ο 24ωρος αγώνας του Le Mans;

Advertisement

Φυσικά και γνώριζα τις 24 ωρες του Le Mans, έναν από τους πιο ιστορικούς αγώνες αυτοκινήτων. Φέτος ήταν η τρίτη μου συμμετοχή.

Είχατε πριν γνώση για τους αγώνες αντοχής;

Ναι, γενικότερα παρακολουθούσα και παρακολουθώ διάφορα πρωταθλήματα αυτοκίνητων.

Ποια είναι η δουλειά του Trackside Technical Support Engineer;

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μηχανικό της Total που ταξιδεύει στα πρωταθλήματα στα οποία η Total είναι παρούσα και παρέχει τεχνική υποστήριξη σε ομάδες με τις οποίες έχει συνεργασία, στη δική μου περίπτωση την Aston Martin. Κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής εβδομάδας, αναλύω δείγματα λιπαντικών κινητήρα και κιβωτίου ταχυτήτων. Με αυτή διαδικασία παρακολουθούμε τις συγκεντρώσεις μετάλλων μέσα στα λιπαντικά. Μια απότομη αύξηση μετάλλων μέσα στα λιπαντικά μπορεί να αποδεικνύει ότι κάποιο κινούμενο μηχανικό μέρος του κινητήρα ή του κιβωτίου ταχυτήτων πρόκειται να υποστεί βλάβη. Το πλεονέκτημα είναι ότι εμείς μπορούμε να εντοπίσουμε αυτή τη βλάβη πριν ακόμα συμβεί και να ενημερώσουμε τους μηχανικούς της ομάδας.

Είχατε άγχος κατά την διάρκεια του αγώνα;

Ναι φέτος υπήρχε αρκετό άγχος κατά τη διάρκεια του αγώνα διότι γνωρίζαμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε τη νίκη. Ένας 24ωρος αγώνας είναι πολύ μακρύς και απρόβλεπτος, μπορεί να είσαι 23 ώρες 1ος και 10 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα όλα να ανατραπούν. Τα τελευταία 20 λεπτά ήταν πάρα πολύ αγχωτικά, διότι υπήρχαν διαφορά ατυχήματα στην πίστα από τα LMP2 και χρειάστηκε η επέμβαση του safety car.

Πως σας αντιμετώπισαν οι άντρες συνάδελφοί σας;

Η ομάδα της Total είναι πολύ περήφανη να έχει μια γυναίκα Trackside Engineer, γενικότερα είναι μια εταιρία που προωθεί σημαντικά τις ίσες ευκαιρίες στα δυο φύλα. Όσο αφορά την Aston Martin, οι συνάδελφοι είναι εξαιρετικοί, τους γνωρίζω ήδη 3 χρόνια και από την πρώτη στιγμή με αντιμετώπισαν με σεβασμό. Γενικότερα, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθούν περισσότερες γυναίκες στα Paddock, είναι κάτι που θεωρούμε ότι είναι σημαντικό. Ελπίζω σύντομα και στην Ελλάδα να αλλάξει λίγο η νοοτροπία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και να γίνει κοινώς αποδεκτό ότι οι γυναίκες έχουν και αυτές τη θέση τους σ αυτό το χώρο.

Ποια ήταν η συμβολή σας στην νίκη της Aston Martin;

Η συμβολή μου ήταν στο ότι επιβεβαίωσα πως οι κινητήρες και τα κιβώτια των 3 αυτοκίνητων βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση πριν από την έναρξη του αγώνα χωρίς να υπάρχει πιθανότητα κάποιας μηχανικής βλάβης. Παράλληλα συμμετείχα στα Pit stop των αυτοκίνητων έχοντας το ρόλο του να κρατάω τον πυροσβεστήρα.

Πείτε μας ένα αστείο περιστατικό από την 24ωρη δοκιμασία

Κατά τη διάρκεια του αγώνα και κυρίως τη νύχτα, συχνά όλοι αποκοιμούνται για μερικά λεπτά στην καρέκλα τους, στο πάτωμα ή γενικά οπουδήποτε. Στην ομάδα υπάρχει η παράδοση να βγάζουμε φωτογραφίες τα άτομα που αποκοιμούνται και να τις δημοσιεύομε μετρά. Προφανώς έπεσα και εγώ θύμα των συνάδελφων μου γύρω στις 4 τα ξημερώματα δίπλα από τις τέντες των ελαστικών…

 

Αν αναρωτιέστε γιατί η συνέντευξη έπρεπε να έχει διάρκεια 90 δευτερόλεπτα είναι γιατί εκτός (από τον πολύτιμο χρόνο της) αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για την Ιωάννα, να λάβει και να αναλύσει ένα δείγμα λιπαντικού από τον κινητήρα, το κιβώτιο και το καύσιμο προκειμένου να εξασφαλίσει τη μέγιστη απόδοση και αξιοπιστία για τους κινητήρες και τα κιβώτια ταχυτήτων στον αγώνα. Θυμηθείτε πως μόλις 93 δευτερόλεπτα ήταν η διαφορά (μετά από 24 ώρες αγώνα) ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο της κατηγορίας LMPGTE Pro, που κέρδισε η ομάδα της (Aston Martin).

 

Διαβάστε επίσης:

Aston Martin Speedster με έμπνευση από Le Mans

Η Peugeot επιστρέφει στο Le Mans

Porsche – Le Mans: 50 χρόνια ιστορίας (video)