Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Οι μονομάχοι του Ράλι Ντακάρ 2019

Ελλάδα 15:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι μονομάχοι του Ράλι Ντακάρ 2019

ΑΓΩΝΕΣ

Οι μονομάχοι του Ράλι Ντακάρ 2019

ΑΓΩΝΕΣ

Η ώρα του Ράλι Ντακάρ 2019 πλησιάζει, με την απόλυτη αγωνιστική περιπέτεια να αρχίζει στις 6 Ιανουαρίου στη Λίμα του Περού. Ποιοι θα είναι όμως οι πρωταγωνιστές φέτος;

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Η ομάδα Red Bull Desert Wings έχει συνδυασμένα περισσότερες από 30 νίκες στον παγκοσμίου φήμης μαραθώνιο. Αυτοί οι μονομάχοι της ερήμου, στοχεύουν σε νέες επιτυχίες στο επόμενο Ντακάρ που ολοκληρώνεται και στη Λίμα, στις 17 Ιανουαρίου.

Βλέποντας την επίσημη αγωνιστική διαδρομή που γνωστοποίησαν οι διοργανωτές της Amaury Sport Organisation, είναι σίγουρο πως και φέτος ο αγώνας θα διατηρήσει τον κλασικό του, εξουθενωτικό χαρακτήρα. Παρότι για πρώτη φορά από το 1978 όταν και θεσπίστηκε, το Ράλι Ντακάρ θα διεξαχθεί στα εδάφη μόνο μίας χώρας. Η διαδρομή στο Περού περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση με αμμόλοφους που έχουμε δει όσα χρόνια ο επικός μαραθώνιος διεξάγεται στο Νότια Αμερική.

Advertisement
Advertisement

Η διαδρομή του 2019 θα οδηγήσει τους αγωνιζόμενους σε ένα loop 5000 χιλιομέτρων. Τρεις χιλιάδες από αυτά τα χιλιόμετρα θα είναι χρονομετρημένα, μοιρασμένα σε 10 ειδικές διαδρομές. Το 70% των εδαφών θα είναι αμμώδες. Η καθοριστική μαραθώνια διαδρομή της περιοχής της Arequipa, θα αφορά στην 4η και την 5η ημέρα δράσης.

sainz-rallydumaroc2018-b640

Ανυπόμονη για τη μάχη στο Περού είναι η ολοκαίνουρια X-raid MINI JCW Team. Παρότι αποτελεί νέα συμμετοχή, αυτή η ομάδα αποτελείται  από το υπέρ-ταλαντούχο τρίο των Stephane Peterhansel (FRA), Carlos Sainz (ESP) και Cyril Despres (FRA). Συνδυασμένα, έχουν περισσότερες από 20 νίκες στο Ντακάρ και θα πιέσουν τα MINI John Cooper Works Buggies τους στο δρόμο προς τη δόξα τον Ιανουάριο. Κοινώς, αφού αποχώρησε η Peugeot από το Ντακάρ, έστησαν μία νέα ομάδα.

Advertisement

«Προετοιμαζόμαστε για τις δύσκολες μέρες του ράλι. Πάντα στο Ντακάρ πρέπει να είσαι διαρκώς έτοιμος για το αναπάντεχο, πράγμα που νομίζω πως θα ισχύσει και με το παραπάνω στο Περού», δήλωσε ο Sainz

sainz-rallydumaroc2018-c640

Advertisement

Τη νίκη στο Dakar θα διεκδικήσει και ένα δίδυμο έμπειρων αγωνιζόμενων που ξέρουν την αίσθηση του να κατακτάς την κορυφή σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία. Ο Nasser Al-Attiyah (QAT), δύο φορές νικητής και ο Giniel de Villiers (RSA), νικητής του πρώτου Ντακάρ που έλαβε χώρα στη Νότια Αμερική. Αμφότεροι θα οδηγούν στο Περού ένα Toyota Hilux. Αυτοί οι δύο έχουν συνδυασμένα 14 παρουσίες στο βάθρο, άρα ξέρουν καλά πως γίνεται η δουλειά.

Ενθουσιασμό προκάλεσε η είδηση της επιστροφής του εννέα φορές παγκόσμιου πρωταθλητή WRC, Sebastien Loeb (FRA). Ο νικητής του πρόσφατου Ράλι Καταλονίας επιστρέφει πίσω από το τιμόνι του Peugeot 3008DKR (του 2017), στο πλαίσιο ιδιωτικού project.

przygonski-rallydumaroc2018-winner-a640

Advertisement

Μετά από μία αξιοπρόσεκτη καριέρα στις μοτοσυκλέτες, ο Kuba Przygonski (POL), μεταπηδά στους τέσσερις τροχούς. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τι θα κάνει ο νικητής του FIA Cross Country Rally World Cup με το MINI John Cooper Works Rally της ORLEN X-raid Team.

«Στόχος μου είναι ο τερματισμός στο βάθρο αλλά ξέρω πως ένα λάθος στο Dakar είναι αρκετό για να σου χαλάσει όλα τα σχέδια», είπε ο Przygonski.

Άλλοι οδηγοί με εμπειρία και ελπίδες διάκρισης είναι ο Ισπανός Nani Roma, ο Πολωνός Martin Prokop και o Orlando Terranova από την Αργεντινή.

Dakar16-ss5-Nikolaev-a640

Στην κατηγορία των φορτηγών, η προσοχή στρέφεται στη μπλε αρμάδα της Team Kamaz Master. Οι Ρώσοι έχουν πανηγυρίσει οκτώ νίκες στα δέκα χρόνια που το Dakar διεξάγεται στη Νότια Αμερική. Τρεις από αυτές τις νίκες τις πήρε ο Eduard Nikolaev (RUS) που θα ηγηθεί ξανά των teammates του Ayrat Mardeev (RUS), Dmitry Sotnikov (RUS) και Andrey Karginov (RUS).

«Δουλεύουμε σκληρά όλο το χρόνο για να κάνουμε το φορτηγό μας ισχυρό, γρήγορο, ελαφρύ και απόλυτα αξιόπιστο», σχολιάζει ο θρύλος Vladimir Chagin, επικεφαλής σήμερα της Team Kamaz Master.

price-rallydumaroc2018-a640

Στις μοτοσυκλέτες, στην εργοστασιακή ομάδα της Red Bull KTM συναντάμε τρεις πρωταθλητές: τους Toby Price (AUS), Sam Sunderland (GBR) και Matthias Walkner (AUT). Οι νίκες τους βοήθησαν την κατασκευάστρια εταιρεία από την Αυστρία να φτάσει στο ασύλληπτο ρεκόρ των 17 συνεχόμενων επιτυχιών στο Dakar στην κατηγορία των μοτοσυκλετών. Μέλη της ομάδας αυτής στο 2019 Dakar θα είναι και η κορυφαία γυναίκα αναβάτης, Laia Sanz (ESP) αλλά και ο ταλαντούχος νεαρός Luciano Benavides (ARG).

«Στο Dakar ξέρουμε πως οι οργανωτές του αγώνα θα μας πιέσουν στα όριά μας. Είμαι χαρούμενος που έχω μία σπουδαία ομάδα, που θα κάνει ότι μπορεί για να φτάσουμε στον τερματισμό έχοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα», τονίζει ο Price.

Άλλα πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν στην κατηγορία των δύο τροχών είναι η Anastasia Nifontova (RUS) που τρέχει με Malle Moto, ο CS Santosh (IND), o Stefan Svitko (SVK) και τα αδέρφια Daniel και Walter Nosiglia (BOL). Και φυσικά, οι παλιές καραβάνες, Joan Barreda Bort, Stefan Svitko κ.α.

casale-pre-dakar19-test-a640

Εκτός αυτών, η προσοχή μας θα είναι στραμμένη στον Ignacio Casale (CHI). Η νίκη του το 2018 με το Quad Yamaha Raptor 700, ήταν η δεύτερή του στο Dakar. Τώρα ο Χιλιανός έχει μπροστά του μία νέα πρόκληση, καθώς στον αγώνα του 2019 θα αγωνιστεί στην κατηγορία UTV. Ο συμπατριώτης του, Chaleco Lopez (CHI) θα τρέξει επίσης στην κατηγορία UTV, με Can Am Brand SSV.

«Έχοντας κερδίσει δύο φορές των αγώνα των Quad, το 2014 και το 2018, έλαβα μία πρόταση από τη Yamaha να αγωνιστώ στην κατηγορία UTV. Αυτό μου δίνει νέα κίνητρα για το επόμενο Dakar», παραδέχεται ο Ignacio Casale.

casale-pre-dakar19-test-b640tall

Τώρα λοιπόν, ξέρουμε ποιοι τρέχουν, που τρέχουν και σε μερικές μόλις εβδομάδες θα δούμε πως θα τα πάνε στο πεδίο μάχης του Περού. Εμείς θα σας παρέχουμε συνεχή πληροφόρηση από τη δραματική μονομαχία στα αφιλόξενα εδάφη της Νότιας Αμερικής.