Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σκουριά στα φρένα: Τι πρέπει να προσέξω

Ελλάδα 23:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σκουριά στα φρένα: Τι πρέπει να προσέξω

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σκουριά στα φρένα: Τι πρέπει να προσέξω

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Όλα τα εξαρτήματα σε ένα αυτοκίνητο είναι πολύ σημαντικά, αλλά τα φρένα ακόμη σημαντικότερα αφού είναι αυτά που φροντίζουν για την επιβράδυνση. Τι πρέπει να προσέξω;

Advertisement
Advertisement

Την χειμερινή περίοδο και ειδικότερα σε περιόδους με πολύ υγρασία ίσως να έχετε παρατηρήσει τους δίσκους των φρένων να έχουν διαφορετικό χρώμα. Αυτό της σκουριάς, το οποίο όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Ακόμη και με ακινησία μίας ημέρας μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ λεπτό φιλμ σκουριάς λόγω της υγρασίας. Η οποία εξατμίζεται τάχιστα πάνω στην ζεστή δισκόπλακα που είναι κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο δημιουργώντας αυτή τη σκουριά.

Αν ο χρόνος ακινησίας είναι μεγαλύτερος και το στρώμα της σκουριάς πιο παχύ, τότε με το ξεκίνημα του αυτοκινήτου ίσως να ακούσετε ένα περίεργο θόρυβο που στη συνεχεία σταματά, μετά από κάποια φρεναρίσματα, μιας και η σκουριά έχει ξυστεί από τα τακάκια.

Advertisement
Advertisement

Αν το σφύριγμα συνεχίζεται τότε αυτό μπορεί να είναι άσχετο από την σκουριά και ίσως να έχετε συμπληρώσει τα χιλιόμετρα για αλλαγή στα υλικά τριβής. Ρίξτε μια ματιά να δείτε αν η σκουριά έχει απομακρυνθεί σε συγκεκριμένα σημεία και αυτό θα επιβεβαιώσει πως έχουν φαγωθεί σε κάποια σημεία τα τακάκια (η περίπτωση να έχει αρπάξει η δισκόπλακα είναι απίθανη).

Αυτά για τα δισκόφρενα. Όσο για τα αυτοκίνητα που έχουν ταμπούρα στους πίσω τροχούς, προφανώς και δεν υπάρχει κάτι ορατό για να παρατηρήσει κανείς.

Advertisement

Ωστόσο, σε περιόδους μεγάλης ακινησίας και αν έχει πολύ υγρασία μέσα στο τύμπανο, ενδέχεται τα υλικά τριβής να κολλήσουν. Μία δυνατή εκκίνηση πιθανότατα θα τα ξεκολλήσει. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε θα πρέπει να καλέσετε κάποιον ειδικό για να αφαιρέσει τους τροχούς και να καθαρίσει τα φρένα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Tesla Model S Plaid: Κεραμικά φρένα με πόσο;
Νέα υλικά τριβής στα φρένα για τον περιορισμό της ρύπανσης
Δισκόφρενα με… καθρέπτη!