Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για την Extreme E (videos)

Ελλάδα 6:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για την Extreme E (videos)

ΑΓΩΝΕΣ

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για την Extreme E (videos)

ΑΓΩΝΕΣ

Με μία εντυπωσιακή μάχη στην έρημο ξεκίνησε το φιλόδοξο πρωτάθλημα της Extreme E, του θεσμού που πέρα από το να προσφέρει αγωνιστικές συγκινήσεις, ευαισθητοποιεί σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Advertisement
Advertisement

Η αρχή έγινε με το Desert X Prix που έλαβε χώρα στην Σαουδική Αραβία και το εντυπωσιακό, ερημικό σκηνικό της Αλ Ούλα. Εκεί οι εννέα ομάδες πρόσφεραν άφθονο θέαμα, σε ένα θεσμό με ενδιαφέρον format, μεικτές ομάδες που αποτελούνται από άνδρα και γυναίκα οδηγό και ένα grid… εκκωφαντικό!

Από αυτό, στο τέλος πανηγύρισε το δίδυμο της Rosberg X Racing – της ομάδας του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1, Nico Rosberg. Ο πολυπρωταθλητής του RallyCross Johan Kristoffersson και η Molly Taylor κατέκτησαν τη νίκη στο μεγάλο τελικό που αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα ενός συναρπαστικού διημέρου.

extremeE-2021-Rd1-Kristoffersson-taylor-rosberg-a1000x600

Advertisement
Advertisement

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά για αυτό το θεσμό, αρκετά χρόνια, και όλα πήγαν καλύτερα κι από τις πιο τολμηρές μου προσδοκίες. Αν είχα γράψει το σενάριο του τέλειου διημέρου, δεν θα μπορούσα να το γράψω καλύτερα απ’ ότι εξελίχθηκε», δήλωσε περιχαρής ο Alejandro Agag, ο άνθρωπος που οραματίστηκε και έστησε αυτό το θεσμό.

Το δίδυμο της Rosberg X Racing δεν πτοήθηκε από την ποινή 60 δευτερολέπτων που δέχθηκε το Σάββατο, ούτε από τις θέσεις στο grid του Ημιτελικού και του Τελικού που δεν ήταν και οι καλύτερες. Δίχως προβλήματα, δίχως ατυχήματα -γιατί είχαμε αρκετά από αυτά-, οι Kristoffersson-Taylor επέδειξαν ταχύτητα και προσαρμοστικότητα σε ένα πεδίο μάχης με πολλές προκλήσεις.

extremeE-2021-Rd1-Kristoffersson-taylor-a1000x600

Advertisement

Shoot Out
Μετά τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας δράσης, η έβδομη θέση κρίνεται από τον αγώνα shoot out. Και με τη Veloce εκτός καθώς ο Stéphane Sarrazin είχε διαλύσει το Odyssey-21 την προηγούμενη ημέρα, η μάχη ήταν ανάμεσα στα αυτοκίνητα της Segi TV Chip Ganassi Racing (Kyle LeDuc / Sara Price) και της ABT CUPRA XE (Mattias Ekström / Claudia Hürtgen). Στο πρώτο μέρος του αγώνα ο Σουηδός είχε το πάνω χέρι αλλά στο δεύτερο, ο LeDuc ροκάνιζε τη διαφορά από την Hürtgen η οποία δεν πτοήθηκε από ένα πολύ άσχημο ατύχημα που είχε στις κατατακτήριες. Και λίγο πριν το τερματισμό, η κόντρα τους ολοκληρώθηκε με σύγκρουση!

extremeE-2021-Rd1-hurtgen-ekstrom-a1000x600

Advertisement

Crazy Race
Η επόμενη τριάδα στην κατάταξη του Σαββάτου, μάχεται στον «τρελό αγώνα» με έπαθλο ένα εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Εκεί συμμετείχαν τα αυτοκίνητα των Andretti United (Timmy Hansen / Catie Munnings), Hispano Suiza XITE Energy Team (Oliver Bennett / Christine Giampaoli Zonca) και JBXE (Jenson Button / Mikaela Åhlin-Kottulinsky). Εκεί ο Hansen, πρωταθλητής του World RallyCross το 2019, έκανε εξαιρετική εκκίνηση και έχτισε διαφορά, την οποία διατήρησε η Munnings. Πήραν λοιπόν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.

extremeE-2021-Rd1-Saudi-Ahlin-Button-a1000x600

Ημιτελικός
Οι τρεις πρώτοι των κατατακτήριων, συμμετέχουν στον ημιτελικό από τον οποίο οι δύο, περνούν στον μεγάλο τελικό. Εκεί μονομάχησαν οι ομάδες X44 (Sébastien Loeb / Cristina Gutiérrez), ACCIONA | Sainz XE Team (Carlos Sainz / Laia Sanz) και Rosberg X Racing (Kristoffersson / Taylor). Η μάχη των πολυπρωταθλητών ήταν συγκλονιστική, με τον Kristoffersson να φτάνει πρώτος στη ζώνη αλλαγής οδηγού. Η Taylor όχι απλά υπερασπίστηκε το προβάδισμά του αλλά άνοιξε κι άλλο τη διαφορά, με τη Gutiérrez να την ακολουθεί και να περνάει επίσης στον τελικό για την X44 – την ομάδα του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1, Lewis Hamilton.

Advertisement

extremeE-2021-Rd1-Kristoffersson-taylor-c1000x600

Τελικός
Έχοντας επικρατήσει στο GridPlay, την ψηφοφορία δηλαδή του κοινού, το δίδυμο της Andretti United διάλεξε την πλευρά εκκίνησης, με τον Hansen να τοποθετεί το Odyssey-21 στα δεξιά. Ο Kristoffersson ήταν στο κέντρο κι ο Loeb στα αριστερά. Ο Hansen έκανε εξαιρετική εκκίνηση, την ώρα που ο Kristoffersson έπαιζε άμυνα έναντι του Loeb αλλά φτάνοντας στην πρώτη στροφή, επανέλαβε το τρικ του ημιτελικού. Ακολουθώντας διαφορετική γραμμή, έκλεψε την πρωτοπορία! Ο Hansen τον καταδίωκε ενώ ο Loeb έμεινε πίσω έχοντας πρόβλημα με την ηλεκτρονική υποβοήθηση του τιμονιού.

extremeE-2021-Rd1-Saudi-Ahlin-Button-b1000x600

Φτάνοντας στη ζώνη αλλαγής οδηγού, ο Kristoffersson είχε προβάδισμα άνω του μισού λεπτού και παρότι αυτό μειώθηκε, η Taylor δεν απειλήθηκε. Έτσι, πήραν τη νίκη στην πρεμιέρα!

Η κατάταξη του τελικού:
Rosberg X Racing (Johan Kristoffersson / Molly Taylor) 2 γύροι
Andretti United (Timmy Hansen / Catie Munnings) +23.73s
X44 (Sébastien Loeb / Cristina Gutiérrez) +1m38.09s

Δείτε τα Highlights του διημέρου, στο γεμάτο δράση video που ακολουθεί:

Η βαθμολογία μετά την πρεμιέρα της Σαουδικής Αραβίας:
Rosberg X Racing (Johan Kristoffersson / Molly Taylor) 35
X44 (Sébastien Loeb / Cristina Gutiérrez) 30
Andretti United (Timmy Hansen / Catie Munnings) 28
ACCIONA | Sainz XE Team (Carlos Sainz / Laia Sanz) 26
Hispano Suiza XITE Energy Team (Oliver Bennett / Christine Giampaoli Zonca) 20
JBXE (Jenson Button / Mikaela Åhlin-Kottulinsky) 17
ABT Cupra XE (Mattias Ekström / Claudia Hürtgen) 13
Segi TV Chip Ganassi Racing (Kyle LeDuc / Sara Price) 12
Veloce Racing (Stéphane Sarrazin / Jamie Chadwick) 8

Μετά το Desert X Prix, τα Odyssey-21 φορτώθηκαν ξανά στο St. Helena, το πλωτό paddock της Extreme E, που βάζει πλώρη για το Ντακάρ της Σενεγάλης. Ο δεύτερος γύρος της σεζόν είναι το Ocean X Prix που διεξάγεται στην περίφημη Lac Rose στις 29-30 Μαΐου.

extremeE-2021-Rd1-giampaoli-bennett-a

Διαβάστε επίσης:
X e-Factor: Αφιέρωμα στο φιλόδοξο νέο θεσμό της Extreme E (video)

Mikaela Ahlin-Kottulinsky: Η οδηγός της Extreme E μιλάει αποκλειστικά στο NewsAuto (+video)

Ράλι Ακρόπολις με υβριδικά World Rally Cars το 2022