Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

X e-Factor: Αφιέρωμα στο φιλόδοξο νέο θεσμό της Extreme E (video)

Ελλάδα 5:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

X e-Factor: Αφιέρωμα στο φιλόδοξο νέο θεσμό της Extreme E (video)

ΑΓΩΝΕΣ

X e-Factor: Αφιέρωμα στο φιλόδοξο νέο θεσμό της Extreme E (video)

ΑΓΩΝΕΣ

Μία νέα μορφή αγώνων έρχεται να ταράξει τα νερά, αναδεικνύοντας πανούργα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τονίζοντας περήφανα την ισότητα των φύλων! Η Extreme E αρχίζει!

Advertisement
Advertisement

Υπάρχουν φορές που οι σπουδαιότερες ιδέες προκύπτουν τις πλέον ανύποπτες στιγμές. Αρκεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους δαιμόνια, φιλόδοξα μυαλά.

Ένα τέτοιο είναι του Alejandro Agag, του ανθρώπου που έστησε από το μηδέν τη Formula E εξελίσσοντάς τη σε σχεδόν… αντίπαλο δέος της Formula 1!

Αλλά ταυτόχρονα και δελεαστικό θεσμό για κορυφαίους χορηγούς, καθώς και αυτοκινητοβιομηχανίες που αναπόφευκτα ακολουθούν το “ρεύμα” της εποχής που στρέφει άπαντες στην ηλεκτροκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Agag-extremeE-a1000x600

Στα τέλη του 2018, ο 50χρονος σήμερα Ισπανός συναντήθηκε για πρωινό με τον καλό του φίλο και θρύλο των αγώνων Gil de Ferran. Μεταξύ ομελέτας και καφέ, συνέλαβαν την ιδέα ενός συναρπαστικού μηχανοκίνητου σπορ που θα έχει περιπετειώδη χαρακτήρα, με τους οδηγούς να μάχονται σε απομακρυσμένες περιοχές, εξιστορώντας τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε αυτές.

Greenland-recce-c1000x600

Advertisement

Δύο και κάτι χρόνια μετά, η Extreme E είναι έτοιμη να αρχίσει το φιλόδοξο ταξίδι της, έχοντας στην πορεία μπολιαστεί με ιδέες που την καθιστούν ακόμα πιο ξεχωριστή και πρόσωπα που θα μπορέσουν μέσω της δημοτικότητάς τους να περάσουν το μήνυμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Advertisement

Η εμπλοκή σπουδαίων οδηγών όπως οι Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Jenson Button, Carlos Sainz και Sebastien Loeb, εξασφαλίζει προβολή πέρα από κάθε προσδοκία. Η αγωνιστική δομή με κάθε ομάδα να έχει άνδρα & γυναίκα οδηγό με ισάξιους ρόλους, αφουγκράζεται την τάση της εποχής που ενισχύει τη διαφορετικότητα, την ισότητα των φύλων και τις ίσες ευκαιρίες.

Extreme-E-Test-October-2019-chateaudelastours-a1000x600

Τα αγωνιστικά οχήματα είναι φυσικά ηλεκτρικά, οι τεχνολογίες πράσινες και όλο το project να βασίζεται σε ιδέες που μειώνουν δραστικά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Και φυσικά, τα πεδία μάχης, στην άγρια και ταλαιπωρημένη από τον άνθρωπο φύση, θα εξασφαλίσουν απίστευτες εικόνες. Σε ένα διαρκές ταξίδι ανά την υφήλιο, μία ατέρμονη εξερεύνηση, ενός οργανισμού που με Δούρειο Ίππο τους αγώνες, θα ενισχύσει τη μέχρι τώρα άνιση μάχη με στόχο το καλύτερο αύριο. Για όλους μας!

ΤΟ ΠΛΩΤΟ PADDOCK
Μπορεί η Extreme E να τρέχει σε πλέον απομακρυσμένους προορισμούς, προσπαθεί όμως να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα χρησιμοποιώντας αντί για αεροπλάνα, ένα καράβι: το RMS St. Helena. Πλήρως εκσυγχρονισμένο, κινούμενο πλέον με κινητήρες που χρησιμοποιούν diesel χαμηλής περιεκτικότητας, θα λειτουργεί ως πλωτό paddock. Θα μεταφέρει τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, τον εξοπλισμό και το βασικό προσωπικό στα πλησιέστερα στις αγωνιστικές διαδρομές λιμάνια ενώ θα ταξιδεύει και επιστημονικές ομάδες που θα κάνουν έρευνες στους τόπους διεξαγωγής των αγώνων. «Ο ωκεανός και η εξερεύνηση με συνάρπαζαν όταν ήμουν παιδί. Ο Jacques Cousteau και τα ταξίδια του με το Calypso με έκαναν να ονειρεύομαι. Τώρα, το όνειρό μου είναι το St. Helena να γίνει το Calypso του 21ου αιώνα, αναδεικνύοντας τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας», είπε σχετικά ο Agag.

ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ
3-4/4 DESERT xPRIX Σαουδική Αραβία, Αλ Ουλά, Έρημος Γουάντι Ραμ
29-30/5 OCEAN xPRIX Σενεγάλη, Ντακάρ, Ροζ Λίμνη
29-29/8 ARCTIC xPRIX, Γροιλανδία, Κανγκερλουσουάκ , Παγετώντας Ράσελ
23-24/10 AMAZON xPRIX, Βραζιλία, Παρά, Σανταρέμ
11-12/12 GLACIER xPRIX, Αργεντινή, Γη του Πυρός, Ουσουάια

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Το Odyssey-21 είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV που «γεννήθηκε» στα σχεδιαστήρια της Spark Racing Technology – της εταιρείας που σχεδιάζει και τα ηλεκτρικά μονοθέσια της Formula E. Πρόκειται άλλωστε για θεσμούς με «συγγενική» σχέση. Οι μπαταρίες προέρχονται από τη Williams Advanced Engineering ενώ το σωληνοειδές πλαίσιο του οχήματος, είναι φτιαγμένο από κράμα χάλυβα, ενισχυμένο με νιόβιο. Δημιουργήθηκε με στόχο να μπορεί να πάει εκεί… που δεν φτάνουν άλλα αγωνιστικά οχήματα!

Odyssey-21
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.401 mm/2.300 mm/1.864 mm
Απόσταση από το έδαφος: 450 mm
Βάρος: 1.650 kg
Ισχύς: 400 kw/550hp
Ροπή: 920 Nm
Τελική ταχύτητα: 200 km.h
Επιτάχυνση (0/100 km/h): 4.5 sec

extreme-e-continental-tires-a1000x600

ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
Τα CrossContact Extreme E είναι σχεδιασμένα για να υπερβαίνουν σε δυνατότητες όσα ελαστικά επιβατικών οχημάτων έχει δημιουργήσει έως τώρα η Continental, η οποία δεν αποτελεί απλό προμηθευτή αλλά βασικό συνεργάτη από το ξεκίνημα του project. «Ντύνουν» 17άρες ζάντες και είναι διαστάσεων 37 x 12.5 R 17. Η δομή του πέλματος έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να παρέχει κορυφαία απόδοση σε κάθε τύπο εδάφους, εξασφαλίζοντας αξιοπιστία υπό συνθήκες αγώνα, είτε αυτός λαμβάνει χώρα στην καυτή έρημο, είχε σε παγετώνες.

ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ
ABT CUPRA XE
Claudia Hurtgen / Mattias Ekstrom

Η επιτυχημένη σε πολλές διαφορετικές μορφές αγώνων (DTM, Formula E) εταιρεία, ενώνει τις δυνάμεις της με την CUPRA. Θα τρέχει με τον πρεσβευτή του ισπανικού Brand και πρώην πρωταθλητή του DTM και την επιτυχημένη Γερμανίδα που το 2005 πήρε τον τίτλο στο VLN Endurance.

ACCIONA | SAINZ XE TEAM
Laia Sanz / Carlos Sainz

Carlos-Sainz-and-Laia-Sanz-a1000x600

H Acciona ήταν η πρώτη ομάδα που έτρεξε στο Ράλι Ντακάρ με 100% ηλεκτρικό όχημα. Από την εν λόγω δοκιμασία προέρχεται το οδηγικό δίδυμο, με τον συνιδιοκτήτη θρύλο των αγώνων και τη συμπατριώτισσά του που αφήνει τους 2 τροχούς για να δοκιμαστεί πρώτη φορά με αυτοκίνητο.

ANDRETTI UNITED EXTREME E
Catie Munnings / Timmy Hansen

munnings-hansen-a1000x600
Δύο εταιρείες με πολλές αγωνιστικές επιτυχίες (από ΗΠΑ & Αγγλία αντίστοιχα) ενώνουν τις δυνάμεις τους. Η «επίθεσή» τους θα έχει ως πρώτα βιολιά τον γνωστό από το RallyCross Σουηδό και τη Βρετανίδα οδηγό ράλι και τηλεπερσόνα!

CHIP GANASSI RACING
Sara Price / Kyle LeDuc

Ομάδα με όνομα βαρύ σαν ιστορία και αμέτρητες επιτυχίες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού. Συνεργάζεται με τη GMC Hummer EV και κατεβαίνει με all-star αμερικανική σύνθεση που ειδικεύεται στις εκτός δρόμου δοκιμασίες.

HISPANO SUIZA XITE ENERGY TEAM
Christine Giampaoli / Oliver Bennett

Bennett-Giampaoli-a1000x600

Ιστορική Ισπανική εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων και κινητήρων αεροπλάνων, που μετενσαρκώθηκε πρόσφατα και επιστρέφει στους αγώνες ακριβώς έναν αιώνα μετά την πρώτη της νίκη! Η Ισπανίδα οδηγός ξεκίνησε από τα ράλι και πέρασε σε off-road δοκιμασίες αντοχής ενώ ο Βρετανός έχει πλούσια καριέρα στο rallycross.

JBXE
Mikaela Ahlin-Kottulinsky / Jenson Button

button-ahlin-b1000x600

Τα λόγια είναι περιττά για τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1, που μετά τους αγώνες GT, κατεβάζει δική του ομάδα και στην Extreme E. Μάλιστα θα έχει διπλό ρόλο αφού θα οδηγεί κιόλας! Όσο για την teammate του, αποτέλεσε την τελευταία προσθήκη στο grid και ήταν υπεύθυνη για το πρόγραμμα δοκιμών των ελαστικών της Continental για αυτό το νέο, φιλόδοξο θεσμό!

ROSBERG X RACING
Molly Taylor / Johan Kristoffersson

Rosberg-Xtreme-Racing-a1000x600

Γνωστός υποστηρικτής της ηλεκτροκίνησης, ο Nico Rosberg δεν θα μπορούσε να μη κατεβάσει δική του ομάδα, παρακλάδι της αγωνιστικής ομάδας που έχει στήσει ο πατέρας του, Keke. Σε αντίθεση με τον Button, δεν θα οδηγεί. Στρατολόγησε όμως τον Σουηδό 3 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή RallyCross και την οδηγό ράλι από την Αυστραλία.

VELOCE RACING
Jamie Chadwick / Stephane Sarrazin

Sarrazin-Chadwick-a1000x600

«Sister Team» της θρυλικής Veloce Esports, με την υποστήριξη του 2 φορές πρωταθλητή της Formula E Jean-Eric Vergne και του θρυλικού σχεδιαστή Adrian Newey. Θα βασιστεί στην πρωταθλήτρια του W Series που δοκιμάζεται πρώτη φορά εκτός δρόμου (μπορείτε να διαβάσετε αποκλειστική συνέντευξή της πατώντας εδώ) και τον -είμαι γρήγορος ότι κι αν οδηγήσω- Γάλλο με το εντυπωσιακό βιογραφικό.

X44
Cristina Gutierrez / Sebastien Loeb
Πρόκειται για την ομάδα του 7 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Lewis Hamilton – πράγμα έκδηλο και στο όνομά της που βασίζεται στο αγωνιστικό του νούμερο. Συνδυάζει εμπειρία με ταλέντο, χάρη στον πιο επιτυχημένο οδηγό στην ιστορία του WRC και την ταλαντούχα Ισπανίδα που εντυπωσίασε στο φετινό Ράλι Ντακάρ.

Loeb-Gutierrez-a1000x600

Διαβάστε επίσης:
Ράλι Ακρόπολις με υβριδικά World Rally Cars το 2022

Ανακοίνωσε δύο διπλούς αγώνες η Formula E

Επίσημο: Το Ράλι Ακρόπολις επιστρέφει από φέτος – Δήλωση Μητσοτάκη (video)