Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | COTY 2023

ΑΓΩΝΕΣ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Συνέντευξη τύπου των τριών πρώτων

  • newsautoteam

Οι δύο πρώτοι οδηγοί, που τερμάτισαν το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις  Εθνικού μας Αγώνα, o πρώτος του πρωταθλήματος και ο Team Manager της νικήτριας ομάδας   έδωσαν την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στους διοργανωτές του.

Παρόντες: από την Toyota Gazoo Racing WRT, ο Kalle Rovanpera, από την Hyundai Shell Mobis WRT, ο Martin Jarveoja (συνοδηγός του Ott Tanak), ο Sebastien Ogier και από την  Toyota Gazoo Racing WRT ο Jari-Matti Latvala

Ε: Kalle, πώς νιώθεις με τη νίκη;
K.R.:
Πραγματικά πολύ καλά. Ήταν ένα σκληρό ράλλυ, μια μεγάλη βδομάδα. Πολλές ειδικές στις αναγνωρίσεις και ξενύχτια στο βίντεο. Είμαι χαρούμενος με τον τερματισμό και το αποτέλεσμα.

Ε: Φαινόταν να βρίσκεσαι σε άλλο επίπεδο κάποιες φορές
K.R.:
Ένιωθα πολύ καλά την Παρασκευή. Μετά κάναμε κάποιες αλλαγές στο στήσιμο, οι ειδικές ήταν διαφορετικές το Σάββατο και πήγε ακόμα καλύτερα. Ήμουν σε θέση να κινηθώ σε δικό μου ρυθμό και να απολαύσω την οδήγηση.

Ε: Πες μας για τις χθεσινές αλλαγές
K.R.: Αφορούσαν το δεύτερο πέρασμα, για λόγους προστασίας του αυτοκινήτου. Χάσαμε σε πρόσφυση, ευτυχώς όχι πολύ, αλλά ήμασταν ασφαλείς.

Ε: Κέρδισες αγώνα και Power Stage – ήταν το σχέδιό σου να πιέσεις τόσο πολύ;
K.R.:
Το πλάνο ήταν να δούμε πρώτα την αίσθηση. Στο πρώτο πέρασμα ένιωσα καλά και το απόλαυσα αρκετά. Είχαμε τέσσερα ελαστικά με μαλακή γόμα – έπειτα από μερικές στροφές κατάλαβα ότι μπορούσα να πιέσω. Ήταν ωραίο ότι κινήθηκα γρήγορα και έκανα μια καλή ειδική.

Ε: Πάμε στη Φινλανδία, στο ράλλυ της πατρίδας σου. Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση και προσδοκίες;
K.R.:
Όχι ακόμη, δεν υπάρχει πίεση. Το ράλλυ της πατρίδας μου είναι πάντα ιδιαίτερο, θα το επισκεφθούν τόσο πολλοί Φινλανδοί και διεξάγεται στην πόλη που ζω. Είναι κάτι ξεχωριστό, ζεις την ατμόσφαιρα. Πιστεύω ότι θα είναι μια καλή μάχη και ελπίζω να μπορέσουμε να το ευχαριστηθούμε.

Ε: Ο Martin αντικαθιστά τον Ott, ο οποίος για προσωπικούς λόγους δεν μπορεί να παρευρεθεί. Martin, ήταν το Ακρόπολις όσο σκληρό το περιμένατε;
M.J.:
Όπως είπε και ο Kalle, ζήσαμε μεγάλες μέρες και μικρές νύχτες – κανονικά προτιμώ να κοιμάμαι περισσότερες ώρες. Οι αναγνωρίσεις έγιναν σε δύσκολες συνθήκες, αλλά τελικά οι σημειώσεις αποδείχθηκαν καλές. Ευτυχώς, κατά τη διάρκεια του ράλλυ κάναμε καλές επιλογές ελαστικών, και πιστεύω πως αυτός είναι ο λόγος που βρεθήκαμε στη δεύτερη θέση.

Ε: Ήταν πολύ δύσκολες οι αναγνωρίσεις;
M.J.:
Το πρωί της δεύτερης μέρας είχε ομίχλη, λίγο φως και πυκνή συννεφιά. Ξεκινήσαμε τις αναγνωρίσεις, αλλά το ένα αυτοκίνητο σταματούσε μετά το άλλο, μέχρι που ακινητοποιηθήκαμε όλοι. Κάποια στιγμή καταλάβαμε πως δε θα αλλάξει ο καιρός και ότι θα έπρεπε να συνεχίσουμε. Το δεύτερο πέρασμα ήταν με περισσότερο φως και χωρίς ομίχλη, ήταν πολύ καλύτερα.

Ε: Πες μας για το ξεκίνημα πριν από την Power Stage
M.J.:
Ο κινητήρας δεν έπαιρνε μπροστά! Πιστέψαμε πως όλα τελείωσαν, αλλά τότε πήρε μπροστά και ήταν η τελευταία φορά – όταν το σβήσαμε στον τερματισμό δεν ξαναπήρε ποτέ. Είχαμε 3 δλ. για την εκκίνηση και ο Ott ακόμη πατούσε διάφορα μπουτόν. Αυτό δεν ήταν καλό για το ρυθμό και μάλλον μας στοίχισε σε χρόνο.

Ε:Ήταν το εμβληματικό Ακρόπολις που περιμένατε;
M.J.
: Ερχόμενος στο ράλλυ περίμενα ότι θα ήταν δύσκολο για τους συνοδηγούς, και πράγματι ήταν. Απλώς περίμενα τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Τόσο οι ειδικές όσο και ολόκληρο το ράλλυ ήταν πραγματικά πολύ καλά.

Ε: Seb, ήταν το αποτέλεσμα καλό για το πρωτάθλημα;
S.O.:
Ήταν η στρατηγική μας σε όλο τον αγώνα. Κάναμε ένα δυνατό ξεκίνημα την Παρασκευή και, παρόλο που «καθαρίζαμε» το δρόμο, καταφέραμε να παραμείνουμε κοντά στην κορυφή – ήταν καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Το πρωί του Σάββατου ξεκινήσαμε με τον σωστό ρυθμό, αλλά σε όλα τα σημεία τα οποία μας είχαν δυσκολέψει στις αναγνωρίσεις, όπου η πρόσφυση άλλαζε συνεχώς και η ορατότητα ήταν κακή, κινήθηκα προσεκτικά. Την ίδια στιγμή ο Kalle «πετούσε» και ο Ott ήταν πραγματικά γρήγορος. Με ό,τι συνέβη στους Thierry και Elfyn την πρώτη μέρα, έπρεπε να κινηθώ έξυπνα. Άφησα κατά μέρος τον εγωισμό και δεν τους κυνήγησα – δεν το χρειαζόμουν αυτό. Ακόμα κι αν δεν το ευχαριστηθήκαμε, ήταν ένας έξυπνος αγώνας και σημαντικός για το πρωτάθλημα. Ήταν εξαντλητικό. Δεν έχω συνηθίσει τα ατελείωτα βράδια με βίντεο, όπως οι νεότεροι, και αισθάνομαι εξουθενωμένος τώρα. Οι αναγνωρίσεις ήταν δύσκολες, έπρεπε να επιβεβαιώσουμε πολλά στα βίντεο και οι νύχτες ήταν σύντομες. Σήμερα θα κοιμηθώ καλά.

Ε: Τι σκέφτηκες όταν είδες το χρόνο του Kalle στην πρώτη ειδική το πρωί;
S.O.: Ήταν σαν να κάναμε γρήγορες αναγνωρίσεις. Το καταλαβαίνεις ότι θα χάσεις χρόνο, αλλά όταν τρως 1 δλ. στο χιλιόμετρο, αυτό είναι πολύ. Όταν δεν πιέζεις είναι δύσκολο να εκτιμήσεις τι θα γίνει στο τέλος. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα χαρούμενος που δε βρισκόμαστε μέσα σε αυτήν τη μάχη και δε χρειάζεται να πάρουμε ρίσκο. Ας φτάσουμε στον τερματισμό!

Ε: Επόμενος αγώνας στη Φινλανδία το φθινόπωρο. Θα είναι διαφορετικό ράλλυ;
S.O.:
Μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά, κανείς δεν ξέρει τι μας περιμένει. Σίγουρα ο Jari μπορεί να μας πει αν έχει ξαναγίνει το ράλλυ τέτοια εποχή, αλλά για τη δική μας γενιά είναι κάτι καινούργιο. Θα πρέπει να δοκιμάσουμε, και σίγουρα περιμένουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ελπίζω να είναι νωπό το χώμα. Είχαμε μειονέκτημα σε επτά από εννιά ράλλυ, καθώς έπρεπε να καθαρίζουμε το δρόμο. Ανυπομονώ για τα τελευταία ασφάλτινα ράλλυ. Το Yaris εξελίχθηκε στη Φινλανδία, οπότε περιμένω να αποδώσει καλά. Ο ανταγωνισμός θα είναι, πάντως, σκληρός. Ο Kalle με τις επιδόσεις και την αυτοπεποίθηση θα πιέσει, το ίδιο θα κάνουν ο Ott και η ομάδα της Hyundai. Περιμένω ένα από τα ομορφότερα ράλλυ της χρονιάς, και πάντα είναι ευχαρίστηση σε ένα τόσο όμορφο αυτοκίνητο.

Ε: Jari, πες μας για τη Φινλανδία το φθινόπωρο
J.-M.L.:
Το ράλλυ έχει γίνει τέλος Αυγούστου, ποτέ Οκτώβριο. Τα τελευταία είκοσι χρόνια γινόταν Ιούλιο ή αρχές Αυγούστου, με υψηλές θερμοκρασίες και χαλαρό χώμα. Τώρα οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές, με περισσότερη υγρασία, αλλά ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις τον καιρό. Η πρόσφυση θα είναι διαφορετική. Όπως ανέφερε ο Seb, το καθάρισμα του δρόμου θα είναι ένα θέμα, αλλά δε θα έχει μεγάλη επίπτωση στους χρόνους. Το άλλο θέμα είναι η οδήγηση τη νύχτα, κάτι που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του ’90.

Ε: Η επίδοση του Kalle ήταν συγκλονιστική;
J.-M.L.:
Ερχόμενος στο ράλλυ και βλέποντας τους οδηγούς μας στην πρώτη ειδική, ήμουν πραγματικά πολύ χαρούμενος. Όλοι τους ξεκίνησαν πολύ δυνατά. Δυστυχώς ο Elfyn αντιμετώπισε πρόβλημα και το ράλλυ «στράβωσε» για αυτόν. Ο Seb οδηγούσε σαν πρωταθλητής που γνωρίζει τον τρόπο να κερδίσει και ο Kalle ήταν φανταστικός. Στο Ράλλυ Εσθονίας είχα πει πως γεννήθηκε ένας νέος ιπτάμενος Φινλανδός, αλλά εδώ πέταξε ακόμα ψηλότερα.

Ε: Τι σκέφτηκες για το χρόνο του στην πρώτη ειδική σήμερα;
J.-M.L.:
Πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση. Θυμάμαι και από τη δική μου εμπειρία, αν έχεις αυτοπεποίθηση μπορείς να κάνεις τη διαφορά. Βέβαια, φοβηθήκαμε αν θα μπορέσει να μείνει στο δρόμο. Αλλά είναι πολύ πιο ψύχραιμος απ’ ό,τι ήμουν εγώ. Μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του.

Ε: Είναι δύσκολο να παρακολουθείς;
J.-M.L.:
Το Βέλγιο δεν ήταν το καλύτερο ράλλυ για την ομάδα μας, η Hyundai πήρε πολλούς βαθμούς και έπρεπε να μειώσουμε τη διαφορά – αν δεν το καταφέρναμε, θα πηγαίναμε στη Φινλανδία με πολλή πίεση. Είναι δύσκολο να παρακολουθείς, ελπίζεις να μην προκύψουν προβλήματα και να μείνουν τα αυτοκίνητα στο δρόμο. Είναι σαφώς δυσκολότερο απ’ ό,τι όταν οδηγούσα.

Ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους

Tom Howard, Autosport (UK)

Ε: Είναι ο Kalle ένας ολοκληρωμένος πια οδηγός ράλλυ;
J.-M.L.: Όταν μπορείς να οδηγήσεις στο χιόνι, στο χώμα και στην άσφαλτο, τότε ναι, είσαι ένας ολοκληρωμένος οδηγός. Ο Kalle είναι γρήγορος σε όλες τις επιφάνειες.

Ε: Έχει ο Rovanpera ό,τι χρειάζεται για να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής;
J.-M.L.:
Αν κερδίζεις το δεύτερό σου ράλλυ στην πρώτη σου σεζόν πλήρους εμπλοκής στο WRC -δεν υπολογίζω την περυσινή-, δε γίνεται παρά να έχεις τα στοιχεία που απαιτούνται για να γίνεις παγκόσμιος πρωταθλητής. Όπως ξέρει καλά ο Seb, το να κερδίσεις το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι δύσκολο – χρειάζεται και λίγη τύχη. Πρέπει να γίνουν όλα ιδεατά, αλλά σίγουρα ο Kalle έχει κάνει ένα σημαντικό άλμα στην καριέρα του. Θα δούμε σπουδαίες νίκες από εκείνον. Ας πάμε βήμα βήμα, δίχως να του ασκούμε υπερβολική πίεση.

Ε: Seb, εσύ τι λες για την απόδοσή του; Έχει ανέβει επίπεδο;
S.O.:
Ήδη από πέρυσι, δηλαδή αρκετά νωρίς, ο Kalle έδειξε και ταχύτητα και προοπτική. Εξελίσσεται, αλλά ξεκίνησε δυναμικά. Ήταν ανταγωνιστικός στα περισσότερα ράλλυ – του βγάζω το καπέλο, είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τους χρόνους του και αυτή την πανάξια νίκη. Όλοι γνωρίζουμε πόσα απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να κατακτήσει νίκες σε ράλλυ και να πάρει πρωταθλήματα. Μπορεί να κερδίσει οπουδήποτε, θα έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί το μέλλον. Έχει πολλά χρόνια μπροστά του.

E: Kalle, ήταν η αίσθηση αυτής της νίκης καλύτερη από της Εσθονίας;
K.R.:
Είναι δύσκολο να πω. Θα έλεγα πως εκείνη της Εσθονίας την περίμενα περισσότερο, όλοι ήξεραν πως θα είμαστε ανταγωνιστικοί και το αυτοκίνητό μας είχε αποδειχθεί καλό. Όμως εδώ υπήρχαν ερωτηματικά για την ταχύτητά μας – δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Ήταν νέος αγώνας για φέτος, δε γνώριζαν όλοι τις ειδικές κι αυτό πάντα βοηθά, όταν όλοι καλούνται να κάνουν νέες σημειώσεις και να βασιστούν σε αυτές στο πρώτο loop. Σε αυτό, δείξαμε πως μπορούμε να είμαστε γρήγοροι όπου οι υπόλοιποι δεν έχουν εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021: Ευτράπελα γκρίνιες και λύσεις (+video)
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Θεαματική έξοδος για τον Paulo Nobre
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021: Ο Kalle Rovanpera έγραψε το δικό του μύθο

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto