Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Αποστολή NewsAuto: Στην Ιταλία για το European Le Mans Series (vids)

Ελλάδα 11:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποστολή NewsAuto: Στην Ιταλία για το European Le Mans Series (vids)

ΑΓΩΝΕΣ

Αποστολή NewsAuto: Στην Ιταλία για το European Le Mans Series (vids)

ΑΓΩΝΕΣ

Τον 24ωρο αγώνα Le Mans τον γνωρίζει και τον θαυμάζει κάθε λάτρης της ταχύτητας που θέλει να σέβεται τον εαυτό του. Όμως με βάση αυτόν, έχουν στηθεί ολόκληροι αγωνιστικοί θεσμοί, τους οποίους τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε γνωρίσει λίγο καλύτερα μέσω της συμμετοχής του Ανδρέα Λασκαράτου.

Advertisement
Advertisement

Μετά τον τίτλο στο Asian Le Mans Series και την κατηγορία LMP2 Am, o Έλληνας οδηγός φέτος έχει πλήρη εμπλοκή στο European Le Mans Series. Τρέχει με τα χρώματα της 1AIM Villorba Corse και μάχεται στην κατηγορία LMP3. Τι σημαίνει όμως ELMS;

Ταξιδέψαμε λοιπόν στη Βόρεια Ιταλία για να το διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι. Και έχοντας παρακολουθήσει από κοντά την πλειοψηφία των σημαντικότερων αγωνιστικών θεσμών των τελευταίων δύο δεκαετιών, πρέπει να παραδεχθούμε πως εντυπωσιαστήκαμε!

Laskaratos-ELMS-2021-Monza-c1000x600

Advertisement
Advertisement

Ο 4ωρος αγώνας της Monza πολύ λίγα έχει να ζηλέψει από το αντίστοιχο Grand Prix στο Ναό της Ταχύτητας. Έχει πληθώρα συμμετοχών (44 αυτοκίνητα, 127 οδηγοί από 32 χώρες) σε τρεις ανταγωνιστικές κατηγορίες (LMP2, LMP3, GTE), μάχες, θέαμα, αγωνία, απρόοπτα.

Τα paddock είναι γεμάτα, με τις περισσότερες ομάδες να έχουν στήσει εντυπωσιακά motorhomes και χώρους φιλοξενίας, παρατάσσοντας δίπλα τους τα επιβλητικά φορτηγά που μεταφέρουν εξοπλισμό και αγωνιστικά και τις ημέρες του αγώνα καλύπτουν όλες τις λειτουργικές ανάγκες των ομάδων.

Το grid κοσμεί ο αγαπημένος του Ελληνικού -κι όχι μόνο- κοινού, Juan Pablo Montoya!

Advertisement

Να πούμε για οδηγούς; Ο Λασκαράτος μάχεται κόντρα σε σπουδαία ονόματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού – ταλαντούχους οδηγούς που έχουν ξεκινήσει την αναρρίχησή τους προς την Formula 1 ή θρύλους που έχουν γράψει ήδη ιστορία εκεί. Όπως για παράδειγμα ο νικητής 7 Grand Prix στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, Juan Pablo Montoya. Ή ο μαχητής Robert Kubica.

Κοντά στην 1ΑΙΜ βρίσκεται η Proton Competition, ομάδα που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Porsche. Και που στην προκειμένη περίπτωση έχει αναλάβει το project “Road to Le Mans” στο οποίο ο διάσημος ηθοποιός Michael Fassbender (X-MEN, 300, Steve Jobs, Inglourious Basterds) προσπαθεί στα 44 (!) να γίνει οδηγός αγώνων και να κατακτήσει τις 24h Le Mans!

Advertisement

O παγκοσμίου φήμης ηθοποιός, Michael Fassbender, στο δυσκολότερο ρόλο της καριέρας του!

Παράλληλα με το ELMS διεξάγονται άλλοι τρεις θεσμοί με πολλές συμμετοχές: Ligier European Series, Michelin Le Mans Cup και Porsche Carrera Cup France! Κοινώς, επί τρεις ημέρες στην πίστα γίνεται χαμός!

Όμως η δράση είναι αδιάκοπη και στα γκαράζ. Οι ομάδες έχουν εκπαιδευμένο pit crew, τηλεμετρίες και ότι θα περίμενε κανείς από ένα κορυφαίο πρωτάθλημα. Και φυσικά, επειδή η τελειότητα είναι το ζητούμενο, η… προπόνηση δεν σταματάει ποτέ.

Advertisement

Δείτε για παράδειγμα τις δοκιμαστικές αλλαγές οδηγών. Βλέπετε στον 4ωρο αγώνα, πίσω από το τιμόνι του #18 θα περάσουν τρεις οδηγοί: ο Ανδρέας Λασκαράτος, ο Alessandro Bressan και ο Damiano Fioravanti. Δείτε λοιπόν στο παρακάτω video τι γίνεται όταν έρθει η ώρα του pit stop, στο οποίο θα αλλάξουν ρόλους…

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Panos Seitanidis (@seitanf1)

Στο αγωνιστικό κομμάτι, μετά από τις δοκιμές εξέλιξης της Πέμπτης όπου το βαμμένο στα χρώματα του «Visit Greece» πρωτότυπο Ligier JS P320-Nissan απέδιδε τέλεια, την Παρασκευή, στο Free Practice 1 και το Bronze Driver Collective Test όπου οδηγούσε ο Ανδρέας, το #18 είχε εξελιχθεί σε… ντίβα. Η συνεχής δουλειά στο set up βελτίωσε λίγο τα πράγματα στο Free Practice 2 αλλά οι κατατακτήριες δεν κύλησαν όπως θα ήθελαν στην ιταλική ομάδα, με τον Fioravanti να σημειώνει τον 13ο χρόνο της LMP3.

Όμως μπροστά έχουμε 4 ώρες αγώνα όπου όλα μπορούν να συμβούν! Δείτε LIVE τον αγώνα του Λασκαράτου στη Monza, με την εκκίνηση στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, στον παρακάτω σύνδεσμο.

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη Ανδρέας Λασκαράτος: «Racing For Greece»
Αυτό είναι το hypercar της Peugeot για τους αγώνες αντοχής (vid)
Ιταλική Formula 4: Πολύτιμα μαθήματα για Μαρκογιάννη