Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Video: Το νέο Tesla των 35.000 δολαρίων

Ελλάδα 21:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Video: Το νέο Tesla των 35.000 δολαρίων

ΝΕΑ

Video: Το νέο Tesla των 35.000 δολαρίων

ΝΕΑ

Το πρώτο αυτοκίνητο της Tesla με χαμηλή τιμή αγοράς, αυτό για το οποίο σχηματίστηκαν ουρές έξω από εκθέσεις της μάρκας, παρουσιάστηκε στην Καλιφόρνια από τον Elon Musk. Μπροστά σε ένα κοινό που τον χειροκροτούσε διαρκώς, ο εφευρέτης και ιδρυτής της Tesla ανέλυσε τα τεχνικά στοιχεία του Model 3, του μοντέλου μαζικής παραγωγής με αρχική τιμή τα 35.000 δολάρια. Μετά από κρατικές επιδοτήσεις, η τιμή αγοράς μπορεί να υποχωρεί ακόμη και 25.000 δολάρια.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Οι παραγγελίες άρχισαν ταυτόχρονα σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, με προκαταβολή 1.000 δολάρια/1.000 ευρώ. Οι παραδόσεις δεν θα γίνουν όμως άμεσα, αλλά μετά από 1,5 χρόνο, στα τέλη δηλαδή του 2017. Το Model 3 θα έχει ελάχιστη αυτονομία 345 km και θα επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε λιγότερο από 6 sec, ακόμη και στη βασική έκδοση.

Advertisement
Advertisement

«Στην Tesla δεν κατασκευάζουμε αργά αυτοκίνητα», δήλωσε με διάθεση χιούμορ ο Musk. Θα υπάρχουν εκδόσεις με μεγαλύτερες μπαταρίες που θα ολοκληρώνουν το σπριντ 0-100 αρκετά πιο γρήγορα, ίσως και σε 4 sec.

Όπως ανέφερε ο Musk, στάνταρ θα είναι ο αυτόματος πιλότος, που θα επιτρέπει την κίνηση στον αυτοκινητόδρομο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (σταμάτα-ξεκίνα, προσπέραση, αλλαγή λωρίδας). Το Model 3 είναι ένα αυτοκίνητο με εσωτερικό για 5 επιβάτες, κάτι που έχει επιτευχθεί μετακινώντας τις θέσεις οδηγού-συνοδηγού πιο μπροστά.

Advertisement

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη 3.600 ταχυφορτιστές της Tesla, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί στα τέλη του 2017. Ομοίως, στο ίδιο διάστημα θα διπλασιαστούν και τα σημεία πώλησης της Tesla, από 215 σήμερα σε 441 στα τέλη του επόμενου έτους.

Η Tesla στοχεύει σε ετήσια παραγωγή αυτοκινήτων της στις 500.000 μονάδες, με τις μπαταρίες να κατασκευάζονται στο θηριώδες Gigafactory, στην έρημο της Νεβάδα. Εκεί θα παράγονται περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου από όσες συνδυαστικά στα υπόλοιπα εργοστάσια στον κόσμο!

Advertisement