Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Toyota Yaris Hybrid: Τεχνολογικά εξελιγμένο, ενδιαφέρον οδηγικά

Ελλάδα 9:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Toyota Yaris Hybrid: Τεχνολογικά εξελιγμένο, ενδιαφέρον οδηγικά

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Toyota Yaris Hybrid: Τεχνολογικά εξελιγμένο, ενδιαφέρον οδηγικά

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

To νέο Toyota Yaris Hybrid καταφέρνει να παραμένει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην μικρή κατηγορία, συνδυάζοντας μοναδική ποιότητα και κορυφαίο τεχνολογικό υπόβαθρο με μία φρέσκια αισθητική και ένα πολύ πιο έντονο fun to drive χαρακτήρα.

Advertisement
Advertisement

 

Από την πρώτη του γενιά που εμφανίστηκε πριν πάνω από δύο δεκαετίες μέχρι και τις μέρες μας το όνομα Toyota Yaris είναι συνώνυμο της ποιότητας και της επιτυχίας στην μικρή κατηγορία. Το χαρισματικό αυτοκίνητο της ιαπωνικής εταιρίας ήδη από την πρώτη του εμφάνιση είχε καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα στην σχεδίαση και την κατασκευή των super mini, κερδίζοντας τότε επάξια τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της χρονιάς για το 2020. Κάτι που επανέλαβε 20 χρόνια αργότερα η τέταρτη γενιά του Yaris, το οποίο και αυτό κέρδισε τον τίτλο για το 2021, ανάμεσα σε πολλά ακόμα βραβεία και διακρίσεις που του απονεμήθηκαν στην χρονιά που πέρασε.

Η ιστορία συνεχίζεται λοιπόν και μάλιστα επαυξημένη και ενισχυμένη σε όλα τα σημεία. Το νέο Toyota Yaris έχει ωριμάσει, έχει αποκτήσει μία νέα και πιο νεανική αισθητική, έχει ένα πληθωρικό τεχνολογικό πακέτο με προεξάρχον το κορυφαίο υβριδικό σύστημα της αγοράς, και πλέον έχει κερδίσει και έναν πιο δυναμικό οδηγικό χαρακτήρα, που σε κάνει να απολαμβάνεις και να διασκεδάζεις κάθε διαδρομή μαζί του, ακόμα και την πιο απαιτητική.

Advertisement
Advertisement

Γεννημένος πρωταγωνιστής το νέο Toyota Yaris Hybrid παραμένει το ασυναγώνιστο best seller της εταιρίας στα μικρά αυτοκίνητα, ιδίως σε αγορές όπως της Ελλάδας, όπου η κυριαρχία του δεν αμφισβητείται από κανέναν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

 

Advertisement

Σημείο αναφοράς της κατηγορίας του, το νέο Toyota Yaris Hybrid φέρνει όλη την τεχνογνωσία και την premium κατασκευαστική αντίληψη της Toyota και στη νέα δεκαετία. Στο επίκεντρο όλων αυτόν βρίσκεται μία νέα και πολύ εξελιγμένη πλατφόρμα, η οποία είναι η πρώτη εφαρμογή της Toyota New Global Architecture σε ένα μικρό αυτοκίνητο, με την ονομασία GA-B και την δυνατότητα να προσαρμοστεί σε μία σειρά νέων μοντέλων που θα εμφανιστούν στην αγορά, όπως για παράδειγμα το εξαιρετικό νέο compact crossover Yaris Cross.

H συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι και το βασικό στοιχείο πάνω στο οποίο έχει χτιστεί η νέα φιλοσοφία του Yaris, με χαμηλό κέντρο βάρους και σημαντικά μεγαλύτερη αντοχή του αμαξώματος, κάτι που εξασφαλίζει εξ αρχής μία κορυφαία οδική συμπεριφορά και υψηλά επίπεδα άνεσης από την ανάρτηση.

Advertisement

Πάνω σ’ αυτή την νέα πλατφόρμα οι σχεδιαστές της Toyota δημιούργησαν ένα πραγματικά ξεχωριστό αυτοκίνητο της μικρής κατηγορίας, με τα φαρδύτερα μετατρόχια και το χαμηλό ύψος να δημιουργούν ένα δυναμικό σχήμα, με έντονο το σπορ στοιχείο, χωρίς όμως να χάνεται και η έννοια της πρακτικότητας και της φιλικότητας στην καθημερινή χρήση.


Η Toyota επιλέγει να μην ακολουθήσει την σύγχρονη τάση για αύξηση των διαστάσεων του Yaris, το οποίο μάλιστα έχει ελαφρά μικρότερο μήκος
από το μοντέλο που αντικαθιστά. Αντίθετα η Toyota εστιάζει σε τομείς ουσίας, όπως την αύξηση του μεταξονίου και την καλύτερη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων που προκύπτουν από το αυξημένο πλάτος.

Advertisement

Η προσέγγιση αυτή αποδίδει καρπούς καθώς το νέο Toyota Yaris Hybrid διαθέτει κορυφαίους χώρους για την κατηγορία του ενώ μεγάλο είναι και το πορτ-μπαγκάζ, που ξεκινά από τα 286 λίτρα. Αισθητικά το νέο Yaris Hybrid ξεχωρίζει από την εντυπωσιακή μάσκα με τα φώτα τεχνολογίας LED και φλας που εναλλάσσονται με την λειτουργία φώτων ημέρας, τα έντονα “νεύρα” στο αμάξωμα, τους τονισμένους θόλους των φτερών που προσδίδουν ένα σπορτίφ χαρακτήρα, και τις νέας σχεδίασης ζάντες που μπορούν να φθάσουν έως και τις 17 ίντσες, ανάλογα με την έκδοση του κινητήρα.

 

Την ίδια φιλοσοφία της έμφασης σε ποιοτικά χαρακτηριστικά παρουσιάζει και το σαλόνι, το οποίο αποφεύγει τους περιττούς εντυπωσιασμούς και παραμένει πιστό στην σχολή της Toyota που θέλει όλα τα πράγματα να είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετούν τον οδηγό και την ασφαλή οδήγηση.

Ο απλός στην σχεδίαση αλλά εύληπτος και καλά οργανωμένος στις πληροφορίες του πίνακας οργάνων είναι από τους πιο εύχρηστους που υπάρχουν στην αγορά, έχοντας σωστή διάταξη των ενδείξεων έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από τον δρόμο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η επανασχεδιασμένη θέση οδήγησης, οι πολλοί πρακτικοί χώροι για μικροαντικείμενα και η υψηλής ανάλυσης οθόνη των 8 ιντσών του συστήματος πολυμέσων με τις δεκάδες δυνατότητες και πληροφορίες. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το νέο Yaris είναι το μοναδικό μοντέλο στην κατηγορία B που διατίθεται προαιρετικά με έγχρωμο head-up display 10”.

Σε ό,τι αφορά την συνδεσιμότητα το νέο Yaris επιτρέπει την ομαλή, ασύρματη ενσωμάτωση smartphone μέσω Apple CarPlay και Android Auto, ώστε οι χρήστες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αγαπημένες εφαρμογές, χρησιμοποιώντας την κεντρική οθόνη πολυμέσων οκτώ ιντσών.

Πρόσβαση σε χρήσιμες, συνδεδεμένες υπηρεσίες επιτυγχάνεται και μέσω της εφαρμογής My Toyota. Περιλαμβάνονται πρακτικές και χρήσιμες πληροφορίες για την Toyota, μία λειτουργία εντοπισμού οχήματος (“find my car”) και καθοδήγηση “last mile”, που παρέχει βήμα προς βήμα οδηγίες, εάν ο πελάτης δεν μπορεί να σταθμεύσει στον προορισμό του. Η λειτουργία “Send to car” επιτρέπει στον οδηγό να σχεδιάζει μία διαδρομή ενώ βρίσκεται εκτός αυτοκινήτου και να τη στέλνει στο σύστημα πλοήγησης.

 

Στον τομέα της ασφάλειας το νέο Toyota Yaris Hybrid είναι και πάλι το σημείο αναφοράς στην κατηγορία του, έχοντας ήδη κερδίσει την κορυφαία διάκριση των πέντε αστέρων στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP. Παράλληλα η εταιρία έχει φροντίσει να το εφοδιάσει με όλα τα σύγχρονα συστήματα παθητικής ασφάλειας για τους επιβάτες και υποβοήθησης για τον οδηγό, εξασφαλίζοντας έτσι ότι κάθε διαδρομή θα είναι σίγουρη και άνετη μέσα σε ένα Yaris.

Aπό τα στοιχεία που αξίζει να ξεχωρίσουμε είναι ότι το Yaris είναι το πρώτο μοντέλο της Toyota που παρέχεται με κεντρικό αερόσακο SRS στον βασικό εξοπλισμό του, ο οποίος τοποθετείται στο κάθισμα του οδηγού και αποτρέπει τον τραυματισμό μεταξύ των δύο εμπρός επιβατών σε ενδεχόμενο πλευρικής σύγκρουσης.

Σε όλα αυτά η Toyota έρχεται να προσθέσει από τον βασικό κιόλας εξοπλισμό το πλήρες πακέτο σύγχρονων συστημάτων υπό την ονομασία Toyota Safety Sense, μεταξύ των οποίων τα Pre-Collision System με ανίχνευση οχήματος, ανίχνευση πεζού (ημέρα/νύχτα), ανίχνευση δικυκλιστή (ημέρα), Intersection Turn Assistance (ανίχνευση οχήματος και πεζού), Emergency Steering Assistance, Intelligent Adaptive Cruise Control, Road Sign Assist, Lane Departure Alert με Steering Control & Lane Trace Assist, Automatic High-Beam και πολλά ακόμα.

Πέρα από την σχεδιαστική και κατασκευαστική αρτιότητα του νέου Toyota Yaris Hybrid, αυτό που το ξεχωρίζει από όλα τα μοντέλα της κατηγορίας του είναι το κορυφαίο υβριδικό σύστημα με το οποίο εφοδιάζεται. Ένα σύστημα το ο οποίο βρίσκεται πλέον στην τέταρτη γενιά του και επιβεβαιώνει και στην πράξη την κυριαρχία της Toyota σ’ αυτή την τεχνολογία και τα μοναδικά επίπεδα εξέλιξης στα οποία έχει φθάσει.

Η νέα αυτή γενιά προσφέρει έναν συνδυασμό ασύγκριτης κατανάλωσης, χαμηλότερων ρύπων και αναβαθμισμένης λειτουργίας στο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης με υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη αυτονομία.

Ο νέος κινητήρας 1.5L Hybrid Dynamic Force προέρχεται από την ίδια οικογένεια TNGA με το δίλιτρο τετρακύλινδρο που χρησιμοποιούν τα Toyota Corolla και C-HR. Έχει μακριά διαδρομή, σχέση συμπίεσης 14.0:1 και υψηλή ταχύτητα καύσης με καλύτερο έλεγχο θερμοκρασίας και πίεσης. Αυτό συνεισφέρει στην εξαιρετικά υψηλή θερμική απόδοση – 40% – διασφαλίζοντας ότι αξιοποιούνται οι ενεργειακές δυνατότητες και της παραμικρής σταγόνας καυσίμου.

Όπως όλοι οι υβριδικοί κινητήρες της Toyota, χρησιμοποιεί τον κύκλο Atkinson, που κρατά περισσότερη ώρα ανοικτές τις βαλβίδες εισαγωγής, καθυστερώντας έτσι τη φάση συμπίεσης. Αυτό βελτιώνει την απόδοση και την κατανάλωση, αλλά μειώνει την ισχύ. Παρόλα αυτά, ο νέος κινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 93 PS/68 kW με τη μέγιστη ροπή 120 Nm να παράγεται σε χαμηλότερες στροφές (3.600 σαλ.).

Το νέο υβριδικό σύστημα μετάδοσης είναι πιο συμπαγές και ελαφρύ, με δύο ηλεκτροκινητήρες-γεννήτριες να εδράζονται σε πολλαπλούς άξονες αντί σειριακά, μειώνοντας το πλάτος της μονάδας κατά περίπου 37 mm.

Μία από τις πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες του νέου συστήματος είναι ότι ο θερμικός κινητήρας να μπορεί να απενεργοποιείται και το όχημα να λειτουργεί στο πλήρως ηλεκτρικό πρόγραμμα (EV), σε ταχύτητες έως 130 χλμ./ώρα. Η μετάδοση γίνεται μέσω ενός e-CVT αυτόματου κιβωτίου – ηλεκτρικό με συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση – που προσφέρει αίσθηση γραμμικής επιτάχυνσης και αθόρυβη λειτουργία.

Το νέο υβριδικό σύστημα είναι σημαντικά αναβαθμισμένο σε κάθε επιμέρους τομέα, με την συνδυαστική ιπποδύναμη να φθάνει στους 116 ίππους και τα 270 Nm ροπής. Η επιτάχυνση στα 0-100 χλμ/ώρα επιτυγχάνεται σε μόλις 9,7 δευτερόλεπτα και μάλιστα εντελώς αβίαστα και με πολύ πιο άμεσο και πολιτισμένο χαρακτήρα στο πάτημα του γκαζιού.

Οι αμιγώς ηλεκτρικές ικανότητες του αυτοκινήτου έχουν επίσης αλλάξει: το όχημα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα έως 130 χλμ/ώρα και η ηλεκτρική αυτονομία του σε συνθήκες πόλης έχει αυξηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν πολλά από τα οφέλη ενός ηλεκτρικού μοντέλου με μπαταρία, αλλά με χαμηλότερη τιμή και χωρίς το άγχος επαναφόρτισης της μπαταρίας.

Οι εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί στα 64 g/km και στο μικτό κύκλο, η κατανάλωση καυσίμου είναι 2,9 λ/100 χλμ., τιμές πραγματικά μοναδικές για τα δεδομένα της κατηγορίας και δείγμα των εξαιρετικών δυνατοτήτων που έχει το υβριδικό σύστημα της Toyota.

Συνοψίζοντας, από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το νέο Τoyota Yaris Hybrid έχει καταφέρει κάτι μοναδικό: Να φέρει την υβριδική τεχνολογία της Toyota στην απόλυτη κορύφωση απόδοσης και λειτουργίας την ίδια στιγμή που ίσως για πρώτη φορά ένα Yaris γίνεται και ένα αυτοκίνητο που χαίρεσαι να οδηγείς και απολαμβάνεις κάθε στιγμή μαζί του.

Γνήσιο τέκνο της νέας εποχής της Toyota που αποκλείει τα βαρετά αυτοκίνητα, το νέο Yaris Hybrid είναι η επιτομή ενός σύγχρονου αυτοκινήτου, συνδυάζοντας την μοναδική ποιότητα και αξιοπιστία της Toyota σε ένα νεανικό σχήμα με ανήσυχο οδηγικό ταμπεραμέντο και μία επί της ουσίας premium αύρα τόσο στην άνεση όσο και στην ασφάλεια που εξασφαλίζει στους επιβάτες του.

Το νέο Yaris Hybrid ανεβάζει ρυθμούς, γίνεται ακόμα πιο ποθητό από τον καταναλωτή της κατηγορίας, και όπως όλα δείχνουν, αυτή η γενιά, η καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη, θα διατηρήσει τον τίτλο του best seller με ευκολία. Και αυτή τη φορά το αξίζει και με το παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτή είναι η επαγγελματική έκδοση του Toyota Yaris
Toyota Yaris: Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021
Toyota Yaris με εξελιγμένο σύστημα Infotainment