Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η Cupra αποκάλυψε το ηλεκτρικό Born

Ελλάδα 1:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Cupra αποκάλυψε το ηλεκτρικό Born

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η Cupra αποκάλυψε το ηλεκτρικό Born

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με χαρακτηριστικά την μπαταρία υψηλής απόδοσης (82kWh) αυτονομία ως 540 χλμ, απόδοση ως 230 ίππους και κίνηση στους πίσω τροχούς «γεννήθηκε» το  Cupra Born.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Cupra, αποκαλύφθηκε.

Η νεοσύστατη ισπανική εταιρεία και συγχρόνως θυγατρική της Seat, ακολουθεί τις τάσεις της εποχής, η οποία ορίζεται κυρίως από την ευρεία χρήση της ηλεκτροκίνησης, εξελίσσοντας ένα EV μοντέλο, που μοιράζεται αρκετά στοιχεία από το VW ID.3. Παρατηρώντας την σχεδίαση του αμαξώματος εύκολα διαπιστώνετε την υιοθέτηση στοιχείων και λεπτομερειών από άλλα μοντέλα της Cupra, όπως τα στενά και γωνιώδη φωτιστικά σώματα και τη μπάρα LED που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου. Όμως, υπάρχουν και σχεδιαστικές πρωτοτυπίες όπως η «κλειστή» εμπρός εισαγωγή αέρα και η κεκλιμένη οροφή που χάρη στην μαύρης απόχρωσης κολόνα C, δείχνει να αιωρείται.

Πάνω στην εξωτερική εμφάνιση του Cupra Born, ο επικεφαλής σχεδιασμού Jorge Diez αναφέρει: «Τονίσαμε το πλάτος του αυτοκινήτου με μια οριζόντια φωτεινή υπογραφή, συνδυάζοντας παράλληλα έναν πολύ ξεχωριστό διαχύτη, ο οποίος αυξάνει την απόδοση και την αεροδυναμική του αυτοκινήτου. Όλη η ομάδα συνδύασε με τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης με την αποδοτικότητα».

Advertisement
Advertisement

Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει τη φιλοσοφία ποιότητας και απόδοσης σε συνδυασμό με ένα αέρα πολυτέλειας. Τον sport χαρακτήρα αναδεικνύουν, τα bucket καθίσματα, το νέο τιμόνι με τα κουμπιά επιλογής προφίλ οδήγησης (υπάρχει και sport λειτουργία Cupra). Εκτός από την προσοχή στη λεπτομέρεια και την ποιότητα, η Cupra έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του Born χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Η Ισπανική εταιρία ενώνει τις δυνάμεις της με την Seaqual Initiative για την κατασκευή των καθισμάτων του πρώτου 100% ηλεκτρικού μοντέλου της. Τα νέα bucket καθίσματα κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμο πολυμερές ύφασμα Seaqual Yarn από πλαστικό, προερχόμενο από τη Μεσόγειο και άλλες θάλασσες, ωκεανούς, ποτάμια και εκβολές. Αυτό το καινοτόμο υλικό, το οποίο συνάδει με το σχεδιαστικό στυλ και τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα της Cupra, παράγεται χάρη στη συνεργασία ψαράδων, διαφόρων ΜΚΟ και τοπικών κοινοτήτων, που συλλέγουν τα υλικά.

Advertisement

Με βάση την κυκλική οικονομία, αυτό το κοινό project με την Seaqual Initiative συμβάλλει παραλληλα στον συνεχή καθαρισμό των θαλασσών, των ποταμών και των ωκεανών μας. Το all-electric Born χρησιμοποιεί μια μεγαλύτερη οθόνη αφής 12 ιντσών (οθόνη 10 ιντσών για το ID.3) και έχει σπορ καθίσματα με ενσωματωμένα προσκέφαλα, ενώ το τιμόνι διαθέτει μερικά επιπλέον κουμπιά για την έκδοση Cupra.

Advertisement

Ο Cupra Director of Strategy, Business Development and Operations, Antonino Labate σχολίασε: «Με το Cupra Born, το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα, μπαίνουμε σε μια νέα ηλεκτρική εποχή. Η συνεργασία με την Seaqual Initiative για τη κατασκευή καθισμάτων για αυτό το νέο μοντέλο αποδεικνύει ότι η βιωσιμότητα, η καινοτομία και η σύγχρονη σχεδίαση είναι ένας τέλειος συνδυασμός. Η Cupra είναι μια μάρκα που εμπνέει τον κόσμο από τη Βαρκελώνη, και γι ‘αυτό δεσμευόμαστε σε έργα κυκλικής οικονομίας και βοηθούμε στη διατήρηση ενός φυσικού πόρου που είναι πολύ κοντά μας, αυτόν της Μεσογείου».

Εκτός από το ότι αποδεικνύει ότι o εξηλεκτρισμός και οι επιδόσεις ταιριάζουν τέλεια, το Cupra Born θα είναι το πρώτο κλιματικά ουδέτερο όχημα της μάρκας (CO2 neutral). Για το σκοπό αυτό, το νέο όχημα παράγεται στο Zwickau (Γερμανία) βασισμένο στην ηλεκτρική πλατφόρμα (MEB), όπου η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιείται στην αλυσίδα εφοδιασμού και την παραγωγή πρώτων υλών.

Οι υπόλοιπες εκπομπές αντισταθμίζονται από περιβαλλοντικές επενδύσεις πιστοποιημένες σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα. Με αυτόν τον τρόπο, το νέο Cupra Born θα συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2 και στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων. Από τώρα και στο εξής, χάρη στη συνεργασία με την Seaqual Initiative, η μάρκα θα συμβάλει επίσης στην κυκλική οικονομία και στην προστασία της Μεσογείου και των γύρω περιοχών.

Advertisement

Η απόδοση  πρωταγωνιστεί

Η απόδοση και η δυναμική του Cupra Born υπήρξαν σαφές επίκεντρο κατά την ανάπτυξη του αυτοκινήτου. Το Dynamic Chassis Control Sport (DCC Sport), το οποίο αναπτύχθηκε αποκλειστικά στην πλατφόρμα MEB για το CUPRA Born, συνδυάζει το σπορ οδηγικό ύψος του αυτοκινήτου με ένα σύστημα που προσαρμόζεται αυτόματα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, προσφέροντας ένα ανώτερο επίπεδο δυναμικής οδήγησης. Οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιράζουν το βάρος και να το κατανέμουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το νέο Born έχει αποκλειστικά κίνηση πίσω. Ο μονός ηλεκτρικός κινητήρας που είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος δίνει δύναμη 150 ίππων και 310 Nm ροπής στο βασικό μοντέλο,  Χρησιμοποιεί την μπαταρία 45-kWh, του ID.3 Pure Performance.με περίπου 340 χιλιόμετρα αυτονομία  (WLTP) και 0-100 σε 8,9 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί η έκδοση με 201 ίππους (όπως το ID.3 Pro Performance) με την μεγαλύτερη μπαταρία 58 kWh. Η ροπή παραμένει η ίδια στα 310 Nm  αλλά η  ιπποδύναμη επιτρέπει επιδόσεις σε 7,3 δευτερόλεπτα, ενώ η αναβαθμισμένη μπαταρία δίνει αυτονομία 420 χλμ.

Οι τεχνικές προδιαγραφές γίνονται πιο ενδιαφέρουσες καθώς η Cupra θα παρουσιάσει το πακέτο απόδοσης Born με E-Boost για να αυξήσει την παραγωγή στους 230 ίππους. Το επιπλέον boost βοηθά το hatchback μηδενικών εκπομπών να κάνει το 0-100 σε 6,6 δευτερόλεπτα. Η μπαταρία 58 kWh προσφέρει αυτονομία 420 χλμ. Ο ισχυρότερος ηλεκτροκινητήρας μπορεί να συνδυαστεί με μεγαλύτερη μπαταρία 77 kWh, οπότε η αυτονομία αυξάνεται στα 540 χιλιόμετρα.

Το Cupra Born θα τεθεί σε παραγωγή τον Σεπτέμβριο στο εργοστάσιο Zwickau του VW Group στη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η CUPRA αποκαλύπτει πρόωρα το ηλεκτρικό Born (+video)
Τι σχέση έχουν τα καθίσματα του Cupra Born με την Μεσόγειο;
Η Cupra παρουσίασε σκάφος 400 ίππων!