Live Κίνηση
Περισσότερα
PEUGEOT 2021-1

Peugeot e-Expert: Σημαντικά πλεονεκτήματα από την ηλεκτροκίνηση και στα ελαφρά επαγγελματικά

Ελλάδα 13:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Peugeot e-Expert: Σημαντικά πλεονεκτήματα από την ηλεκτροκίνηση και στα ελαφρά επαγγελματικά

PEUGEOT 2021-1

Peugeot e-Expert: Σημαντικά πλεονεκτήματα από την ηλεκτροκίνηση και στα ελαφρά επαγγελματικά

PEUGEOT 2021-1

Η ηλεκτροκίνηση δεν αλλάζει μόνο τα δεδομένα στα επιβατικά αυτοκίνητα αλλά φέρνει μία νέα εποχή και στα ελαφρά επαγγελματικά. Kαι η Peugeot με το e-Expert βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων με ένα όχημα κορυφαίο σε τεχνολογία και πολλές πρακτικές λύσεις για τις οικολογικά καθαρές και βιώσιμες μεταφορές του μέλλοντος.

Advertisement
Advertisement

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα που φέρνει η ηλεκτροκίνηση στα επιβατικά μοντέλα δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται έντονα και στα ελαφρά επαγγελματικά. Και η Peugeot είναι μία από τις εταιρίες με μακρά και ισχυρή παράδοση στα LCV, έχοντας συνδέσει την ιστορία της με μερικά από τα πιο επιτυχημένα αλλά και επιδραστικά ελαφρά επαγγελματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι έξι μοντέλα της Peugeot έχουν κερδίσει τον σημαντικό τίτλο του “Van of The Year” από το 1992 και μετά που έχει θεσμοθετηθεί, ενώ για φέτος, τον επίζηλο αυτό τίτλο κατέχει το ηλεκτρικό e-Expert. Ένα ελαφρύ van το οποίο ανήκει στις πιο δυναμικές κατηγορίες της Ευρώπης, με το αυτοκίνητο της Peugeot να έχει ήδη σημαντική εμπορική επιτυχία με πάνω από 195.000 πωλήσεις τα τελευταία 4 χρόνια που υπάρχει η νέα γενιά στην αγορά.

Με το e-Expert η Peugeot έρχεται να προσθέσει τις μοναδικές ιδιότητες της ηλεκτροκίνησης σε ένα αυτοκίνητο που ήδη είχε ξεχωρίσει για μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τη μοναδική του ευελιξία, κάτι που οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του. Η ηλεκτροκίνηση έρχεται να φέρει μερικά επιπλέον στοιχεία στην χρήση του καθώς σύμφωνα με τις έρευνες το 80% των αυτοκινήτων αυτών δεν κάνουν πάνω από 200 χιλιόμετρα την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι η αυτονομία δεν είναι πρωταρχικό κριτήριο για την επιλογή τους. Ενώ αποτελεί και μία σταθερή εξασφάλιση για το μέλλον, καθώς αποφεύγει τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τα συμβατικά μοντέλα σε αρκετές μεγάλες πόλεις και σιγά-σιγά θα επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Το νέο ηλεκτρικό e-Expert διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα της απλής έκδοσης, συμπεριλαμβανόμενης και της Compact, η οποία είναι μοναδική στην κατηγορία της και χάρη στις συμπαγείς της διαστάσεις ταιριάζει απόλυτα στους στενούς δρόμους μιας πόλης και σε χώρους που υπάρχει περιορισμός ύψους και ευκολίας στην κίνηση. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Peugeot e-Expert περιλαμβάνουν: δύο επίπεδα αυτονομίας έως και 330 χιλιόμετρα, 3 μήκη αμαξώματος, ωφέλιμο φορτίο έως και 1.275 κιλά, ικανότητα έλξης έως 1.000 κιλά, και χώρος φόρτωσης ίδιων διαστάσεων με εκείνον την έκδοσης με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το ηλεκτρικό e-Expert απευθύνεται σε μία σειρά επαγγελματιών. Από τεχνίτες κάθε είδους, εταιρίες που δίνουν μεγάλη σημασία στο οικολογικό τους προφίλ, οργανισμούς που ψάχνουν όχημα μηδενικών ρύπων αλλά ακόμα και εξειδικευμένους χρήστες οι οποίοι μπορούν να μετασκευάσουν το e-Expert ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Η σχεδίασή του παραπέμπει στα επιβατικά δεδομένα της Peugeot διαθέτοντας ένα αρκετά εντυπωσιακό και δυναμικό αμάξωμα για τα δεδομένα των επαγγελματικών, με την άμεσα αναγνωρίσιμη μάσκα της γαλλικής εταιρίας. Η ηλεκτρική έκδοση διαφοροποιείται μόνο στο ότι διαθέτει μία πρόσθεση υποδοχή για τη φόρτιση στο εμπρός αριστερό φτερό ενώ υπάρχουν και οι ενδείξεις e-Expert για να τονίζουν τον διαφορετικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης έκδοσης. Ο χώρος εργασίας είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και με ποιοτικά υλικά, διαθέτοντας κάποια επιπλέον γραφικά που αφορούν την λειτουργία του ηλεκτρικού υποσυστήματος στην κεντρική οθόνη του infotainment. Υπάρχει επίσης σύστημα πλοήγησης TomTom Traffic 3D που δείχνει και τα σημεία φόρτισης και την υπολειπόμενη αυτονομία), νέο χειριστήριο “e-Toggler” για το αυτόματο κιβώτιο, χειριστήριο για την επιλογή των προγραμμάτων οδήγησης και ηλεκτρικό χειρόφρενο.

Advertisement

Το e-Expert βασίζεται και αυτό όπως και τα νέα Peugeot e-208 και e-2008 στην πλατφόρμα EMP2 και εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων και 120 Nm ροπής. Η ροπή αυτή είναι άμεσα διαθέσιμη, από μηδενική ταχύτητα ενώ απουσιάζουν οι κραδασμοί και οι θόρυβοι, δημιουργώντας μία εντελώς νέα και σαφώς πιο φιλική για τον χρήστη εμπειρία οδήγησης. Οι επιδόσεις που επιτυγχάνει με το πρόγραμμα οδήγησης Power είναι ανώτατη ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, 0-100 km/h σε 13,1 δευτερόλεπτα και ρεπρίζ 80-120 km/h σε 12,1 δευτερόλεπτα. Όπως και στα επιβατικά ηλεκτρικά μοντέλα της Peugeot, έτσι και στο e-Expert υπάρχουν τρία προγράμματα λειτουργίας, Εco για μέγιστη αυτονομία, Normal για καθημερινή χρήση και Power για βελτιστοποίηση των επιδόσεων κατά την διάρκεια μεταφοράς βαρέων φορτίων. Διατίθεται επίσης σύστημα ανάκτησης της ενέργειας δύο σταδίων έντασης καθώς επίσης και ηλεκτρικό χειρόφρενο το οποίο απελευθερώνει αρκετό ελεύθερο χώρο στο δάπεδο.

Σε ό,τι αφορά την μπαταρία είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Peugeot που προσφέρεται με δύο επιλογές, μία 50 και μία 75 kWh. Οι εκδόσεις (Compact, Standard και Long) διατίθενται με τη μπαταρία των 50 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 230 km βάσει του πρωτοκόλλου WLTP. Οι εκδόσεις Standard και Long μπορούν επίσης να εφοδιαστούν με μπαταρία 75 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 330 km, βάσει του ίδιου πρωτοκόλλου πιστοποίησης. Σε σύνδεση με το κύκλωμα του καλοριφέρ του χώρου των επιβατών, η διαχείριση των θερμικών φορτίων της μπαταρίας δίνει τη δυνατότητα για ταχεία φόρτιση, βελτιστοποιημένη αυτονομία και αυξημένη διάρκεια ζωής.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια σχετικά με το e-Expert είναι ότι διατίθεται με δύο ενσωματωμένους φορτιστές, έναν στάνταρ μονοφασικό των 7,4 kW και έναν προαιρετικό τριφασικό των 11,0 kW. Oι χρόνοι και οι επιλογές της φόρτισης είναι πολλές, ανάλογα με την υπάρχουσα παροχή ρεύματος που έχει στην διάθεσή του ο χρήστης. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι μέσω ενισχυμένης οικιακής παροχής 16Α χρειάζονται 15 ώρες για την μπαταρία των 50 kW, μέσω wallbox των 11,0 kWh 5 ώρες για τη μπαταρία των 50 kWh και 7,5 ώρες για αυτή των 75 kWh, ενώ μέσω δημόσιου φορτιστή 100 kW μπορεί να επιτευχθεί το 80% της φόρτισης μέσα σε 30 λεπτά για την μπαταρία των 50 kW και σε 45 λεπτά για τη μεγαλύτερη των 75 kW. Η μπαταρία καλύπτεται από εγγύηση 8 ετών ή 160.000χλμ. για το 70% της ικανότητας φόρτισής της.

Ενδεικτικό της έμφασης που δίνει η Peugeot στην δημιουργία των ηλεκτρικών ελαφρών επαγγελματικών είναι η προσεγμένη τοποθέτηση της μπαταρίας κάτω από το δάπεδο έτσι ώστε να μην μειωθεί ο χώρος φόρτωσης αλλά και να ενισχυθεί η ακαμψία του αμαξώματος. Το e-Expert προσφέρεται σε 3 μήκη: Compact 4,6m, Standard 4,95m και Long 5,30m, ενώ ο κύκλος στροφής των 11,3m (έκδοση Compact) και το περιορισμένο ύψος του των 1,90m (ανάλογα με την έκδοση) εξασφαλίζουν ότι θα έχει πρόσβαση σε χώρους με μικρό ύψος και περιορισμένες δυνατότητες ελιγμών (υπόγεια γκαράζ, αποθήκες κ.λπ.). Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του e-Expert είναι και το μοναδικό σύστημα Moduwork της Peugeot, το οποίο χάρη στο άνοιγμα πρόσβασης στον χώρο αποσκευών και το αναδιπλούμενο κάθισμα του οδηγού αυξάνεται ο ωφέλιμος χώρος φόρτωσης κατά 1,16 μέτρα για μεταφορά μεγάλου μήκους αντικειμένων. Οι τιμές του ωφέλιμου όγκου είναι παρόμοιες με τις συμβατικές εκδόσεις, φθάνοντας στην κορυφαία τιμή των 6,6 κυβικών μέτρων και το ωφέλιμο φορτίο φτάνει μέχρι τα 1.275 κιλά.

Συνολικά, με το e-Expert η Peugeot δημιουργεί ένα κορυφαίας απόδοσης και πρακτικών λύσεων ελαφρύ επαγγελματικό van το οποίο χάρη στην ηλεκτροκίνηση ανοίγει μία σειρά νέων δυνατοτήτων για τον σύγχρονο επαγγελματία. Ξεκάθαρα πιο οικονομικό στην χρήση, με λιγότερες ανάγκες για συντήρηση και σημαντικά μειωμένο το ενδεχόμενο βλαβών (λόγω της τεχνολογίας των ηλεκτροκινητήρων), το e-Expert δίνει τις απαντήσεις του αύριο, σήμερα. Ιδανική επιλογή για εταιρίες και επαγγελματίες που θέλουν να αναβαθμίσουν το οικολογικό προφίλ της εταιρίας τους, που έχουν στόχο την βέλτιστη κερδοφορία αλλά και την εξασφάλιση ότι το όχημά τους δεν θα αντιμετωπίσει απαγορεύσεις στην κίνηση στο αστικό περιβάλλον, το e-Expert και η Peugeot λύνουν τα χέρια του επαγγελματία που βλέπει μπροστά.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Peugeot 2008: Σαρωτικό σε πωλήσεις το ελληνικό Car of the Year
Peugeot e-Expert: Απόλυτη κυριαρχία και στα ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά
Peugeot e-2008: Γεννημένος πρωταγωνιστής και στην ηλεκτροκίνηση