Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Στην Αστυπάλαια οι ανακοινώσεις-σοκ σχετικά με τα βενζίνη ή diesel;

Ελλάδα 2:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στην Αστυπάλαια οι ανακοινώσεις-σοκ σχετικά με τα βενζίνη ή diesel;

ΑΓΟΡΑ

Στην Αστυπάλαια οι ανακοινώσεις-σοκ σχετικά με τα βενζίνη ή diesel;

ΑΓΟΡΑ

Στην Αστυπάλαια θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα του έργου Astypalea Smart & sustainable Island. –  Αυξάνονται οι επιδοτήσεις για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, τους επιχειρηματίες αλλά και τους ιδιοκτήτες Ταξί για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

 

Στην Αστυπάλαια οδεύει το πρώτο ηλεκτρικό περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας που δεν είναι άλλο από το VW ID.4 της φωτογραφίας που δημοσίευσε το Newsauto.gr ώστε να παρουσιαστεί και επίσημα στις 2 Ιουνίου στο νησί παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τους CEO της VW κ. Herbert Diess.

Advertisement
Advertisement

Πέραν του περιπολικού VW ID.4 της ΕΛΑΣ δύο ακόμη ηλεκτρικά μοντέλα της VW θα παραδοθούν στο Λιμενικό Σώμα και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενώ επίσης ένα επιπλέον ηλεκτρικό μοντέλο της VW θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά εργαζομένων.

Τα εν λόγω ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα φορτίζονται στους δέκα συνολικά φορτιστές οι οποίοι έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νησί.

Παράλληλα στις 2 Ιουνίου σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr ο Πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να προβεί σε κάποιες ανακοινώσεις-σοκ σχετικά με τα οχήματα που κινούνται με βενζίνη ή diesel αλλά και το μέλλον της αυτοκίνησης στην Ελλάδα ενώ παράλληλα θα προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάπτυξη υβριδικού συστήματος τριών μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και αιολικών σε συνδυασμό με συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας 2 μεγαβάτ και 7 μεγαβατωρών.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Diesel – Βενζίνη: Ψυχραιμία – Τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός

Όπως είχε αποκαλύψει το Newsauto.gr στις 4 Νοεμβρίου 2020 το ύψος της επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα κυμαίνεται στις 12.000 ευρώ για τους κατοίκους του νησιού ενώ επίσης το όφελος της απόσυρσης θα αυξηθεί σε 3.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και στα Ταξί όπου η απόσυρση θα είναι υποχρεωτική το όφελος αυξάνεται στις 4.500 ευρώ.

Advertisement

Στόχος του προγράμματος στην Αστυπάλαια είναι σε σύνολο 1.500 οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης να αντικατασταθούν τα 1.000 από ηλεκτρικά.

Το project στην Αστυπάλαια χρηματοδοτείται από την VW και η αρχική επένδυση θα είναι 3 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά το πρόγραμμα θα ανέλθει σε περίπου 10 εκατ. ευρώ ενώ τα αυτοκίνητα του ομίλου που θα επιλέξουν θα τα αποκτήσουν σε τιμές κόστους!

Πάντως η ηλεκτρονική πύλη www.e-astypalaia.gov.gr για την κατάθεση των αιτήσεων είναι ήδη αναρτημένη στο Διαδίκτυο αλλά ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί η σχετική υπηρεσία αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία προς τα τέλη Ιουνίου…

Advertisement

Οι αυξημένες επιδοτήσεις θα αφορούν μόνο στους μόνιμους κατοίκους της Αστυπάλαιας ή για τις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει ως έδρα το νησί.

 

 

Επιδότηση φυσικών και νομικών προσώπων

Για τα φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ανέρχεται έως 12.000 ευρώ και αφορά σε μοντέλα με Αξία Λιανικής προ Φόρων έως 50.000 ευρώ ενώ αν υπάρχει και απόσυρση παλαιού οχήματος τότε το όφελος ανεβαίνει κατά 3.000 ευρώ για να οριστεί στις 15.000 ευρώ.

Η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού scooter ανέρχεται σε 1.600 ευρώ ενώ αν υπάρχει δίκυκλο ή τρίκυκλο για απόσυρση τότε αυξάνεται κατά 800 ευρώ.

Για την ηλεκτρικών ποδηλάτων η επιδότηση ανέρχεται έως 800 ευρώ.

Η απόκτηση wall box φορτιστή ανέρχεται στα 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και στα 400 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Οι ΑμεΑ, οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι λαμβάνουν ένα έξτρα μπόνους επιδότησης 500 ευρώ για δίκυκλο ή ποδήλατο και 1.000 ευρώ για ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν μία αίτηση ενώ τα νομικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν περισσότερες αιτήσεις υπό προϋποθέσεις και σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούν να αιτηθούν για επιδότηση έως 30 οχήματα συνδυαστικά από όλες τις κατηγορίες.

Επιδότηση Ταξί

Το υψηλότερο ποσό επιδότησης θα έχουν οι ιδιοκτήτες Ταξί που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά τους οχήματα με ηλεκτρικά καθώς το όφελος (αγοράς και απόσυρσης) ανέρχεται σε 19.500 ευρώ εκ των οποίων οι 15.000 ευρώ αφορούν στην αγορά και οι 4.500 ευρώ στην απόσυρση του παλαιού επαγγελματικού οχήματος.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες Ταξί μπορούν να επιδοτηθούν και για την απόκτηση wall box φορτιστή με 500 ευρώ.

Αυστηρός έλεγχος

Αυστηροί είναι οι έλεγχοι που θα πραγματοποιήσουν οι ελεγκτές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να διαπιστωθεί αν οι αιτούντες είναι πραγματικά μόνιμοι κάτοικοι της Αστυπάλαιας και δεν σπεύσουν να ωφεληθούν παρανόμως της αυξημένης επιδότησης.

Μεταξύ των εγγράφων που θα καταθέτουν οι αιτούντες περιλαμβάνεται το εκκαθαριστικό της Εφορίας στο οποίο αναγράφεται η μόνιμη κατοικία, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, υπεύθυνη δήλωση, κ.ά. τα οποία θα πιστοποιούν πως η Αστυπάλαια είναι η μόνιμη κατοικίας τους.

 

Διαβάστε επίσης:
Ελλάδα: Ετσι θα μειωθούν επιτέλους οι επικίνδυνοι ρύποι
Πόσο κοστίζει το ID.4 που δώρισε η VW στο Αστυνομικό Τμήμα Αστυπάλαιας
Τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ «φρενάρουν» την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα