Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

ΕΛ.ΑΣ.: Δεν είναι στημένος διαγωνισμός – Tα ερωτήματα που προκύπτουν

Ελλάδα 5:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Δεν είναι στημένος διαγωνισμός – Tα ερωτήματα που προκύπτουν

ΑΓΟΡΑ

ΕΛ.ΑΣ.: Δεν είναι στημένος διαγωνισμός – Tα ερωτήματα που προκύπτουν

ΑΓΟΡΑ

Επίσημη απάντηση στο δημοσίευμά μας για την 24ωρη αποστολή στοιχείων ωστε να γίνει διαγωνισμός για την αγορά νέων οχημάτων της αστυνομίας εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει: «Δημοσιεύματα στον Τύπο περί στημένου διαγωνισμού της Ελληνικής Αστυνομίας για προμήθεια οχημάτων είναι αναληθή και ψευδή. Το έγγραφο που εμφανίζουν τα δημοσιεύματα ως διαγωνιστική διαδικασία, εστάλη στο Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για τη συλλογή, αποκλειστικά και μόνο, τεχνικών και οικονομικών δεδομένων του ελεύθερου εμπορίου, με σκοπό την επικαιροποίηση των αντίστοιχων στοιχείων που τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά συνέπεια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τη διαδικασία ως «24ωρο διαγωνισμό» για την προμήθεια οχημάτων. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι διαγωνισμοί για την προμήθεια οχημάτων είναι δημόσιοι, ανοικτοί και διέπονται από τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις».

Advertisement
Advertisement

Σε ό,τι μας αφορά διευκρινίζουμε ότι το ρεπορτάζ μας δεν ανέφερε πουθενά (ούτε καν υπονοήθηκε) ότι πρόκειται για “στημένο διαγωνισμό”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ανακοίνωση. Το πώς… είδε το Υπουργείο αναφορά περί στημένου διαγωνισμού, είναι κάτι που μάλλον θα πρέπει να μας εξηγήσει!

Κατανοώντας όμως τις ευαισθησίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περι… αδιαφθορίας, θέλουμε τα θέσουμε τα εξής απλά ερωτήματα:

α) Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. ουσιαστικά αιφνιδίασε τις ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες ορίζοντάς τους μόλις 24 ώρες για να συγκεντρωθούν και σταλούν τα στοιχεία που χρειάζονται για τον διαγωνισμό, όταν μια εισαγωγική θα πρέπει να απευθυνθεί στο εργοστάσιο για να ζητήσει διαθεσιμότητα, σε μια περίοδο που οι μονάδες παραγωγής είναι σε πλήρη αναστάτωση λόγω των αλλαγών που φέρει η ισχύ -από την 1η Σεπτεμβρίου- των νέων μετρήσεων κατανάλωσης και ρύπων WLTP; –ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τι θα αλλάξει στα αυτοκίνητα ο νέος κύκλος μέτρησης WLTP.

Advertisement
Advertisement

Σημειώστε πώς σύμφωνα με τις πληροφορίες μας καμία εισαγωγική δεν πρόλαβε να καταθέσει τα στοιχεία που ζητήθηκαν, ενώ ο Σύνδεσμος των Εισαγωγέων (στον οποίο προωθήθηκε το αίτημα) ανακοίνωσε στο Υπουργείο και την ΕΛ.ΑΣ οτι τα στοιχεία αυτά θα σταλούν την Παρασκευή.

Μήπως, τελικά,  χάθηκε ακόμα ένα σημαντικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο… ανακαλύφθηκε την έσχατη ώρα απο το Υπουργείο, οπότε χάθηκε ουσιαστικά και η ευκαιρία ανανέωσης του γηραιού στόλου περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ.;

β) Τι συνέβη με τον διαγωνισμό αγοράς νέων περιπολικών που προκηρύχθηκε πριν περίπου 13 μήνες, όπου οι περισσότερες εισαγωγικές έχουν ήδη καταθέσει τους φακέλους;
Ισχύει ότι οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι φάκελοι δεν έχουν καν ανοιχθεί διότι δεν υπάρχει η ανάλογη επιτροπή ελέγχου και αξιολόγησης των φακέλων; Τόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί μια επιτροπή – από τους χιλιάδες που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο τελευταία- που να μπορέσει να αξιολογεί τα προτεινόμενα αυτοκίνητα, για τα νέα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ.;

Αναμένουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, όπως με τόση φειδώ απάντησαν στην αποκάλυψη του ρεπορτάζ μας, βλέποντας μάλιστα αναφορά σε.. στημένο διαγωνισμό.