Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Μαθαίνοντας να περιμένουμε το νέο μας αυτοκίνητο

Ελλάδα 12:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μαθαίνοντας να περιμένουμε το νέο μας αυτοκίνητο

ΑΓΟΡΑ

Μαθαίνοντας να περιμένουμε το νέο μας αυτοκίνητο

ΑΓΟΡΑ

Αναμφίβολα η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου αλλάζει τα δεδομένα και τις συνήθειές μας…

Advertisement
Advertisement

 

Η προσμονή για το καινούριο αυτοκίνητό μας είναι γλυκιά αλλά τείνει να εξελιχθεί σε βασανιστική. Το ψάξαμε πολύ, το σκεφτήκαμε, το υπολογίσαμε και, τελικά, αφού το αποφασίσαμε, με λαχτάρα αναμένουμε τη συμβίωση μαζί του. Ομως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η αναμονή για το πότε θα πιάσουμε στα χέρια μας το νέο μας απόκτημα θα είναι πλέον μεγαλύτερη απ’ ό,τι πριν από λίγους μήνες.

Σε πρώτο πρόσωπο, παρήγγειλα το νέο μου αυτοκίνητο τον Οκτώβριο του 2020 και το παρέλαβα στα τέλη Μαρτίου του 2021…

Advertisement
Advertisement

Εκνευριστικό, αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, όπως το βιώνουν από πέρυσι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αγοραστές αυτοκινήτων.

Το πρόβλημα με τους ημιαγωγούς και η ραγδαία αύξηση της ζήτησης νέου αυτοκινήτου από τα lockdowns και μετά, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση αναμονής σε όλη την Ευρώπη. Στις αποθήκες δεν υπάρχει ούτε…ζάντα από έτοιμο αυτοκίνητο, ενώ όσα έρχονται με τα καράβια στον Πειραιά μένουν 3-4 ημέρες στον τελωνειακό χώρο και παραδίδονται απευθείας στους νέους κατόχους τους.

Ναι, αυτή είναι η νέα κατάσταση και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμα…

Advertisement

«ΟΚ, θα πάρω μεταχειρισμένο», λένε κάποιοι.

Η αγορά, όμως, είναι ενιαία και ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, των οποίων η τιμή έχει αυξηθεί υπερβολικά, ακολουθώντας το νόμο του εμπορίου «μεγάλη ζήτηση, μικρή προσφορά, αυξημένες τιμές».

Advertisement

Για του λόγου το αληθές, ψάχνοντας ένα Peugeot νέας γενιάς διαπίστωσα τα εξής: με πρώτη άδεια Φεβρουάριο του 2020, ένα Peugeot 208 1.2 PureTech 100 Active, με 16.000 km κοστίζει σχεδόν €19.000. Το ίδιο αυτοκίνητο καινούριο στοιχίζει περίπου €20.500! Oμως για να το πάρω πρέπει να περιμένω μέχρι τις γιορτές και βάλε, οπότε…

Τι θα προτιμήσεις λοιπόν;

 

Advertisement

Προσωπικά θα περίμενα, έστω και αν δεν μου αρέσει. Διότι η υπομονή σχεδόν πάντα ανταμείβεται με το καλύτερο!

Τάκης Τρακουσέλλης