Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Αυτοί ήταν οι 8 «μνηστήρες» της Mercedes-Benz Hellas!

Ελλάδα 17:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτοί ήταν οι 8 «μνηστήρες» της Mercedes-Benz Hellas!

ΑΓΟΡΑ

Αυτοί ήταν οι 8 «μνηστήρες» της Mercedes-Benz Hellas!

ΑΓΟΡΑ

Έξι πολυεθνικές και δύο ελληνικοί όμιλοι είχαν καταθέσει προτάσεις εξαγοράς για τη γερμανική θυγατρική.

Advertisement
Advertisement

Σε περιζήτητη «νύφη» αναδείχθηκε η Mercedes-Benz Hellas από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε ότι το γερμανικό εργοστάσιο θα πουλήσει την θυγατρική που έχει στην Ελλάδα καθώς οι «μνηστήρες» ήταν πολλοί και διέθεταν οι περισσότεροι παχυλά πορτοφόλια!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, οι ξένες εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό πώλησης της γερμανικής θυγατρικής στην Ελλάδα ήταν έξι (6) ενώ από την εγχώρια αγορά δύο όμιλοι προσπάθησαν να αποκτήσουν την Mercedes-Benz Hellas.

Advertisement
Advertisement

Η θυγατρική του γερμανικού εργοστασίου στην Ελλάδα ωστόσο διέθετα και αρκετά ακίνητα, τα οποία βέβαια θα πέρναγαν στον πλειοδότη του διαγωνισμού με αποτέλεσμα η συνολική αξία πώλησης της Mercedes-Benz Hellas να υπολογίζεται ότι άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ! Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την περίοδο που διανύουμε…

Ωστόσο η big business για όποιον αποκτούσε την Mercedes-Benz Hellas πέραν των επιβατικών μοντέλων ήταν τα φορτηγά! Ναι, σωστά διαβάσατε, ο τζίρος των φορτηγών είναι πολύ υψηλός, όπως επίσης και το κομμάτι των ανταλλακτικών που θεωρείται από τα πλέον προσοδοφόρα κομμάτια της θυγατρικής.

Να υπενθυμίσουμε πως η Mercedes-Benz Hellas ιδρύθηκε το 1981, αποτελεί 100% θυγατρική του Ομίλου Mercedes-Benz AG και είναι ο Γενικός Διανομέας επιβατηγών & επαγγελματικών οχημάτων Mercedes-Benz & smart στην Ελλάδα καθώς και των λεωφορείων Mercedes-Benz & Setra από τον Νοέμβριο του 2013.

Advertisement

Τα έσοδα από τις πωλήσεις της γερμανικής θυγατρικής το 2018 ξεπέρασαν τα 165 εκατ. ευρώ.

Το 2019 ταξινομήθηκαν συνολικά στην Ελλάδα 6.122 οχήματα του Ομίλου της Daimler και συγκεκριμένα 5.290 επιβατικά οχήματα Mercedes-Benz & smart (4.524 οχήματα Mercedes-Benz και 766 smart, 429 ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (κάτω των 3,5 τόνων), 191 επαγγελματικά οχήματα (άνω των 3,5 τόνων) και 212 λεωφορεία Μercedes-Benz & Setra (πηγή: ΣΕΑΑ). Τόσο στα φορτηγά (από 3,5 τόνους) όσο και στα λεωφορεία, η Mercedes-Benz Ελλάς κατετάγη επίσης πρώτη στις πωλήσεις.

Advertisement

To μερίδιο αγοράς στα επιβατικά ανέρχεται στο 4,7%, εκ του οποίου το 4,0% ανήκει στα μοντέλα της Mercedes-Benz. Στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα στο 5,4%, στα επαγγελματικά οχήματα άνω των 3,5 τόνων στο 57,3% και στα βαρέα επαγγελματικά οχήματα άνω των 8 τόνων στο 41,9%. Στα λεωφορεία δε, το μερίδιο αγοράς υπερβαίνει το 58%!

Οι ελληνικοί όμιλοι που συμμετείχαν

Οι δύο ελληνικοί όμιλοι που θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό απόκτησης της Mercedes-Benz Hellas ήταν ο όμιλος Βασιλάκη και ο όμιλος Πετρόπουλος! Οι δύο όμιλοι έχουν και στο παρελθόν διασταυρώσει τα ξίφη τους για κάποια εταιρεία χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστοί οι διαξιφισμοί τους, καθώς αποτελούν δύο εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πολλά προβλήματα και στους δύο ομίλους.

Advertisement

Όμως, οι δύο ελληνικοί όμιλοι όπως αποδείχθηκε δεν άντεξαν τον έντονο ανταγωνισμό έναντι των κορυφαίων πολυεθνικών του εξωτερικού, οι οποίες γνωρίζουν τέλεια το αντικείμενο της πώλησης των αυτοκινήτων και τα έσοδά τους προσδιορίζονται σε… διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ!

Ο όμιλος επιχειρήσεων Θ. Βασιλάκη είναι από τους πλέον επιτυχημένους και δραστήριους στον Ευρωπαϊκό χώρο. Από την ίδρυση του σημείωσε σημαντικά και σταθερά βήματα ανάπτυξης για να φτάσει σήμερα και να κατέχει εταιρείες με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Ενδεικτικό της επιτυχημένης πορείας του ομίλου, αποτελεί το γεγονός ότι κάτω από την επιχειρηματική ομπρέλα συνυπάρχουν πρωτοπόρες στους κλάδους τους εταιρείες, όπως οι Aegean Airlines, Hertz Autohellas ATEE, Hyundai Ελλάς (αποκλειστικός εισαγωγέας αυτοκινήτων Hyundai), Seat Τεχνοκάρ (αποκλειστικός εισαγωγέας αυτ/των Seat), Kia Ελλάς (αποκλειστικός εισαγωγέας αυτοκινήτων Kia) & Βελμάρ (εξουσιοδοτημένος διανομέας και επισκευαστής αυτοκινήτων Ford, Opel, Seat, Volvo, Honda, Mitsubishi, Alfa Romeo, Jeep, Fiat, BMW, Mini, Hyundai, Kia).

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε 8 χώρες και διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιόκτητο δίκτυο με περισσότερα από 140 σημεία εξυπηρέτησης, εκ των οποίων τα 50 είναι στα μεγαλύτερα αεροδρόμια, στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων. Η Autohellas αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό franchisee της Hertz παγκοσμίως, ενώ από το 2016 και μετά την απορρόφηση  των εταιρειών Βελμάρ και Τεχνοκάρ επέκτεινε τη δραστηριότητά της στην εισαγωγή και εμπορεία αυτοκινήτων. Το Δεκέμβριο του 2017 απέκτησε τον έλεγχο του 70% των εταιριών Hyundai Hellas και KIA (Autodeal).

To 2020 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Autohellas ανήλθαν σε 491,7 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 11,5% σε σχέση με το 2019 εξαιτίας των περιορισμών που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός.

H Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ ιδρύθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα αποτελεί τον αποκλειστικό εισαγωγέα των αυτοκινήτων Jaguar Land Rover και των Isuzu όπως και της κινεζικής μάρκας BYD. Κατασκευάζει, διασκευάζει, διανέμει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, γεννήτριες, κινητήρες diesel, σκάφη, εξωλέμβιες μηχανές, αγροτικά, χωματουργικά και βιομηχανικά μηχανήματα, μπαταρίες, λιπαντικά και ελαστικά. Η εταιρία κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά στους τομείς δραστηριότητας της.

Οι πωλήσεις του Ομίλου το 2020 αυξήθηκαν κατά 0,26% και ανήλθαν σε 117,6 εκατ. ευρώ (117,3 εκατ. ευρώ το 2019).

Οι ξένοι όμιλοι

Η πρώτη εταιρεία που είχε καταθέσει από την αρχή μια πολύ υψηλή πρόταση εξαγοράς της Mercedes-Benz Hellas ήταν η ελβετική Emil Frey, η οποία συνεργάζεται με 42 μάρκες και έχει 830 καταστήματα στην Ευρώπη. Συνολικά κάθε χρόνο πουλάει 650.000 αυτοκίνητα και τα έσοδά της ανέρχονται σε 13,5 δισ. ευρώ!

Ο δεύτερος «μνηστήρας» ονομάζονταν Penske Automotive Europe και αφορά τον βραχίονα μιας κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας που εκπροσωπεί 21 μάρκες και διαθέτει 199 καταστήματα. Οι ετήσιες πωλήσεις αυτοκινήτων της Penske Automotive Europe ανέρχονται σε 260.000 μονάδες και τα έσοδά της ξεπερνούν τα 7,9 δισ. ευρώ.

Ο τρίτος «μνηστήρας» ονομάζεται Pendragon και αφορά σε μια βρετανική εταιρεία που εκπροσωπεί 21 μάρκες και διαθέτει 177 καταστήματα. Οι ετήσιες πωλήσεις της ξεπερνούν τις 256.000 μονάδες και τα έσοδά της υπολογίζονται σε πάνω από 5,2 δισ. ευρώ.

Ο τέταρτος «μνηστήρας» είναι γνώριμος στην Ελλάδα καθώς είναι η Inchcape, η οποία αποτελεί και τον επίσημο εισαγωγέα των αυτοκινήτων Toyota και Lexus στη χώρα μας. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Βρετανία και εκπροσωπεί συνολικά 17 μάρκες και διαθέτει 159 καταστήματα. Οι ετήσιες πωλήσεις αυτοκινήτων υπολογίζονται σε 187.000 μονάδες και τα έσοδά της ξεπερνούν τα 4,6 δισ. ευρώ.

Ο πέμπτος μνηστήρας προέρχεται από την Ελβετία και ονομάζεται AMAG και εκπροσωπεί 7 μάρκες και διαθέτει 154 καταστήματα. Συνολικά κάθε χρόνο πουλάει 143.000 αυτοκίνητα και τα έσοδά της υπολογίζονται σε πάνω από 3,9 δισ. ευρώ.

Ο έκτος και τελευταίος «μνηστήρας» αφορά στην αυστριακή εταιρεία Pappas Holdings, η οποία εκπροσωπεί 14 μάρκες και διαθέτει 72 καταστήματα. Κάθε χρόνο πουλάει περίπου 40.000 αυτοκίνητα και τα έσοδά της ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ.

Ποια είναι η Emil Frey

Το 1924 ο Emil Frey άνοιξε το πρώτο του συνεργείο στη Ζυρίχη. Με επιμέλεια και επιδεξιότητα, ο εκπαιδευμένος μηχανικός χτίζει γρήγορα μια πρώτης τάξεως φήμη -ως ειδικός με άμεση και ευσυνείδητη εξυπηρέτηση. Επίσης ο νεαρός ιδιοκτήτης συνεργείου ανοίγει νέους δρόμους καθώς οδηγεί με επιτυχία σε αγώνες μοτοσικλετών θέλοντας να αποδείξει την ποιότητα των προϊόντων του. Ο Emil Frey θέτει τον θεμέλιο λίθο για έναν ευρέως διαδεδομένο όμιλο εταιρειών στην αυτοκινητοβιομηχανία που σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία εξελίχθηκε σε πολυεθνική, ο Όμιλος Emil Frey παρέμεινε μια κλασική οικογενειακή εταιρεία. Οι αρχές του ιδρυτή εξακολουθούν να είναι αγκιστρωμένες στην κουλτούρα της εταιρείας.

Αφοσιωμένος στους πελάτες ο Emil Frey δεν έχασε ποτέ τα μάτια του σε ποιους χρωστούσε την επιτυχία του. Στους πιστούς, ικανοποιημένους πελάτες του καθώς και στους επαγγελματίες και αφοσιωμένους υπαλλήλους του. Αυτός ο τρόπος σκέψης, που εστιάζει στον πελάτη και τις ανάγκες του, διαμορφώνει την εταιρική κουλτούρα μέχρι σήμερα και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας.

Το “Customer Letter” του 1935 του Emil Frey θέτει νέα πρότυπα με τις υπηρεσίες του για οτιδήποτε έχει να κάνει με τα αυτοκίνητα. Σε μια επιστολή του 1935Στους αγαπητούς μου πελάτες“, ο πρωτοπόρος του αυτοκινήτου εξέθεσε τις αρχές της εταιρείας του. Σε αυτό υποσχέθηκε “μόνο να πουλάει πραγματικά προϊόντα ποιότητας σε δίκαιες τιμές” και “άμεση και ευσυνείδητηεξυπηρέτηση από το “εκπαιδευμένο προσωπικό” του. Η «επιστολή πελατών» είναι το ισχύον καταστατικό του Ομίλου Emil Frey, το οποίο λαμβάνει κάθε νέος εργαζόμενος – προκειμένου να ενεργήσει ανάλογα.

Συνεχείς αλλαγές

Εναλλακτική τεχνολογία κίνησης, ψηφιοποίηση, αυτόνομη οδήγηση. Ο Όμιλος Emil Frey αντιμετωπίζει τις αλλαγές, αναπτύσσεται συνεχώς -πάντα με βάση τις παραδοσιακές αξίες που έχουν κάνει την εταιρεία σπουδαία.

Όπως αναφέρουν στελέχη του ομίλου Emil Frey: «Δεν είναι τυχαίο που μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω με περηφάνια σχεδόν εκατό χρόνια ιστορίας. Θέλουμε να μας μετρούν αυτές οι αξίες, που καθορίζουν τις πράξεις μας στην καθημερινή ζωή. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας και οι πελάτες μας γνωρίζουν ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους ευσυνείδητα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να υπερβούμε τις προσδοκίες τους. Η ικανοποίηση του πελάτη έχει κορυφαία προτεραιότητα. Η ποιότητα – η συνειδητή παροχή ποιότητας – τόσο σε σχέση με τις υπηρεσίες μας όσο και με τα προϊόντα μας – είναι πάντα η βάση των ενεργειών μας. Μόνο οι ικανοποιημένοι υπάλληλοι είναι αξιόπιστοι και πιστοί υπάλληλοι. Η συνεπής εφαρμογή της έννοιας της ποιότητας απαιτεί σύγχρονη υποδομή και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό που εκπαιδεύεται διαρκώς ώστε να είναι ενημερωμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αλλάζει χέρια η Mercedes-Benz Ελλάς
Οριστικό: Στον Όμιλο Βασιλάκη οι Fiat, Alfa Romeo και Jeep
Εργοστάσιο ξεκινά τις απευθείας online πωλήσεις στην Ελλάδα!
Εξαγορά μαμούθ 4,9 δισ. ευρώ στο αυτοκίνητο – Τι θα γίνει στην Ελλάδα;