Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Εξαγορά μαμούθ 4,9 δισ. ευρώ στο αυτοκίνητο – Τι θα γίνει στην Ελλάδα;

Ελλάδα 11:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εξαγορά μαμούθ 4,9 δισ. ευρώ στο αυτοκίνητο – Τι θα γίνει στην Ελλάδα;

Fleet Cars

Εξαγορά μαμούθ 4,9 δισ. ευρώ στο αυτοκίνητο – Τι θα γίνει στην Ελλάδα;

Fleet Cars

Η ALD εξαγόρασε τη LeasePlan. Η NewALD θα έχει στόλο περίπου 3,5 εκατομμυρίων οχημάτων και θα αποκτήσει το μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

 

Ο βραχίονας μίσθωσης αυτοκινήτων της Societe Generale SA, που δεν είναι άλλη από τη γνωστή εταιρεία ALD Automotive, συμφώνησε να εξαγοράσει τον ανταγωνιστή LeasePlan από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της TDR Capital σε μια συμφωνία αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,5 δισεκατομμύρια δολάρια)!

Advertisement
Advertisement

Οι μέτοχοι της LeasePlan θα λάβουν 2 δισ. ευρώ σε μετρητά καθώς και μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 30,75% του νέου ομίλου, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου. Η ALD θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία εν μέρει μέσω έκδοσης δικαιωμάτων 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αναλάβει η Societe Generale.

Η συγχώνευση πρόκειται να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο κολοσσό στην κινητικότητα, με συνολικό στόλο περίπου 3,5 εκατομμυρίων οχημάτων. Οι γαλλικές τράπεζες αγωνίζονται για να αποκτήσουν ένα μερίδιο από την ταχέως αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή αγορά χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπου η υψηλότερη κερδοφορία βοηθά τους δανειστές να επιδιορθώσουν τις αποδόσεις που παρασύρονται από μια δεκαετία χαμηλών επιτοκίων και υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Οι μετοχές της SocGen κέρδισαν έως και 1,35% στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι, ενώ η ALD’s σημείωσε άλμα 7,59%.

Advertisement

«Η νέα εταιρεία θα επιδιώξει να γίνει, μεσοπρόθεσμα, ένας τρίτος πυλώνας παράλληλα με, αφενός, τη λιανική τραπεζική και την ασφάλιση, και από την άλλη πλευρά, τις επιχειρήσεις τραπεζικής και επενδυτικής τραπεζικής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SocGen, Frederic Oudea.

Η Societe Generale πρόκειται να παραμείνει ο μακροπρόθεσμος πλειοψηφικός μέτοχος της νέας εταιρείας, με ποσοστό περίπου 53% στο κλείσιμο.

Advertisement

Σύμφωνα με αναλυτές το σχέδιο της ALD Automotive να αγοράσει το 100% της LeasePlan δεν αποτελεί έκπληξη και έχει νόημα και θα ενισχύσει σημαντικά το τμήμα λειτουργικής μίσθωσης και διαχείρισης στόλου της Societe Generale κατά 80%. Παίζοντας σε δύο βασικά θέματα της αυτοκινητοβιομηχανίαςηλεκτρικά οχήματα και μίσθωση επί ιδιοκτησίας – τα σχέδια της SocGen εμφανίζονταν ήδη προσαυξημένα για τον κλάδο έως το 2024.

Το μέγεθος του στόλου συγκρίνεται με στόχο 2 εκατομμυρίων οχημάτων έως το 2025 για την αποκλειστική μονάδα Arval της BNP Paribas SA και με στόχο 1 εκατομμυρίου οχημάτων έως το 2026 για την Credit Agricole SA , η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας μίσθωσης αυτοκινήτων με αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis NV.

Advertisement

Η LeasePlan είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης στον κόσμο, με περίπου 1,9 εκατομμύρια οχήματα σε περισσότερες από 30 χώρες.

Η ALD Automotive δραστηριοποιείται σε 43 χώρες, με παρόμοιο παγκόσμιο στόλο οχημάτων με εκείνον της LeasePlan.

Ο Tim Albertsen, διευθύνων σύμβουλος της ALD, ο οποίος θα γίνει Διευθύνων Σύμβουλος της NewALD, δήλωσε: «Σήμερα σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία μας ως ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία του NewALD. Στο πλαίσιο του σημερινού μετασχηματισμού των τομέων της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κινητικότητας, ο οποίος προχωρά με άνευ προηγουμένου ρυθμό, αυτή η προτεινόμενη συναλλαγή είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία ενός κορυφαίου παγκόσμιου παράγοντα στην κινητικότητα. Συνδυάζοντας τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της ALD και της LeasePlan, αποκτώντας μέγεθος, ενώνοντας δυνάμεις στην ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργώντας έναν κορυφαίο πάροχο λύσεων βιώσιμης κινητικότητας, θα μεταμορφώναμε τον κλάδο μας και θα ήμασταν στην καλύτερη θέση για να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες λύσεις και προτάσεις αξίας στη διευρυμένη πελατειακή μας βάση. Αυτή η συναλλαγή θα δημιουργούσε πολλαπλές ευκαιρίες για τις ομάδες κοινής διαχείρισης και τα ταλέντα και των δύο εταιρειών, σε γεωγραφικές περιοχές, θα υποστήριζε την εστίασή μας στη βιωσιμότητα με μια σαφή πορεία προς την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών και κυρίως θα προσφέρει ισχυρές αποδόσεις των μετόχων ανά τους κύκλους. Είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι με την προοπτική να γίνουμε μέρος αυτού του νέου εγχειρήματος».

Η ALD επισημαίνει επίσης ότι δεδομένων των ψηφιακών λύσεων και των δύο εταιρειών, η NewALD θα είναι σε καλή θέση για να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα της κινητικότητας ενώ θα ενισχυθεί ενισχυθεί περαιτέρω η διασταυρούμενη πώληση των αντίστοιχων προϊόντων τους και την ανάπτυξη των συνεργασιών της ALD μέσω του αποτυπώματος της LeasePlan.

Με τη βοήθεια της διευρυμένης προσφοράς, της γεωγραφικής παρουσίας και των εκτεταμένων ψηφιακών δυνατοτήτων, η NewALD αναμένει να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη σε όλες τις κατηγορίες πελατών και να αυξήσει την ετήσια αύξηση του στόλου σε τουλάχιστον 6% μετά την ενσωμάτωση.

Ο Tex Gunning, διευθύνων σύμβουλος της LeasePlan, δήλωσε: «Η συνδυασμένη επιχείρηση θα συμβάλει καθοριστικά στη μετακίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας από την ιδιοκτησία σε μοντέλα συνδρομής και την κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την ALD, συνδυάζουμε τα καλύτερα ταλέντα του κλάδου με την επενδυτική δύναμη που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών κινητικότητας επόμενης γενιάς των πελατών μας. Από την πρώτη μέρα, η NewALD θα λειτουργούσε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους ηλεκτρικών οχημάτων και θα συνεχίσει να θέτει τα πρότυπα για το ESG στον κλάδο της κινητικότητας. Είμαι πολύ περήφανος για όλους τους LeasePlanners που έφεραν την επιχείρησή μας στο σημείο που είναι σήμερα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την εξαιρετική ομάδα της ALD και να μεταφέρουμε τη συνδυασμένη επιχείρησή μας στο συναρπαστικό μέλλον της κινητικότητας».

Όσον αφορά την ενοποίηση των δύο εταιρειών, η διοίκηση λέει ότι οι κύριοι στόχοι της θα είναι να αξιοποιηθούν οι βέλτιστες πρακτικές και από τις δύο πλευρές, να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα εξυπηρέτησης σε όλους τους πελάτες με έντονη εστίαση στην εμπορική δυναμική και τη δημιουργία μιας κοινής κουλτούρας που οδηγεί το προσωπικό κίνητρο».

Ένα Γραφείο Διαχείρισης Ολοκλήρωσης (IMO) θα δημιουργηθεί φέτος για να αξιοποιήσει τα «καλύτερα ταλέντα» των δύο εταιρειών, τα οποία θα οριστικοποιήσουν ένα κοινό σχέδιο μετανάστευσης.

Η συμφωνία έχει την υποστήριξη των Διοικητικών Συμβουλίων της Societe Generale, της ALD και της LeasePlan, καθώς και του Εποπτικού Συμβουλίου της LeasePlan, και υπόκειται σε ρυθμιστική έγκριση. Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Στόχος της NewALD είναι η ετήσια αύξηση του στόλου των οχημάτων της τουλάχιστον κατά 6%, ενώ παράλληλα να βελτιωθεί η σχέση κόστους/εισοδήματος στο 45% μέχρι το 2025, ώστε να επιβεβαιώσει έτσι την θέση κορυφής της στο χώρο του leasing.

Τα κεντρικά γραφεία της νέας εταιρείας θα βρίσκονται στη Γαλλία. Από τα 3,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα που υπολογίζεται ο συνδυασμένος στόλος της ALD και της LeasePlan, τα 1,8 εκατομμύρια είναι της δεύτερης (σε 29 χώρες) και τα 1,7 εκατομμύρια της πρώτης (σε 46 χώρες).

Πλέον, με τη δημιουργία της NewALD δημιουργείται στο χώρο του παγκόσμιου leasing/car rental ο τρίτος μεγαλύτερος «παίχτης», πίσω από τη Volkswagen Financial Services (11,3 εκατ. οχήματα) και την RCI Bank & Services του Group Renault (3,8 εκατ. οχήματα).

Η NewALD ξεπερνά εταιρείες όπως η Toyota Financial Services (3,2 εκατ. οχήματα), η Arval (1,4 εκατ. οχήματα) και η Element (1 εκατ. αυτοκίνητα).

Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Τόσο η ALD Automotive Greec όσο και η LeasePlan Hellas στην χώρα μας αποτελούν θυγατρικές εταιρείες των πολυεθνικών οπότε η άμεση συγχώνευσή τους θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη. Βέβαια μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οι εταιρείες θα διατηρήσουν την αυτονομία τους αλλά σύντομα οι εντολές θα λαμβάνονται από το νέο… Κέντρο!

Όποτε και να ολοκληρωθεί το θέμα συγχώνευσης των δύο εταιρειών στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί ένας κυριολεκτικά πολύ μεγάλος όμιλος leasing που θα θέσει νέα δεδομένα στον εγχώριο ανταγωνισμό όπου δραστηριοποιούνται πολύ μεγάλοι εγχώριοι ή ξένοι όμιλοι. Άλλωστε είναι γνωστό πως εδώ και καιρό ο κλάδος της χρονομίσθωσης προσελκύει παλαιούς παραδοσιακούς εισαγωγείς αυτοκινήτων. Οπότε η δημιουργία της NewALD και στην Ελλάδα σίγουρα θα ταράξει τα νερά της ελληνικής αγοράς leasing δημιουργώντας νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό

Η ALD Automotive ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2007, με την εξαγορά της Χροφίν ΑΕ από τον όμιλο της Société Générale και παρέχει υπηρεσίες λειτουργικής μίσθωσης αυτοκινήτων. Η ALD Automotive έθεσε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της στην εγχώρια αγορά, προσφέροντας ευέλικτα και ανταγωνιστικά προγράμματα, καθώς και εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στο Ελληνικό και διεθνές πελατολόγιό της.

Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα οργάνωσης της μητρικής εταιρίας και προσαρμόζοντάς τα με την ελληνική πραγματικότητα, η ALD Automotive επένδυσε σημαντικά σε νέες εγκαταστάσεις, τεχνολογικό και μηχανογραφικό εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό, εκπαιδευτικά σεμινάρια, καθώς και στη δομή των τμημάτων της.

Η παγκόσμια εμπειρία, η εξειδικευμένη τεχνογνωσία, οι υψηλές προδιαγραφές οργάνωσης και λειτουργίας, τα πρωτοποριακά συστήματα πληροφόρησης και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της ALD Automotive, αποτελούν εγγύηση για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των επιχειρήσεων, στοιχεία τα οποία την έχουν την καθιέρωσαν και στην Ελληνική αγορά.

Το πελατολόγιο της ALD Automotive περιλαμβάνει διεθνείς και ελληνικές εταιρίες όλων των μεγεθών και επαγγελματικών κλάδων (βιομηχανικών, εμπορικών, παροχής υπηρεσιών κλπ.) ανεξαρτήτως νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων (νομικοί, ιατροί, σύμβουλοι κλπ.)

Η LeasePlan δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2003 και είναι 100% θυγατρική της LeasePlan Corporation N.V. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στην ελληνική αγορά, έχει καταγράψει δυναμική και σταθερά ανοδική πορεία, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες λειτουργικής μίσθωσης και καινοτόμες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών μας. Η Leaseplan αποτελεί από τις λίγες εταιρείες χρονομίσθωσης που συντηρούν και επισκευάζουν το στόλο των οχημάτων τους σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
LeasePlan: «Πράσινο» ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ για ηλεκτροκίνητα ΙΧ
Τα ηλεκτρικά Citroen κυκλοφορούν στη Χάλκη (video)
Οριστικό: Μόνο στην πρίζα 1 στα 4 leasing αυτοκίνητα!