Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Τέλος τα γυαλιστερά χρωμιωμένα τμήματα στις μοτοσικλέτες

Ελλάδα 15:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέλος τα γυαλιστερά χρωμιωμένα τμήματα στις μοτοσικλέτες

NEWSMOTO

Τέλος τα γυαλιστερά χρωμιωμένα τμήματα στις μοτοσικλέτες

NEWSMOTO

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την οριστική απαγόρευση των χρωμιωμένων επιφανειών στις μοτοσικλέτες.

Advertisement
Advertisement

Οι χρωμιωμένες επιφάνειες στις μοτοσικλέτες είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε πολύ συχνά στα νέα μοντέλα. Ιδιαίτερα σε σχέση με το παρελθόν και τις δεκαετίες του 1980 και 1990, τα γνωστά μας «νίκελ» είχαν την τιμητική τους παίζοντας τότε έναν ρόλο προσθήκης πολυτέλειας στα μοντέλα εκείνης της εποχής.

Ακόμα και σήμερα πάντως υπάρχουν μοτοσικλέτες με πολλά χρωμιωμένα εξαρτήματα, ιδιαίτερα στις δημοφιλέστατες κατηγορίες των κλασικών, scrambler, cafe racers και modern classics. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο της Triumph που το 2023 έβγαλε μια σειρά ειδικών εκδόσεων των κλασικών της μοντέλων όπως το Bonneville που την ονόμασε Chrome Edition.

Advertisement
Advertisement

Τα νέα για τους λάτρεις των χρωμιωμένων επιφανειών δεν είναι πάντως καλά καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει διαδικασία ώστε να απαγορευτεί η χρήση τους στις μοτοσικλέτες. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η απόφαση είναι κυρίως περιβαλλοντικός, αλλά και για λόγους υγείας. Έχει αποδειχτεί ότι η διαδικασία δημιουργίας επίστρωσης εξασθενημένου χρωμίου παράγει περίπου 500 φορές περισσότερες τοξικές ουσίες από έναν diesel κινητήρα.

Έρευνα επίσης απέδειξε ότι το εξασθενημένο χρώμιο συνδέεται μα καρκίνο του πνεύμονα και της μύτης, ενώ υπάρχει μεγάλο ρίσκο για το ήπαρ και τα συστήματα αναπαραγωγής. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν η Ε.Ε. σκέφτεται σοβαρά να σταματήσει την παραγωγή και τοποθέτηση σε μοτοσικλέτας τμημάτων χρωμίου.

Advertisement

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι να δημιουργηθεί τεχνητά ένα αποτέλεσμα χρωμιώματος με ειδικά σπρέι και επεξεργασίες πιο φιλικές στο περιβάλλον. Η παραδοσιακή χρήση χρωμιωμένων εξαρτημάτων μπορεί λοιπόν να απαγορευτεί, αλλά τα γυαλιστερά στοιχεία δεν θα λείψουν από τις μοτοσικλέτες.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άμεσα διαθέσιμα για test ride τα Triumph Speed 400 και Scrambler 400X
Triumph Classics: Νέες χρωματικές επιλογές για το 2024
Triumph: Νέα χειροποίητη σειρά Chrome (+video)