Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση θερμικής ταινίας στις εξατμίσεις;

Ελλάδα 16:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση θερμικής ταινίας στις εξατμίσεις;

NEWSMOTO

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση θερμικής ταινίας στις εξατμίσεις;

NEWSMOTO

Η μόδα των «τυλιγμένων» εξατμίσεων μπορεί να κάνει την μοτοσικλέτα σας να ξεχωρίζει, αλλά κρύβει κινδύνους.

Advertisement
Advertisement

Αδιαμφισβήτητα μια μοτοσικλέτα με προστατευτικά στους λαιμούς των εξατμίσεων είναι cool! Ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από μια vintage αισθητική τότε το αποτέλεσμα είναι ζηλευτό και θαυμαστό. Πόσο όμως σωστό είναι να τοποθετούμε προστατευτική ταινία στους λαιμούς των εξατμίσεων;

Αρχικά, η προστατευτική ταινία για τις εξατμίσεις είναι είτε από fiberglass, είτε από τιτάνιο. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, το υλικό προστατεύει τα πόδια του αναβάτη από την αυξημένη θερμοκρασία που εκπέμπουν οι σωλήνες, αλλά κάποια μηχανικά μέρη του κινητήρα. Στην περίπτωση που οι λαιμοί των εξατμίσεων είναι από ατσάλι τότε η χρήση ταινίας βοηθάει στην καλύτερη ροή των καυσαερίων και την μείωση του ήχου, ενώ ανεβάζουν ελάχιστα και την απόδοση.

Advertisement
Advertisement

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει μια σειρά από αρνητικά τα οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Ας ξεκινήσουμε με μια κοινή παραδοχή ότι οι σχεδιαστές μοτοσικλετών έχουν λάβει υπόψη τη θερμοκρασία που εκλύουν οι εξατμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουν σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο το σύστημα ώστε να μην καίγονται τα πόδια του αναβάτη. Σε δεύτερη φάση, η ταινία από fiberglass μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις εξατμίσεις αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

 

Advertisement

Η πρώτη περίπτωση είναι όταν η ταινία βραχεί. Μια βρεγμένη προστατευτική ταινία θα δημιουργήσει φθορά στο μέταλλο των εξατμίσεων και όσο περισσότερο μένει βρεγμένη τόσο περισσότερη υγρασία συσσωρεύεται. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπάσει ένας λαιμός από το γεγονός ότι δεν απάγεται σωστά η θερμοκρασία. Το μέταλλο φτάνει σε ένα μέγιστο όριο αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα όταν δεν μπορεί να απαλλαχτεί έγκαιρα από τη θερμοκρασία να σπάει. Αυτή η περίπτωση πάντως αφορά κυρίως τις σωλήνες τιτανίου.

Advertisement

Ακόμα ένα πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι με τους αισθητήρες καυσίμων και τον καταλύτη. Η συγκέντρωση και η αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στους σωλήνες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους αισθητήρες και να «διαβάζουν» λανθασμένες ενδείξεις, ενώ από την άλλη ο καταλύτης δεν θα λειτουργεί στην ιδανική θερμοκρασία, σύμφωνες με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Η διαφορά δεν είναι ικανή να δημιουργήσει ζημιά, ωστόσο ποτέ δεν ξέρεις πότε ένα υλικό θα φτάσει στο όριό του.

Μπορεί λοιπόν οι προστατευτικές ταινίες από fiberglass ή τιτάνιο να είναι όμορφες και να κάνουν τη μοτοσικλέτα σας πιο cool, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μια καλής ποιότητας ταινία σίγουρα θα μειώσει τους κινδύνους, ωστόσο αν δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανάγκη καλό είναι να το αποφύγουμε.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτή είναι η πιο προσιτή modern classic της Triumph
Αυτό είναι το πιο σπάνιο Modern Classic της Triumph
Ωριμάζει ο καρπός της συνεργασίας Triumph-Bajaj