Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

MotoGP2020, Portimao: Πρεμιέρα και αυλαία μαζί!

Ελλάδα 15:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

MotoGP2020, Portimao: Πρεμιέρα και αυλαία μαζί!

NEWSMOTO

MotoGP2020, Portimao: Πρεμιέρα και αυλαία μαζί!

NEWSMOTO

Ο τελευταίος αγώνας του εφετινού πρωταθλήματος του MotoGP θα πραγματοποιηθεί σε μια νέα πίστα για το πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα στο Algarve International Circuit, κοντά στο Portimao για τον αγώνα Grande Prémio MEO de Portugal.

Advertisement
Advertisement

Το Πορτογαλικό Grand Prix αποτελεί μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα καθώς δεν θα διεξαχθούν υπερατλαντικοί αγώνες για τη φετινή σεζόν, εξαιτίας του Covid-19. Η Michelin επισκέφθηκε πρόσφατα την πίστα Algarve International Circuit για μια δοκιμή, ώστε να εξοικειωθεί με το νέο αγωνιστικό περιβάλλον, πριν τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος.

Στη δοκιμή, οι αναβάτες των ομάδων χρησιμοποίησαν τα ελαστικά Michelin Power Performance – που είναι εμπορικά ελαστικά για χρήση στα Εθνικά και περιφερειακά πρωταθλήματα σε μοτοσυκλέτες παραγωγής – ώστε να μην παραβιάζουν τους κανονισμούς, ενώ οι δοκιμαστές των ομάδων μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα ελαστικά Michelin Power Slick. Αυτή η δοκιμή πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το στρώσιμο νέου ασφαλτοτάπητα στην πίστα, οπότε οι τεχνικοί της Michelin και οι σχεδιαστές ελαστικών μπόρεσαν να συλλέξουν πολλά δεδομένα, για να επιλέξουν τα κατάλληλα μείγματα γόμας που θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ασφάλτου.

Advertisement
Advertisement

Περί πίστας και ελαστικών

Η πίστα των 4.592 μέτρων άνοιξε το Νοέμβριο του 2008 και το πρώτο μεγάλο γεγονός που φιλοξένησε ήταν ένας αγώνας WorldSBK την ίδια χρονιά κι έκτοτε αποτελεί ένα σταθερό προορισμό στο ημερολόγιο αγώνων Superbike. Διαθέτει εννέα δεξιές κι έξι αριστερές στροφές και μια ευθεία, σχεδόν ενός χιλιομέτρου. Η κυλιόμενη διάταξή της είναι με πολλές υψομετρικές αλλαγές. Σαν πίστα, είναι ο ορισμός αυτού που λέγεται «τρενάκι του τρόμου». Επίσης, διαθέτει ιππόδρομο και πίστα καρτ, τεχνολογικό πάρκο, ξενοδοχείο, αθλητικό κέντρο και διαμερίσματα. Έχει χωρητικότητα 100.000 θεατών, αλλά λόγω των πρωτοκόλλων για τον COVID-19, οι εξέδρες θα είναι κενές.

Advertisement

Με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει, η Michelin επέλεξε τα κατάλληλα ελαστικά από την γκάμα των Power Slicks για το ντεμπούτο της στη συγκεκριμένη πίστα, και πρόσθετα ζήτησε αλλαγή του κανονισμού για να φέρει τέσσερα διαφορετικά μείγματα γόμας, αντί για τα συνηθισμένα τρία. Η γκάμα των μπροστινών ελαστικών θα είναι διαθέσιμη σε μαλακό, μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας, όλα συμμετρικής σχεδίασης, ενώ θα διαθέτει κι ένα ακόμα σκληρό μείγμα γόμας, ασύμμετρης σχεδίασης, που θα φέρει πιο σκληρό μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα του πέλματος.

Advertisement

Όσο αφορά στα πίσω ελαστικά, θα είναι διαθέσιμα σε μαλακά, μεσαία και σκληρά μείγματα γόμας, με τη διαφορά ότι αυτά είναι ασύμμετρης σχεδίασης και φέρουν πιο σκληρό μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα του πέλματος για να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στις επιπλέον στροφές της πίστας και για να ταιριάζουν με το άλλο σκληρό μείγμα γόμας, συμμετρικής σχεδίασης. Οι θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες στο Algarve για το μήνα Νοέμβριο εξακολουθούν να είναι πολύ ευχάριστες, αλλά λόγω της θέσης της πίστας, κοντά στον Ατλαντικό Ωκεανό, υπάρχει η πιθανότητα να βρέξει. Συνεπώς θα υπάρχουν διαθέσιμα και τα Power Rain της Michelin για την περίπτωση της βροχής. Θα είναι διαθέσιμα σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας για τον μπροστινό τροχό συμμετρικής σχεδίασης, τα δε πίσω ελαστικά θα είναι ασύμμετρης διαθέσιμα και πάλι σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας.

Advertisement

Οι πρωταγωνιστές

Το μόνο σίγουρο είναι πως πρωταθλήματα σαν το εφετινό με τους 9 (!) διαφορετικούς νικητές (βλ. εικόνα στην αρχή του άρθρου) δε βλέπουμε συχνά για αυτό και μετά τον αγώνα θα εμβαθύνουμε με άρθρα για τις ομάδες αλλά και το νέο Πρωταθλητή. Μιλάμε φυσικά για τον Joan Mir που ένα αγώνα πριν απόκτησε το Νο.1 για το φέρινγκ της GSX-RR του, αφήνοντας λίγα πράγματα να μένουν στη σφαίρα της.. αγωνίας. Το πρώτο ερωτηματικό είναι το αν θα καταφέρει η Suzuki να πάρει – εκτός από εκείνο του Αναβάτη και της Ομάδας- και τον Τίτλο του Κατασκευαστή, άρα και το περιβόητο Triple Crown.

Θα κλείσει άραγε στόματα ο Andrea Dovizioso, ο οποίος δίνει στο εαυτό του “άδεια” για – τουλάχιστον – ένα χρόνο, μετά από την απογοήτευση του από τη Ducati; Και τέλος, ο έτερος αναβάτης που ο αποχωρεί από την ενεργό δράση όντας πλέον αναβάτης εξέλιξης της Yamaha, Cal Crutchlow, θα θυμηθεί επαρκώς την πίστα στην οποία στέφθηκε πρωταθλητής της κατηγορίας Supersport, πίσω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του μακρινού 2009;

Αναμείνατε για την Κυριακή όπου ο αγώνας θα απαντήσει στις απορίες μας. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των μεταδόσεων του Cosmote Sport HD5.

Σάββατο 21/11/2020

  • 10:55 Moto3 Ελεύθερες Δοκιμές 3
  • 11:50 MotoGP Ελεύθερες Δοκιμές 3
  • 12:50 Moto2 Ελεύθερες Δοκιμές 3
  • 14:30Moto3 Κατατακτήριες 1+2
  • 15:25 MotoGP Ελεύθερες Δοκιμές 4
  • 16:05 MotoGP Κατατακτήριες 1+2
  • 17:05 Moto2 Κατατακτήριες 1+2

Κυριακή 22/11/2020

  • 10:55 Moto3 Ζέσταμα
  • 11:25 Moto2 Ζέσταμα
  • 11:55 MotoGP Ζέσταμα
  • 12:45 Moto3 Αγώνας
  • 14:05 Moto2 Αγώνας
  • 15:30 MotoGP Αγώνας
  • 20:30 Απονομές Επάθλων

Διαβάστε επίσης:

BMW R 1250 GS & GS Adventure MY2021: Έμφαση στον εξοπλισμό

Triumph Tiger 850 Sport MY2021: Σε κάνει να αναρωτιέσαι

SYM Maxsym TL 508: Αύξηση κυβισμού και Euro5