Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

MotoGP 2023: Το πρωτάθλημα αρχίζει!

Ελλάδα 11:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

MotoGP 2023: Το πρωτάθλημα αρχίζει!

NEWSMOTO

MotoGP 2023: Το πρωτάθλημα αρχίζει!

NEWSMOTO

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP ξεκινάει το τριήμερο 24-26 Μαρτίου στην πίστα Portimao της Πορτογαλίας.

Advertisement
Advertisement

Πάντα η χειμερινή διακοπή της δράσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP είναι επίπονη για τους φίλους του θεαματικού αυτού θεσμού των δύο τροχών. Τα ψέμματα ωστόσο τελείωσαν και το προσεχές τριήμερο 24-26 Μαρτίου οι κορυφαίοι αναβάτες του κόσμου και οι κορυφαίες μοτοσικλέτες θα βρεθούν ξανά στο grid.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP ανοίγει και πάλι τις πύλες του και το 2023 θα είναι μεγαλύτερο από ποτέ (21 αγώνες) και πιο πλούσιο σε δράση από ποτέ (Sprint Races). Η πρώτη μάχη θα δοθεί στην πίστα Portimao της Πορτογαλίας και όχι στο Κατάρ όπως είχαμε συνηθίσει την τελευταία δεκαετία κάτω από το φως του φεγγαριού. Οι αναβάτες έχουν ήδη ολοκληρώσει τις δοκιμές προετοιμασίας τους και άλλοι είναι πανέτοιμοι και άλλοι λιγότερο έτοιμοι για την πρεμιέρα.

Ducati

Advertisement
Advertisement

Αδιαμφισβήτητα η Ducati, μετά και την εξαιρετική χρονιά της πέρυσι, παραμένει η μοτοσικλέτα που κυνηγούν να φτάσουν οι υπόλοιποι. Στη διάρκεια του χειμώνα έδειξε να έχει το πάνω χέρι με τους Ιταλούς να μην έχουν προχωρήσει σε τρομερές αλλαγές, κοιτάζοντας περισσότερο την ουσία.

Για το 2023 η Ducati συνεχίζει με τέσσερις ομάδες οι οποίες είναι η εργοστασιακή Lenovo Ducati με αναβάτες τους Pecco Bagnaia και Enea Bastianini, η Pramac Racing με τους Johann Zarco και Jorge Martin, η Gresini Ducati με τους Alex MArwuez και Fabio Di Giannantonio και η Mooney VR46 με τους Luca Marini και Marco Bezzecchi. Ένα είναι σίγουρο, ότι καθένας από αυτούς τους αναβάτες μπορεί να παλέψει για τη νίκη και το βάθρο κάθε αγωνιστικό Σαββατοκύριακο.

Aprilia

Advertisement

Εξαιρετική ήταν η παρουσία της Aprilia στη διάρκεια του χειμώνα. Οι Ιταλοί από το Noale «πάτησαν» πάνω στην ήδη ανταγωνιστική τους RS-GP και την εξέλιξαν σε καίρια σημεία όπως η αεροδυναμική, προκειμένου να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω φέτος. Το 2023 οι εργοστασιακοί αναβάτες της Aprilia θα έχουν για πρώτη φορά τη βοήθεια ακόμα δύο αναβατών καθώς το εργοστάσιο θα έχει τέσσερις μοτοσικλέτες στο grid.

Οι ομάδες της Aprilia είναι δύο, η εργοστασιακή με τους Aleix Espargaro και Maverick Vinales και η CryptoDATA RNF Aprilia με τους Miguel Oliveira και Raul Fernandez.

Advertisement

Yamaha

Στο στρατόπεδο της Yamaha ο χειμώνας ήταν απογοητευτικός και δύσκολος καθώς ο πρωταθλητής του 2021 Fabio Quartararo ζήταγε εντατικά από τους Ιάπωνες να φέρουν κάτι ανταγωνιστικό για να μπορέσει το 2023 να κοιτάξει στα μάτια τις Ducati. Οι δοκιμές έδειξαν θετικά στοιχεία και η νέα M1 είναι πιο ανταγωνιστική, ωστόσο θα πρέπει ο Γάλλος να βγάλει λαγούς από το καπέλο για να κοντράρει τις Ducati. Για το 2023 η Yamaha θα έχει μία ομάδα στο grid με αναβάτες τους Fabio Quartararo και Franco Morbidelli.

Honda

Advertisement

Η Honda από το 2020 έχει πέσει μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων και δεν λέει να σηκώσει κεφάλι. Το πάλαι ποτέ κραταιό HRC για ακόμα έναν χειμώνα δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό πακέτο με αποτέλεσμα οι αναβάτες της και κυρίως ο Marc Marquez να είναι εμφανώς δυσαρεστημένοι. Η επιστράτευση της Kalex για την κατασκευή πλαισίου και ψαλιδιού, η απόκτηση δύο εξαιρετικά γρήγορων αναβατών από την Suzuki και η πρόσληψη ικανών μηχανικών όπως Ken Kawauchi, δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα με την RC213V να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και να μην είναι ανταγωνιστική.

Αν κοιτάξει όμως κάποιος το ποτήρι μισογεμάτο θα αντιληφθεί ότι όλες αυτές οι προσθήκες και η έντονη προσπάθεια αργά ή γρήγορα θα αποφέρει καρπούς και ίσως δούμε μέσα στη χρονιά μια πολύ ανταγωνιστική Honda. Για τη νέα χρονιά η Honda θα έχει στο grid δύο ομάδες, την Repsol Honda με τους Marc Marquez και Joan Mir και την LCR Honda με τους Alex Rins και Taka Nakagami.

ΚΤΜ

Στο στρατόπεδο της KTM έβαλαν πίσω τους γρήγορα το δύσκολο 2022 και προχώρησαν δυναμικά στο 2023. Το αυστριακό εργοστάσιο αποφάσισε να δυναμώσει την εργοστασιακή ομάδα φέρνοντας τον Jack Miller από την Ducati, ενώ μετέτρεψε την δορυφορική της ομάδα σε GasGas Factory Racing βάζοντας στο παιχνίδι και την ισπανική μάρκα. Η μοτοσικλέτα έκανε κάποια βήματα προόδου, ιδιαίτερα στα χέρια του Brad Binder, ωστόσο οι αυστριακοί έχουν αρκετή δουλειά μπροστά τους αν δεν θέλουν να έχουν μια επανάληψη του 2022.

Η KTM θα κατέβει με δύο ομάδες στο MotoGP του 2023. Η μία είναι η εργοστασιακή Red Bull KTM με τους Brad Binder και Jack Miller, ενώ η δεύτερη είναι η GasGas Factory Tech3 με αναβάτες τους Pol Espargaro και Augusto Fernandez.

Προβλέψεις GP Πορτογαλίας

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προστίθεται στο πρωτάθλημα του 2023 είναι οι αγώνες Sprint του Σαββάτου που θα έχουν τη μισή διάρκεια σε σχέση με τον κανονικό αγώνα της Κυριακής. Εδώ λοιπόν τα δεδομένα αλλάζουν και θα πρέπει να αποκτήσουμε μια μικρή εμπειρία για να έχουμε άποψη για το ποιος θα είναι ο «Master» των αγώνων Sprint. Το σίγουρο είναι ότι κάποιος από τους αναβάτες της Ducati θα κερδίσει τον αγώνα.

Για τον κυριακάτικο αγώνα, ένα από τα φαβορί για τη νίκη είναι ο Miguel Oliveira με την Aprilia. Ο Πορτογάλος αγωνίζεται μέσα στην πατρίδα του, η Aprilia είναι πολύ ανταγωνιστική και ο ίδιος έχει αποδείξει ότι μπορεί να βρεθεί στην κορυφή. Μαζί του για τη νίκη αναμένεται να παλέψουν ο πρωταθλητής Pecco Bagnaia και ο Fabio Quartararo, ενώ μέσα στη μάχη της νίκης θα είναι και ο Jorge Martin. Το βάθρο από την άλλη θα έχει περισσότερους μνηστήρες και εκτός από τους υπόλοιπους αναβάτες της Ducati, ίσως δούμε και κάποια έκπληξη από την Honda και τον Marc Marquez.

Πρόγραμμα GP Πορτογαλίας

Παρασκευή 24 Μαρτίου

12:45 – Ελεύθερες Δοκιμές 1
17:00 – Ελεύθερες Δοκιμές 2

Σάββατο 25 Μαρτίου

12:10 – Ελεύθερες Δοκιμές 3
12:50 – Κατατακτήριες Δοκιμές 1
13:15 – Κατατακτήριες Δοκιμές 2
17:00 – Αγώνας Sprint

Κυριακή 26 Μαρτίου

13:00 – Αγώνας Moto3
14:15 – Αγώνας Moto2
16:00 – Αγώνας MotoGP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
MotoGP: Νυστέρι για τον Aleix Espargaro
MotoGP Δοκιμές Portimao: Πιάστε την Ducati
Mooney VR46 MotoGP: Σε ρόλο σκηνοθέτη ο Valentino Rossi (+video)